Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на термални и мицеларни води
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • КСИМЕБАК ГРАН.40 мг./5 мл.- 100 мл.

  • КСИМЕБАК ГРАН.40 мг./5 мл.- 100 мл. 13,20 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  Ксимебак 40 mg/5 ml прах за пероралиа суспензия Ximebac 40 mg/5 ml powder for oral suspension

  Цефподоксим проксетил (Cefpodoxime proxetil)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите. - Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Ксимебак и за какво се използва
  2. Преди да приемете Ксимебак
  3. Как да приемате Ксимебак
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Ксимебак
  6. Допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КСИМЕБАК И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

  Цефподоксим е антибиотик. Той принадлежи към група антибиотици наречени цефалоспорини. Тези антибиотици са сходни на пеницилина.
  Цефподоксим унищожава бактериите и може да се използва срещу различни видове инфекции.
  Както всички антибиотици, цефподоксим е ефективен само срещу някои видове бактерии. Следователно е подходящ за лечение само на определени видове инфекции.

  Цефподоксим може да се използва за лечение на:
  • остро възпаление на средното ухо
  • инфекции на синусите
  • инфекции на гърлото
  • дихателни инфекции като бронхит и някои видове пневмония

  2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ КСИМЕБАК

  Не приемайте това лекарство, ако:
  - сте алергични (свръхчувствителни) към цефподоксим проксетил или към някоя от останалите съставки на това лекарство (виж Допълнителна информация в точка б). - сте алергични (свръхчувствителни) към друг антибиотик от цефалоспориновата група - някога сте имали тежка алергична реакция към който и да е пеницилинов антибиотик

  Не всички хора, които са алергични към пеницилини са алергични също и към цефалоспорини.
  Вие, обаче, не трябва да приемате това лекарство, ако някога сте имали тежка алергична реакция към който и да е пеницилин. Това е важно, тъй като може да сте алергични и към това лекарство.
  Ако не сте сигурни за нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Обърнете специално внимание при употребата на това лекарство, ако:
  - някога сте имали алергична реакция към който и да било антибиотик, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете това лекарство.
  - някога са Ви казвали, че бъбреците Ви не функционират много добре. Също така, ако провеждате някакво лечение (като диализа) по повод бъбречна недостатъчност. В този случай, Вие можете да приемате цефподоксим, но може да се нуждаете от по-ниска доза.
  - ако някога сте имали възпаление на червата, наречено колит или някакво друго тежко заболяване, което засяга червата Ви.
  - Това лекарство може да повлияе резултатите от някои кръвни тестове (като теста за кръвногрупова съвместимост и теста на Кумбс). Важно е да кажете на лекаря, че приемате това лекарство, ако е необходимо да направите някое от тези изследвания.
  - Това лекарство може също да повлияе резултатите от уринните тестове за кръвна захар (като тестове на Benedict или Fehling). Ако имате диабет и редовно изследвате урината си, кажете на Вашия лекар. Това е важно, защото може да е необходимо да се използват други тестове за проследяване на Вашия диабет.

  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако някое от посочените по-горе се отнася за Вас.

  Прием на други лекарства
  Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  Това лекарство може да бъде повлияно от други лекарства, които се отстраняват чрез бъбреците. Това е от особено значение, ако другите лекарства също повлияват бъбречната функция. Много от лекарствата може да имат такива ефекти и поради това се посъветвайте с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете това лекарство.

  По-специално, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате:
  ¦ антибиотици, наречени аминогликозиди (като гентамицин)
  ¦ отводняващи таблетки или инжекции (диуретици) като фуроземид. Може да се наложи в хода на лечението често да проверявате функцията на бъбреците си. Това може да се направи с изследване на кръвта и урината.
  Не приемайте цефподоксим едновременно с лекарства, които намаляват киселинността в стомаха. Те включват:
  ¦ антиациди
  ¦ лекарства като ранитидин, фамотидин или циметидин (наречени Н2 рецепторни антагонисти).
  Необходимо е да минат два или три часа след приема на това лекарство преди да приемете някой от посочените по-горе лекарствени продукти.

  Прием на Ксимебак с храна в напитки

  Приемайте това лекарство с храна. Това е необходимо, защото спомага организма.

  Бременност и кърмене
  • Вие сте бременна или смятате, че може да сте бременна? Въпреки, че няма данни, които да указват, че това лекарство може да навреди на нероденото дете, то ще бъде предписано на бременна жена само ако наистина е необходимо.
  • Вие кърмите? Това лекарство не трябва да се предписва на жени, които кърмят. Това е необходимо защото малки количества от него проникват в кърмата.
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

  Шофиране и работа с машини
  Може да усетите замаяност докато приемате това лекарство. Това може да повлияе способността ви за шофиране и работа с машини. Ако това се случи, не шофирайте и не работете с машини.

  Важна информация относно някои от съставките на това лекарство
  Ксимебак 40 mg/5 ml прах за перорална суспензия съдържа захароза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои видове захари, свържете се с него преди да приемете този лекарствен продукт.

  Ксимебак 40 mg/5 ml прах за перорална суспензия съдържа аспартам (Е951). Аспартамът съдържа източник на фенилаланин. Това лекарство може да бъде вредно за хора, които имат заболяване наречено фенилкетонурия.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ КСИМЕБАК

  Винаги приемайте това лекарство точно както ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Фармацевтът ще надпише на опаковката какво количество от това лекарство трябва да приемате и колко често. Моля прочетете внимателно. Дозата, която ви предписва Вашият лекар зависи от вида на инфекцията и от нейната тежест. Тя също така зависи и функцията на бъбреците. Вашият лекар ще Ви разясни това.

  Възрастни: Тинейджърите и възрастните, които се нуждаят от лечение с цефподоксим обичайно получават таблетки. Отделни листовки с информация за потребителя са предоставени за таблетките.

  Деца на възраст над 15 дни:
  Дневното количество се определя в съответствие с телесното тегло на детето.
  ¦ Обикновено общото количество за деня е 8 mg за всеки килограм телесно тегло.
  ¦ Обикновено се разделя в две дози
  ¦ Прилагайте всяка доза на всеки 12 часа с храна. Точната доза ще бъде определена от лекаря и ще бъде указана на опаковката на Вашия фармацевт.

  Следващата таблица дава ръководство за обичайното дозиране:

  Телесно тегло Доза на цефподоксим в mg, която Доза на цефподоксим в ml от суспензията, която да се прилага два пъти дневно
  в kg се прилага два пъти дневно
  5 20 mg 2,5 ml
  10 40 mg 5 ml
  15 60 mg 7,5 ml
  20 80 mg 10 ml
  25 100 mg 12,5 ml
  Как да отмерите дозата
  Това лекарство се предоставя c 10 ml спринцовка, която е разграфена през половин милилитър. Предлага се с адаптор, който съответства на бутилката. За да отмерите лекарството:
  ¦ Разклатете бутилката
  ¦ Поставете адаптора в гърлото на бутилката
  ¦ Поставете края на спринцовката в адаптора
  ¦ Обърнете бутилката с дъното нагоре
  ¦ Издърпайте буталото, за да отмерите необходимата доза
  Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако се нуждаете от съвет по отношение на това как да отмерите от лекарството.

  Деца, чието телесно тегло е поне 25 kg може да приемат 12,5 ml от лекарството два пъти дневно. Или може да предпочитат да приемат таблетки от 100 mg два пъти дневно.

  Деца на възраст под 15 дни не трябва да приемат това лекарство.

  Ако Вашето дете има проблеми с бъбреците, Вашият лекар може да предпише доза различна от обичайната. Това обикновено означава дозите да се приемат по-рядко от два пъти дневно.

  Как да приготвите това лекарство
  За да отворите бутилката с лекарството трябва да натиснете надолу защитената от деца запушалка и след това да завъртите.
  Преди приготвяне на разтвора, силика гел изсушителя, който се намира в капсула в капачката трябва да се отстрани и изхвърли.
  Ако е необходимо самостоятелно да приготвите това лекарство, трябва да напълните бутилката със студена вода точно под мерителната линия отбелязана върху бутилката. Разклатете го добре веднага след това.

  След това прибавете още вода точно до мерителната линия отбелязана върху бутилката и отново разклатете.
  Трябва да отмерите от лекарството както следва:

  • За 50 ml перорална суспензия ще се нуждаете от 20 g гранули от лекарството и 37 ml вода.
  • За 100 ml перорална суспензия ще се нуждаете от 40 g гранули от лекарството и 74 ml вода.

  Всеки път добре разклатете бутилката преди да приемете това лекарство.
  Запомнете винаги да разклащате бутилката вреди да отмерите всяка доза.

  Ако сте приели повече от необходимата доза от това лекарство

  Ако Вие или Вашето дете сте приели повече от необходимата доза от това лекарство, веднага се свържете с вашия лекар или отидете в спешното отделение на най-близката болница Вземете с Вас лекарството в неговата опаковка, за да може персоналът да разбере точно какво
  е погълнато.

  Ако сте пропуснали да приемете това лекарство

  Ако сте пропуснали да приемете доза от това лекарство в правилното време, вземете я веднага щом си спомните. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропусната доза.

  Ако сте спрели приема на това лекарство
  Важно е да приемате това лекарство докато не приключи предписания курс на лечение. Не трябва да спирате приема на това лекарство просто защото сте се почувствали по-добре. Ако
  спрете приема прекалено рано, инфекцията може отново да се възобнови. Ако провеждащият лечение пациент все още не се чувства добре в края на предписания курс на лечение или се чувства по-зле в хода на лечението, информирайте Вашия лекар.

  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Тежките алергични реакции към това лекарство са много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти). Те могат да включват:

  - Внезапно свирене и стягане в гърдите - Подуване на клепачите, лицето или устните
  - Тежки кожни обриви, при които може да се образуват мехури и да засегнат очите,
  устата и гениталиите.
  - Загуба на съзнание (припадъци). Всяка от тези алергични реакции се нуждае от спешна медицинска намеса. Ако считате, че имате някоя от тези видове реакция спрете приема на това лекарство и се свържете с Вашия лекар или със спешното отделение на най-близката болница.

  Чести нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 10 пациенти) включват:
  Стомашни проблеми: подуване, гадене, повръщане, болка в стомаха, флатуленция (газове)
  и диария. Ако имате тежка диария или диарията е кървава трябва да преустановите приема
  на това лекарство и незабавно да се свържете с Вашия лекар.
  Проблеми с храненето: липса на апетит.

  Нечести нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 100 пациенти) включват: Проблеми с имунната система: реакции на свръхчувствителност (това са кожни обриви, които не са толкова тежки, колкото посочените по-горе, релефен обрив (уртикария), сърбеж)
  Нарушения на нервната система: главоболие, изтръпване и мравучкане, замаяност Проблеми с ушите: звънтене в ушите
  Общи проблеми: гадене или повръщане, слабост и общо чувство за болест.

  Редки нежелани реакция (засягат по-малко от 1 на 1000 пациенти) включват: Проблеми с черния дроб и жлъчката: изменения в кръвните тестове, които показват как функционира Вашия черен дроб; Проблеми с кръвта: анемия, намаляване на броя на различни клетки в кръвта (симптомите могат да включват умора, нови инфекции и лесно образуване на синини или кървене), нарастване на броя на някои видове бели кръвни клетки, увеличаване на броя на малки клетки, които са необходими за съсирването на кръвта.

  Много редки нежелани реакции (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти и включват): Проблеми с имунната система: анафилактични реакции (напр. бронхоспазъм, оток на лицето и крайниците);
  Бъбречни проблеми: промени в бъбречната функция; Проблеми с черния дроб и жлъчката: чернодробно увреждане, което води до жълтеница (това може да се прояви като пожълтяване на кожата или бялото на очите);
  Инфекции: Когато провеждате курс на лечение с цефподоксим временно може да се увеличи възможността да получите инфекция, която се причинява от други видове микроорганизми. Например може да се развие гъбична инфекция.

  Проблеми с кръвта и лимфната система: вид анемия, която може да бъде тежка и се причинява от разкъсване на червените кръвни клетки. Ако ще си правите кръвни изследвания по каквато и да било причина, кажете на лицето, което взима кръвната Ви проба, че приемате това лекарство, тъй като това може да повлияе на Вашите резултати.

  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ КСИМЕБАК

  Съхранявайте на място недостъпно за деца.

  Не използвайте след срока на годност отбелязан върху етикета на картонената кутия. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Не използвайте лекарството след изтичане на срока на годност.

  Да се съхранява под 25°С. Съхранявайте контейнера плътно затворен.

  Съхранявайте лекарството в хладилник (2-8 °С) и не използвайте останалото количество лекарство след изтичане на 14 дни.

  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда

  6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  Какво съдържа Ксимебак
  Активното вещество е: цефподоксим проксетил, еквивалентен на 40 mg цефподоксим/5 ml. Другите съставки са: захароза, гуар галактоманан, аспартам, портокалова есенция, натриев бензоат, натриев хлорид, лимонена киселина, безводна, лимонова есенция, сорбитанов триолеат, талк, железен оксид, жълт (Е172), силициев диоксид

  Как изглежда Ксимебак
  Кремав до оранжево-жълто оцветен прах. След като се смеси с вода се превръща в оранжево-жълта суспензия.

  Ксимебак 40 mg/5 ml прах за перорална суспензия е наличен в бутилки от кафяво стъкло съдържащи 50 ml, 100 ml или 2 х 100 ml.

  Притежател ва разрешението за употреба
  Sandoz d.d.
  VerovSkova 57,1526 Ljubljana, Словения

  Производители
  Sandoz GmbH, Biochemiestrasse 10, 6250 Kundl, Австрия
  За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

  Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните членки па ЕИО под следните имена:

  Австрия Biocef 40 mg/5 ml - Pulver fur orale Suspension
  Германия Cefpodoxim Sandoz® 40 mg/5 ml Pulver zur Herstellung einer
  Suspension zum Einnehmen Италия CEFPODOX1MA SANDOZ 40 mg/5 ml
  polvere per sospensione orale Великобритания Cefjpodoxime proxetil 40 mg/5 ml powder for oral suspension

  Дата на последно одобрение на листовката
  мм/гпт

  Описание на КСИМЕБАК ГРАН.40 мг./5 мл.- 100 мл.

  КСИМЕБАК ГРАН./ XIMEBAK GRAN.40 мг./5 мл.- 100 мл. показания:

  Цефподоксим е антибиотик. Той принадлежи към група антибиотици наречени цефалоспорини. Тези антибиотици са сходни  на пеницилина.

  Цефподоксим унищожава бактериите и може да се използва срещу различни видове инфекции.

  Както всички антибиотици, цефподоксим е ефективен само срещу някои видове бактерии. Следователно е подходящ за лечение само на определени видове инфекции.

  Цефподоксим може да се използва за лечение на:

  - остро възпаление на средното ухо

  - инфекции на синусите

  - инфекции на гърлото

  - дихателни инфекции като бронхит и някои видове пневмония

  - неусложнени инфекции на пикочния мехур и бъбреците 

  - инфекции на кожата и на подкожните тъкани.

  КСИМЕБАК ГРАН./ XIMEBAK GRAN.40 мг./5 мл.- 100 мл. дозировка и приложение:

  Възрастни: Тинейджърите и възрастните, които се нуждаят от лечение с цефподоксим обичайно получава таблетки. Отделни листовки с информация за потребителя са предоставени за таблетките.

  Деца на възраст над 15 дни:

  Дневното количество се определя в съответствие с телесното тегло на детето

  - Обикновено общото количество за деня е 8 мг за всеки килограм телесно тегло.

  - Обикновено се разделя в две дози

  - Прилагайте всяка доза на всеки 12 часа с храна.

  Точната доза ще бъде определена от лекаря и ще бъде указана на опаковката от Вашия фармацевт.

  5  кг -  20 мг -   2,5 мл

  10 кг - 40 мг -   5 мл

  15 кг - 60 мг -   7,5 мл                                                                      

  20 кг - 80 мг -   10  мл                                  

  25 кг - 100 мг - 12,5 мл                              

  КСИМЕБАК ГРАН./ XIMEBAK GRAN.40 мг./5 мл.- 100 мл. състав:

  Активното вещество е: цефподоксим проксетил, еквивалентен на 40 мг цефподоксим/5 мл

  Другите съставки са: захароза, гуар галактоманан, аспартам, портокалова есенция, натриев бензоат, натриев хлорид, лимонена киселина, безводна, лимонова есенция, сорбитанов триолеат, талк, железен оксид, жълт, силициев диоксид.

  КСИМЕБАК ГРАН.40 мг./5 мл.- 100 мл. се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 13,20 лв.
  КСИМЕБАК ГРАН.40 мг./5 мл.- 100 мл. се произвежда от Sandoz d.d и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 1,32 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа