Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • ОСПЕН ТАБЛ. 1 000 000 МЕ Х 30

  • ОСПЕН ТАБЛ. 1 000 000 МЕ Х 30 8,60 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Оспен 500 000 IU филмирани таблетки
  Оспен 1 000 000 IU филмирани таблетки
  Оспен 1 500 000 IU филмирани таблетки

  Феноксиметилпеницилин калий
  (Phenoxymethylpenicillin potassium)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да
  им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  - Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други,неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Оспен и за какво се използва
  2. Преди да приемете Оспен
  3. Как да приемате Оспен
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Оспен
  6. Допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОСПЕН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

  Оспен е антибиотик, който потиска растежа на много различни микроорганизми чрез потискане биосинтезата на клетъчната им стена. Затова Оспен се използва за лечение на много различни заболявания.
  След прием, Оспен се абсорбира бързо и почти напълно в кръвта.
  Елиминира се чрез бъбреците.
  Оспен е подходящ за лечение на леки до умерено тежки инфекции, причинени от чувствителни към пеницилин микроорганизми. Такива са:

  Инфекции на дихателните пътища
  - скарлатина
  - възпалено гърло, сливици; остро възпаление на средното ухо или на параназалните синуси; бронхит; пневмония (ако не е необходимо парентерално лечение).

  Инфекции на кожата
  - Еризипел (травматичен еризипел), свински еризипел, импетиго контагиоза, фурункул, абсцес, разрастващо нагнояване (флегмон), еритема хроникум мигранс (мигриращ червен кожен обрив) или Лаймска борелиоза.
  - Рани от ухапване (напр. рани по лицето или дълбоки рани по ръцете) и изгаряния.
  - Профилактика или предпазване от повторна поява на възпалителна реакция спрямо определени бактериални причинители (напр. остър ревматизъм), възпаление на ставите, двигателни нарушения (хорея), възпаление на бъбреците или на преградата на сърцето.
  - Профилактика на бактериално разпространение след дребни хирургични операции като премахване на сливици, изваждане на зъби и др.
  - Предпазване от инфекции с някои определени микроорганизми (пневмококи) при деца със сърповидноклетъчна анемия (наследствено заболяване на червените кръвни клетки).

  2. Преди да приемете Оспен

  Не приемайте Оспен
  - Тъй като феноксиметилпеницилин е противопоказан в случаи на свръхчувствителност към пеницилин или към някоя от останалите съставки на лекарствения продукт, той трябва да бъде назначаван с внимание при пациенти, които са имали предходни случаи на алергия.
  - Ако вече имате установена свръхчувствителност към лекарства. Моля, уведомете Вашия лекар за това.

  Обърнете специално внимание при употребата на Оспен
  Моля, уведомете Вашия лекар незабавно, ако се появят признаци на някаква нежелана реакция (напр. обрив, значителна уморяемост, възпалено гърло и възпаление в устната кухина)

  Кажете на Вашия лекар, ако вече Ви е поставяна диагноза алергия (свръхчувствителност), алергична астма или уртикария, или ако страдате от мононуклеоза (вирусно заболяване) или остра лимфатична левкемия. Феноксиметилпеницилин трябва да се назначава с повишено внимание при предходни случаи на тежки алергични реакции или астма. Наблюдавани са всички степени на тежест на реакции на свръхчувствителност, дори и фатални анафилактични реакции при прием на перорален пеницилин. Тъй като такива реакции се проявяват при пациенти с история на свръхчувствителност към пеницилин, цефалоспорини и други алергени е особено важно да кажете на Вашия лекар, ако сте имали такива преди започването на лечението.

  Ако се появят признаци на алергия, като сърбеж, треперене, поява на обриви, затруднено дишане, чувство за тревожност, диария или коремна болка,трябва незабавно да се консултирате с лекар.
  При пациенти с тежки стомашно-чревни нарушения, съпроводени с профузна диария или повръщане, таблетките пеницилин не могат да бъдат абсорбирани в организма в достатъчна степен. Затова трябва веднага да уведомите Вашия лекар за тези симптоми.

  За да се предотврати появата или повторното развитие на остър ревматичен пристъп, както и за предпазване от разпространение на бактериална инфекция след дребни хирургични интервенции, като вадене на сливици или зъби, Вашият лекар може да прецени да удвои дозата. Пероралната форма на феноксиметилпеницилин не трябва да се използва като допълнителна профилактика за генито-уринарни хирургични интервенции, на долната част на стомашно-чревния тракт, сигмоидоскопия (манипулация, при която с помощта на специална мека тръба се оглежда отвътре правото и сигмовидното черво) и при раждане. Пациенти, които са провеждали продължителна профилактика на ревматична треска могат да развият организми, резистентни към пеницилин. При такива пациенти, трябва да се обмисли назначаването на друг
  профилактичен лекарствен продукт. Тежки форми на емпием (гноен плеврален излив), бактериемия, перикардит, менингит и артрит не трябва да се лекуват с феноксиметилпеницилин по време на острата им фаза.

  При пациенти, подложени на продължително лечение се препоръчва изследване на кръвната картина, а също и проследяване на функцията на черния дроб и на бъбреците. При продължително лечение, може да се развият инфекции от микроорганизми или гъбички, които не са чувствителни към феноксиметилпеницилин. В тези случаи трябва да се предприемат подходящите мерки.

  Появата на тежка и упорита диария трябва да предизвика съмнение за възпаление на дебелото черво. В такъв случай лечението трябва незабавно да се преустанови и да се консултирате с лекар. Също така, при пациенти с тежки заболявания, гадене, повръщане, стомашно разширяване, ахалазия (заболяване на хранопровода при което преминавай храната и течностите в стомаха е силно затруднено) или стомашна хипермотилност не трябва да се разчита на перорална терапия с феноксиметилпеницилин.

  Феноксиметилпеницилин може да предизвика фалшиво положителни резултати при някои определени методи за изследване на захар, белтък или уробилиноген (продукт от обмяната на билирубина) в урината.

  Прием на други лекарства
  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  Оспен може да се приема едновременно с други антибиотици, само ако Вашия лекар изрично Ви е препоръчал това. Другите антибиотици могат да окажат влияние върху действието на Оспен.

  Други лекарства като антикоагуланти, противовъзпалителни, антипиретици, противоревматични и против подагра, също могат да окажат влияние върху действието на Оспен.

  Подобно на други антибиотици, Оспен може да намали ефикасността на комбинираните перорални контрацептиви.
  Има съобщения, че неомицин намалява абсорбцията на феноксиметил пеницилин. Съобщава се също, че хлорамфеникол, еритромицин и тетрациклините нарушават бактерицидната функция на пеницилините и поради това, съвместната им употреба не се препоръчва. Резорбцията на Оспен може да бъде намалена при пациенти лекувани преди това с аминогликозидни антибиотици.
  Употребата на феноксиметил пеницилин заедно с метотрексат може да доведе до намалена екскреция на метотрексат и да увеличи риска от токсичност. Употребата на сулфинпиразон намалява екскрецията на пеницилини.
  Ваксина срещу коремен тиф (перорална): Пеницилините могат да деактивират пероралните ваксини срещу коремен тиф.
  Информирайте Вашия лекар, ако приемате/употребявате някакви други лекарства и попитайте кои от тях можете безопасно да използвате заедно с Оспен.

  Прием на Оспен с храни и напитки
  Филмираните таблетки се приемат с чаша вода, без значение от времето на хранене. Филмираните таблетки да се поглъщат цели, без да се дъвчат.

  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. След прием, малки количества феноксиметил пеницилин преминават в майчиното мляко.

  Оспен не трябва да се приема по време на бременност, освен ако не е категорично назначен от лекар. Лекарството се отделя в майчиното мляко, което излага кърмачето на риск от кандидоза, а така също и от токсичност за централната нервна система поради ранната фаза на развитие на кръвно-мозъчната бариера. Има теоретична възможност по-късно да се развие свръхчувствителност.

  Шофиране и работа с машини
  Няма данни за повлияване способността за шофиране или работа с машини.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ОСПЕН

  Винаги приемайте Оспен точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте вашия лекар или фармацевт. Ако Вашият лекар не е препоръчал друго, обичайната доза е:

  Оспен 500 000 IU Филмирани таблетки
  Подрастващи (над 40 kg) и възрастни (над 60 kg):3 X 2таблетки
  Възрастни, пациенти с наднормено тегло, в напреднала възраст и бременни жени: 3 X 3 таблетки

  Оспен 1 000 000 IU филмирани таблетки
  Подрастващи (над 40 kg) и възрастни (над 60 kg): 3 х 1таблетка
  Възрастни, пациенти с наднормено тегло, в напреднала възраст и бременни жени: 3 х 1/2 таблетки

  Оспен 1 500 000 IU филмирани таблетки
  Възрастни, пациенти с наднормено тегло, в напреднала възраст и бременни жени: 3 х 1 таблетки

  Вашият лекар може да увеличи дневната доза при лечение на тежки заболявания.

  Специални препоръки за дозиране при профилактика на някои инфекциозни заболявания
  - Локализирани стрептококови инфекции (напр. ангина, скарлатина): при контактни, приемането на терапевтичната дози в продължение на 10 дни може да се спре заболяването.
  - Ако Оспен се приема като профилактика при ревматизъм, продължителността на прием може да надвиши период от една година. Не трябва да прекъсвате лечението без да сте се консултирали с Вашия лекар.
  - Профилактика срещу разпространяването инфекции чрез кръвта (след дребни хирургически операции като премахване на сливици, изваждане на зъби и др.): Възрастните трябва да приемат 3 филмирани таблетки Оспен 1 000 000 Ш около 1 час преди операцията и след това 2 филмирани таблетки 6 часа след операцията.

  Да се прилага с повишено внимание при наличие на нарушение на бъбречната функция, поради повишен риск от енцефалопатия. Безопасната доза може да е по-ниска от обичайно предписваната. Прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до развитие на нечувствителни организми, включително гъбички. Ако се развие суперинфекция трябва да се вземат подходящите мерки.

  Начин на приложение
  Филмираните таблетки се приемат с чаша вода, без значение от времето на хранене .Филмираните таблетки да се поглъщат цели, без да се дъвчат.

  Продължителност на лечението
  Вашият лекар ще определи продължителността на лечението според конкретния случай. Лечението трябва да продължи 2-3 дни след затихването на клиничните симптоми. Продължителността на лечението при стрептококова инфекция (напр. ангина) е 10 дни.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Оспен
  Дори случайно да погълнете големи дози от Оспен, това обикновено не предизвиква симптоми на отравяне.
  След предозиране с Оспен, има повишена вероятност от стомашно-чревни оплаквания като гадене, повръщане, коремна болка, диария, и в редки случаи тежки гърчове. Ако не са налични други симптоми, трябва да се има предвид вероятността от алергична реакция. В резултат на предозирането може да се появи хиперкалиемия, особено при пациенти с бъбречна недостатъчност.
  Лечение: Не е известен специфичен антидот. Препоръчва се симптоматично и поддържа лечение. Активният въглен с очистително, като например сорбитол, може да ускори елиминирането на лекарствения продукт. Феноксиметилпеницилин може да бъде пречистен чрез хемодиализа.

  Ако сте погълнали твърде много таблетки, консултирайте се с Вашия лекар.

  Ако сте пропуснали да приемете Оспен
  Ако сте пропуснали една доза Оспен, трябва да я приемете веднага щом се сетите. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Посъветвайте се с Вашия лекар.

  Ако сте спрели приема на Оспен
  Дори симптомите Ви да са се подобрили или изчезнали напълно, Вие не трябва да променяте или да спирате лечението си с Оспен, без да сте попитали Вашия лекар.Така ще се предпазите от влошаване или ново появяване на заболяването.
  Ако имате каквито и да е други въпроси относно употребата на този лекарствен продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

  Както всички лекарства, Оспен може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Най-честите реакции при перорален прием на пеницилин са гадене, повръщане, епигастрален дистрес (тежест в подлъжичната област), диария и черен космат език.

  Реакциите на свръхчувствителност, които са били наблюдавани, включват кожни обриви (вариращи от макулопапулозен до ексфолиативен дерматит); уртикария (обриви); ангиоедем; колит, свързан с приложението на антибиотици; реакции, наподобяващи серумна болест, включително интерстициален нефрит, неутропения, втрисане, висока температура, едема, артралгия (ставни болки) и изтощение; нарушения в кръвосъсирването. Докладвани са токсичност на централната нервна система, включително конвулсии (особено при високи дози или при тежко бъбречно увреждане); парестезия при продължителна употреба; оток на ларинкса и анафилаксия (тежка алергична реакция).

  Често единствените наблюдавани реакции са треска и еозинофилия (увеличен брой на еознофилите в периферната кръв).

  Хемолитична анемия, левкопения, тромбоцитопения, невропатия и нефропатия са редки реакции и обикновено са свързани с високи дози парентерално приложен пеницилин. Много рядко са докладвани хепатит и холестатична жълтеница.
  Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ОСПЕН

  Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
  Да се съхранява при температура под 25 °С. Да се пази от влага.
  Не използвайте Оспен след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  Какво съдържа Оспен
  Активното вещество е феноксиметилпеницилин.

  Оспен 500 000 IU филмирани таблетки
  Всяка филмирана таблетка съдържа 500 000 IU (равно на приблизително 327mg) феноксиметилпеницилин като калиева сол.

  Оспен 1 000 000IU филмирани таблетки
  Всяка филмирана таблетка съдържа 1 000 000 IU (равно на приблизително 654 mg) феноксиметилпеницилин като калиева сол.

  Оспен 1 500 000IU филмирани таблетки
  Всяка филмирана таблетка съдържа 1 500 000 IU (равно на приблизително 981 mg) феноксиметилпеницилин като калиева сол.

  Другите съставки са: Захарин натрий,
  Магнезиев стеарат,
  Макрогол 6000,
  Малтодекстрин,
  Поливидон,
  Талк,
  Ментово масло,
  Титанов диоксид,
  Хипромелоза.

  Как изглежда Оспен и какво съдържа опаковката

  Оспен 500 000IU филмирани таблетки
  Филмирани таблетки, бели до кремави на цвят, кръгли, двойно изпъкнали (приблизително 10 mm).
  Филмираните таблетки са опаковани в блистери.
  Единични опаковки от 12 и 30 филмирани таблетки, болнични опаковки от 1000 таблетки.
  Оспен 1 000 000IU филмирани таблетки
  Филмирани таблетки, бели до кремави на цвят, продълговати, двойно изпъкнали (приблизително 7x18 mm), с делителна черта от всяка страна. Филмираните таблетки са опаковани в блистери.
  Единични опаковки от 12 и 30 филмирани таблетки, болнични опаковки от 1000 таблетки.
  Оспен 1 500 000IU филмирани таблетки
  Филмирани таблетки, бели до кремави на цвят, овални, двойно изпъкнали (приблизително 10 21 mm), с делителна черта от всяка страна. Филмираните таблетки са опаковани в блистери.
  Единични опаковки от 12 и 30 филмирани таблетки, болнични опаковки от 1000 таблетки.

  Не всички опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба
  Sandoz GmbH
  10 Biochemiestrasse, 6250 Kundl, Австрия

  Производител
  Sandoz GmbH
  10 Biochemiestrasse, 6250 Kundl, Австрия

  Дата на последно одобрение на листовкатa

  Описание на ОСПЕН ТАБЛ. 1 000 000 МЕ Х 30

  ОСПЕН ТАБЛ./ OSPEN TABL.1 000 000 МЕ Х 30 показания:

  Стрептококови инфекции: ангина, остри отити и синузити, скарлатина, еризипел, фарингити, бронхити, ревматизъм.

  ОСПЕН ТАБЛ./ OSPEN TABL.1 000 000 МЕ Х 30 дозировка и приложение:

  Възрастни:

  400 000 до 1 000 000 UI на 6 часа, 30 мин. п:реди или 2 часа след хранене.

  Деца: 

  до 12 месеца - ДД е 100 000 UI (респ. 20-30 мг/кг т.м.), разделена в 3-4 орални приема;

  от 1 до 5 години дозата е 200 000 UI на 6-8 часа;

  до 12 години 400 000 UI на 6-8 часа, т.е. 30-50 мг/кг 24 ч.

  При лечение на стрептококова ангина лечението продължава 10 дни.

  За профилактика на ревматизъм при възрастни и деца над 12 години се прилага по 400 000 UI на 12 часа, а при деца под 12 години - по 200 000 UI на 12 часа.

  ОСПЕН ТАБЛ./ OSPEN TABL.1 000 000 МЕ Х 30 състав:

  Phenoxymethylpenicillin. Биосинтетичен пеницилин.

  ОСПЕН ТАБЛ. 1 000 000 МЕ Х 30 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 8,60 лв.
  ОСПЕН ТАБЛ. 1 000 000 МЕ Х 30 се произвежда от Sandoz d.d и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,86 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа