Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • АКСЕФ ТАБЛ. 500МГ Х 20

  • АКСЕФ ТАБЛ. 500МГ Х 20 21,40 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  AKSEF 250 mg film-coated tablets
  АКСЕФ 250 mg филмирани таблетки
  цефуроксим (cefuroxime)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява АКСЕФ и за какво се използва
  2. Преди да приемете АКСЕФ
  3. Как да приемате АКСЕФ
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате АКСЕФ
  6. Допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКСЕФ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
  Активното вещество в АКСЕФ е цефуроксим (като цефуроксим аксетил), който принадлежи към второ поколение цефалоспорини. Цефуроксим е бактерициден антибиотик, който убива бактериите, причиняващи инфекции.
  АКСЕФ филмирани таблетки е показан за лечение на следните инфекции, причинени от чуствителни бактерии:
  • Инфекции на долните дихателни пътища: остър бронхит, обострен хроничен бронхит и пневмония (инфекция на белите дробове)
  • Инфекции на горните дихателни пътища: УНГ инфекции, като отит (възпаление) на средното ухо, синузит (възпаление на околоносните кухини (синуси)), тонзилит (възпаление на сливиците) и фарингит (остро възпаление на лигавицата на гьлтача)
  • Урогенитални инфекции: пиелонефрит (бактериално възпаление на бъбрека и неговото легенче), цистит (възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на кръв и бактерии в урината, тазова болка) и възпаление на уретрата, предизвикано от микроорганизми, проявяващо се със сърбеж, парене, болка при уриниране
  • Инфекции на кожата и меките тъкани: фурункулоза (наличие на циреи, които се задържат по-дълго време и имат склонност да се повтарят), пиодермия (бактериална инфекция на кожата, причинена най-често от стафилококи или стрептококи, с основен симптом нагнояване) и импетиго (остро заразно заболяване на кожата, протичащо с мехурчета, които по-късно се покриват с коричка)
  • Гонорея (полово предавана болест, известна още като трипер): остър неусложнен гонококов уретрит и цервицит (възпаление на слизестата обвивка на шийката на матката)
  • Ранен стадий на Лаймска болест (бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж) и предотвратяване на последващо развитие на болестта в късен стадий при възрастни и деца над 12 години

  2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АКСЕФ
  Не приемайте АКСЕФ
  ако сте алергични (свръхчувствителни) към цефуроксим, към други антибиотици от групата на цефалоспорините или към някое от помощните вещества на АКСЕФ. Алергичната реакция може да се разпознае по наличието на: обрив, сърбеж, зачервяване на кожата или затруднено дишане.
  Обърнете специално внимание при употребата на АКСЕФ
  Цефалоспориновите антибиотици най-общо могат да бъдат прилагани при пациенти свръхчуствителни към пеницилини, въпреки, че е доказана кръстосана реакция. Ако сте имали алергични реакции спрямо пеницилин, уведомете Вашия лекар, тъй като е необходимо да Ви обърне специално внимание. Той ще прецени дали развивате клинично значима алергична реакция и дали лекарството трябва да бъде спряно и да се започне съответна терапия.
  Когато приемате продължително цефуроксим, както и при други широкоспектърни антибиотици, може да се предизвика развитието на нечувствителни микроорганизми (например гъбички), които могат да наложат спиране на лечението. Ако развивате диария по време или след употребата на антибиотика, съобщете на Вашия лекар, тъй като това може да се дължи на псевдомембранозен колит.
  При пациенти на хемодиализа трябва да се има предвид, че продуктът се отстранява при хемодиализа. Уведомете лекуващия лекар, ако имате бъбречно заболяване,
  След лечение на Лаймска болест с цефуроксим е наблюдавана реакция на Jarisch-Herxheimer. Тя е в резултат на бактерицидната активност на цефуроксим към причинителя на Лаймска болест спирохета Borrelia burgdorferi. Пациентите трябва да бъдат успокоени, че това е често и преходно последствие от антибиотично лечение на Лаймска болест.
  Ако изследвате урината си за захар или Ви предстоят други лабораторни тестове (например за определяне на глюкоза в кръвта, за изследване на чернодробната функция или тест на Coombs), уведомете лекаря или медицинския лаборант, че приемате АКСЕФ, тьй като антибиотикът може да повлияе на резултатите от изследванията.
  Приложение при деца и юноши
  АКСЕФ филмирани таблетки може да се прилага при деца над 2-годишна възраст. Приложение при пациенти в напреднала възраст и пациенти с бъбречно увреждане
  Не са необходими специални предпазни мерки при пациенти с бъбречно увреждане или при такива на хемодиализа, или при пациенти в напреднала възраст, в случай че дневната доза на лекарството не надхвърля 1 g.

  Прием на други лекарства
  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  Заедно с други антибиотици цефуроксим може да повлияе на чревната флора, водейки до по-ниска реабсорбция на естрогени (група хормони, секретирани от яйчниците) и намалявайки ефикасността на съвместно приложените перорални контрацептиви (противозачатъчни средства)·
  Едновременото приложение с пробенцид (лекарство за подагра) предизвиква повишаване нивото на цефуроксим в плазмата, поради намаленото бъбречно отделяне.
  Употреба на АКСЕФ с храни и напитки
  За оптимална резорбция таблетките АКСЕФ трябва да се вземат след храна.

  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Преди да започнете да вземате АКСЕФ е важно да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна, планирате да забременеете, кърмите или планирате да кърмите.
  Няма експериментални данни за ембриотоксично или тератогенно действие, дължащо се на цефуроксим, но както при всички лекарства той трябва да бъде прилаган с повишено внимание по време на първите месеци от бременноста.
  Цефуроксим преминава в майчиното мляко и в резултат на това при кърмачки АКСЕФ трябва да се прилага с повишено внимание.

  Шофиране и работа с машини
  В случай на замайване не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АКСЕФ
  Винаги приемайте АКСЕФ точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Дозировка при деца
  Обичайната доза е 125 mg два пъти дневно или 10 mg/kg два пъти дневно като дневната доза не трябва да надвишава 250 mg. При деца на възраст над 2 години при възпаление на средното ухо 250 mg два пъти дневно или 15 mg/kg два пъти дневно като дневната доза не трябва да надвишава 500 mg.
  Таблетките AKSEF трябва да се поглъщат без да се дъвчат, за да се избегне промяна във вкуса. 'Ако сте приели повече от необходимата доза АКСЕФ
  Не е опасно, ако сте приели по-голямо количество от предписаната доза АКСЕФ, освен, ако не сте погълнали съдържанието на цялата опаковка наведнъж. В такъв случай незабавно посетете най близкото лечебно заведение като вземете и лекарството или опаковката му със себе си или се свържете с Вашия лекар.
  Не превишавайте препоръчаната доза и продължителността на лечението.
  Ако сте пропуснали да приемете АКСЕФ
  Ако сте пропуснали да приемете АКСЕФ вземете таблетката веднага щом се сетите, освен ако не е много близо до следващата доза. Ако това се случи, пропуснете приема и вземете следващата таблетка като следвате предписаното Ви лечение. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.
  Ако сте спрели приема на АКСЕФ
  Не спирайте лечението преди да сте завършили пълния курс на лечение, независимо че сте се почувствали по-добре. Възможно е да не сте се излекували напълно и някои от симптомите да се проявят отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
  Както всички лекарства, АКСЕФ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Нежеланите реакции спрямо цефуроксим обикновено са леки и бързопреходни.
  Често срещани нежелани реакции, които са съобщавани при повече от 1 на всеки 100 пациента, но по-малко от 1 на всеки 10 пациента, са:
  • кандидоза (млечница) при продължително приложение ( инфекция на влагалището, устата или кожата, причинена от дрождеподобни гъбички)
  • еозинофилия (повишен брой на определен вид бели кръвни клетки)
  • главоболие, световъртеж
  • стомашно-чревни смущения (диария, гадене, коремна болка)
  • преходно повишаване на стойностите на чернодробните тестове
  Нечести нежелани реакции, които са съобщавани при повече от 1 на всеки 1 000 пациента, но по-малко от 1 на всеки 100 пациента, са:
  • намаление на броя на тромбоцитите в кръвта, което може да повиши склонността към кървене или образуване на синини, намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция
  • кожни обриви
  • повръщане
  Редки нежелани реакции, които са съобщавани при повече от 1 на всеки 10 000 пациента, но по-малко от 1 на всеки 1 000 пациента, са:
  • кожен обрив със зачервяване и сърбеж
  • псевдомембранозен колит (възпаление на дебелото черво, което причинява болки в корема и диария)
  Много редки нежелани реакции, които са съобщавани при по-малко от 1 на всеки 10 000 пациента, са:
  • хемолитична анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледост или пожълтяване на кожата, слабост или задух)
  • лекарствена треска, серумна болест, алергична реакция, която протича бързо и се проявява със зачервяване, сърбеж, оток, шоково състояние
  • жълтеница (жълто оцветяване на кожата, бялото на очите и лигавиците), хепатит (възпаление на черния дроб)
  • еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън (тежко заболяване, съпроводено с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи), токсична епидермална некролиза (екзантемна некролиза) - алергични реакции, които засягат кожата и мукозните мембрани и се характеризират с мехурчета и лющене на кожата
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АКСЕФ
  Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Да се съхранява в оригиналната опаковка. Да се съхранява под 25°С
  Не използвайте АКСЕФ след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

  6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  Какво съдържа АКСЕФ
  Активното вещество е: цефуроксим. Всяка филмирана таблетка съдържа цефуроксим аксетил еквивалентен на 250 mg цефуроксим. Другите съставки са:
  Ядро на таблетката: нишесте прежелатинизирано, кросповидон, кроскарамелоза натрий, натриев
  лау рил сулфат, магнезиев стеарат, силициев диоксид колоиден безводен
  Състав на филмовото покритие: хипромелоза, титанов диоксид, хидроксипропилцелулоза
  Как изглежда АКСЕФ и какво съдържа опаковката
  Филмираните таблетки са продълговати, бели, с делителна черта от едната страна, а от другата страна с надпис NOBEL
  10 броя филмирани таблетки се опаковат в блистер. Един или два блистера се поставят в картонена кутия.
  Други лекарствени форми, които можете да намерите на пазара: АКСЕФ 500 mg филмирани таблетки

  Притежател на разрешението за употреба и производител, отговорен за освобождаване на партиди на територията на ЕС
  НОБЕЛ ΦΑΡΜΑ ООД бул. Симеоновско шосе № 24 София 1700, България

  Дата на последната редакция на листовката: 10/2008

  Описание на АКСЕФ ТАБЛ. 500МГ Х 20 Кратка характеристика

  АКСЕФ ТАБЛ./ AKSEF 500 МГ X 20 показания:

  Действа бактерицидно върху Staph. aureus /без метицилин резистентни щамове, H.influencae, Klebsiella, E.coli, Proteus mirabilis и др. Инфекции на дихателните пътища ( остър и хроничен бронхит, пневмония); инфекции на ушите, носа и гърлото; синузит, тонзилит, фарингит и отит на средното ухо; уроинфекции (пиелонефрит, цистит и уретрит), инфекции на кожата и меките тъкани; гонорея.

  АКСЕФ ТАБЛ./ AKSEF 500 МГ X 20 дозировка и приложение:

  Дозировката се определя от вида на заболяването. Таблетките се приемат след хранене, без да се разтрошават. Орално на възрастни се прилага в доза 250-500 мг/12 часа. При по-леки уроинфекции се използват по-ниски дози (125 мг/12 часа). При гонорея се препоръчва еднократно приемане на 1 г цефуроксим. Пероралната доза за деца от 3 мес. до 12 години е 10 мг/кг/24 часа.

  АКСЕФ ТАБЛ./ AKSEF 500 МГ X 20 състав:

  Cefuroxime axetil - цефалоспорин второ поколение

  АКСЕФ ТАБЛ. 500МГ Х 20 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 21,40 лв.
  АКСЕФ ТАБЛ. 500МГ Х 20 се произвежда от Нобел Фарма ООД и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 2,14 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа