Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти ASAM KRÄUTERHOF
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER за интензивно възстановяване и хидратация
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • КОНВУЛЕКС КАПС 300 МГ X100

  • КОНВУЛЕКС КАПС 300 МГ X100 10,10 лв. от Apteka.puls.bg
  • CONVULEX CAPS. GASTR. RES. 300 MG X100
   • Категория

    Лекарства /

    Нервна система
   • Производител G.L.Pharma GmbH
   • Статус не е в наличност
   • Код 43736
   • РецептаПродуктът се предлага само с рецепта.
    Не може да се закупи онлайн.
  • Купи с безплатна доставка
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  Конвулекс 300 mg стомашно-устойчиви капсули, меки
  Convulex 300 mg gastro-resistant capsules, soft
  Конвулекс 500 mg стомашно-устойчиви капсули, меки
  Convulex 500 mg gastro-resistant capsules, soft
  Валпроева киселина (Valproic acid)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте т. 4.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Конвулекс и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Конвулекс
  3. Как да приемате Конвулекс
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Конвулекс
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Конвулекс и за какво се използва
  Конвулекс е антиепилептик, т.е. лекарство, което се използва за лечение на епилепсия (припадъци). Активната съставка на Конвулекс е валпроева киселина.
  Конвулекс се използва също така за лечение и/или профилактика на маниакални епизоди и за профилактика на мигренозни пристъпи в случай, че няма достатъчен ефект от прилагане на другите антимигренозни лекарствени средства.
  Продуктът се използва за лечение на мания - когато се чувствате развълнувани, въодушевени, възбудени, ентусиазирани или хиперактивни. Манията се наблюдава при заболяване, наречено биполярно разстройство. Конвулекс се прилага за лечение на мания, когато литий не може да бъде използван.

  2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Конвулекс
  Не приемайте Конвулекс
  - ако сте алергични (свръхчувствителни) към валпроева киселина или към някоя от другите съставки на Конвулекс (Вж, 6. "Допълнителна информация").
  - ако имате чернодробни проблеми.
  - ако при Вас имате анамнестични данни за чернодробни проблеми.
  - ако страдате от порфирия (рядко метаболитно заболяване), деца и юноши под 18 години: Конвулекс капсули не трябва да се прилага при лечение на мания
  Предупреждения и предпазни мерки
  Обърнете специално внимание при употреба на Конвулекс
  ако почувствате коремни болки, гадене и/или повръщане: Незабавно се свържете с вашия лекар, тъй като тези прояви може да бъдат симптоми на панкреатит (възпаление на панкреаса). Рискът от това потенциално застрашаващо живота състояние е особено висок при малки деца, при болни провеждащи комбинирано лечение и пациенти с тежко нарушение на чернодробната функция.
  преди операция. Уведомете Вашия лекар преди да започнете да приемате Конвулекс, ако страдате от ензимен дефицит на урейния цикъл (рядко метаболитно нарушение). Конвулекс може да причини изразено и прогресивно увеличаване на телесното тегло. Това е много често срещан страничен ефект. Консултирайте се с Вашия лекар за подходящи мероприятия за свеждане до минимум на този риск.
  Уведомете Вашия лекар преди да започнете да приемате Конвулекс
  - ако сте болни от лупус (имунно заболяване, което засяга кожата, костите и ставите, белите дробове, бъбреците).
  - в случай че сте диабетик. Валпроевата киселина може да покаже наличие на кетотела в урината без да има наличие на такива.
  - ако имате проблеми с бъбреците. Може да се нуждаете от по-ниска доза.
  Уведомете Вашия лекар дори ако вече не страдате от тези заболявания, но в миналото сте боледували от тях.
  Вашият лекар може да назначи провеждане на кръвни изследвания преди да започнете да приемате Конвулекс и през първите шест месеца на лечението.
  При ограничен брой пациенти, лекувани с антиепилептични лекарства като Конвулекс са възникнали мисли за самонараняване или самоубийство. При поява на подобни мисли трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.
  Други лекарства и Конвулекс
  Моля да уведомите Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  При прием на други лекарствени продукти е възможно ефектите на Конвулекс или на другите лекарства да се променят.
  Моля уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства: салицилати, напр. аспирин.
  антидепресанти, вкл. моноаминооксидазни инхибитори.
  антикоагуланти- лекарства използвани за разреждане на кръвта (напр. варфарин). бензодиазепини, които се използват като сънотворни таблетки и за лечение на безпокойство.Други антиепилептици, напр. фенитоин, карбамазепин, фенобарбитал, ламотрижин, примидон, фелбамат.
  - холестирамин, който се използва за лечение на високи нива на липидите (мастите) в кръвта, симетидин, който се използва за лечение на стомашни язви.
  еритромицин (антибиотик, прилаган за лечение на бактериални инфекции), карбапенеми (антибиотици, използвани за лечение на бактериални инфекции). Трябва да се избягва комбинацията от валпроева киселина и карбапенеми, тъй като тя може да понижи ефекта на натриевия валпроат.
  - лекарства за профилактика и лечение на малария, напр. мефлокин и хлорокин. Те може да повишат вероятността от поява на припадък. Преди да пътувате към високорискови маларийни зони, се посъветвайте с Вашия лекар или фармацевт за най-подходящото лекарство за профилактика.
  - зидовудин, използван за лечение на HTV и СПИН.
  - темозоломид използван за лечение на рак.
  Конвулекс не оказва влияние върху ефекта на оралните противозачатъчни средства. Конвулекс с храна, напитки и алкохол Конвулекс може да потенцира ефектите на алкохола.
  Конвулекс може да се приема с храни и напитки. Обикновено капсулите се взимат след хранене.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба на което и да е лекарство. Бременност:
  Важно е подробно да обсъдите с Вашия лекар лечението, което провеждате по отношение на епилепсията, ако имате намерение да забременеете. При жените, които са приемали валпроева киселина през първия месец на бременността за контрол на епилепсията, съществува малък риск (1-2%) да родят бебе със спина бифида (аномалия на гръбначния стълб). Налице е също така повишен риск от други вродени аномалии. Обикновено те могат да се установят през първата част на бременността с обикновено използваните скринингови тестове. Приемът на 5 mg фолиева киселина дневно, колкото е възможно по-скоро след спиране на контрацепцията може да намали рискът от раждане на дете със спина бифида. В редки случаи са възможни проблеми в кръвосъсирването на новородени от майки, които са приемали валпроева киселина по време на бременността. Важно е да не спирате внезапно приемът на валпроева киселина, което може да доведе до поява на припадъци, които да увредят Вас или Вашето неродено дете. Родените от майки, които са взимали валпроева киселина по време на бременността може да се развиват по-бавно от нормалното. Това може да се дължи и на заболяването от епилепсия на майката, но точната причина е неизвестна.
  Вие не трябва да приемате този лекарствен продукт ако сте бременна, или възнамерявате да забременеете, освен ако не е предписано от Вашия лекуващ лекар. Ако сте жена в детеродна възраст трябва да използвате ефективна контрацепция по време на лечението. Кърмене:
  Много малки количества Конвулекс преминават в майчиното мляко, но Вие трябва да се консултирате с Вашия лекар дали трябва да кърмите Вашето бебе.

  Шофиране и работа с машини
  Внимание: Когато започнете да приемате Конвулекс или в случай, че го взимате с други лекарства,може да забележите поява на известна сънливост.
  Не шофирайте или не използвайте инструменти или машини, докато не прецените дали приемът на Конвулекс Ви оказва влияние.

  3. Как да приемате Конвулекс
  Винаги приемайте Конвулекс, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте ситурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Приемайте капсулите цели, след хранене с известно количество течност, освен ако не сте посъветвани друго от Вашия лекар. Не чупете и не сдъвквайте капсулите.

  ЕПИЛЕПСИЯ
  Възрастни
  Обичайната доза на Конвулекс е между 1000 и 2000 mg дневно, но тя може да се увеличи до 2500 mg дневно. Обикновено количеството се разделя на два отделни приема, напр. половината сутрин и половината вечер. Деца с тегло над 20 kg
  Обикновено дозата на Конвулекс се определя в зависимост от телесното тегло на детето. Обичайната доза е между 20 и 30 mg за всеки кg телесно тегло, но може да се увеличи до 35 mg за всеки кg телесно тегло дневно. Обикновено количеството се разделя на два отделни приема напр. половината сутрин и половината вечер.

  Деца с тегло под 20 kg
  Обикновено дозата на Конвулекс се определя в зависимост от телесното тегло на детето. Обичайната доза е 20 mg за всеки Kg телесно тегло. Обикновено количеството се разделя на два отделни приема, напр. половината сутрин и половината вечер.

  МАНИАКАЛНИ ЕПИЗОДИ (само при възрастни пациенти)
  Началната доза е между 600 и 900 mg дневно, разделена на няколко приема. В зависимостта от тежестта на проявите, лекарят може да назначи до 1500 mg дневно Лекарят може постепенно да повиши Вашата доза въз основа на концентрациите на активното вещество измерени в кръвта. При мания:
  Дневната доза трябва да бъде определена и контролирана от лекуващия лекар. Начална дневна доза Препоръчваната дневна доза е 750 mg. Средна дневна доза
  Препоръчваната дневна доза обикновено варира между 1 000 и 2 000 mg. МИГРЕНА (само при възрастни пациенти)
  След започване на лечение с 300 mg дневно, дневната доза постепенно се повишава в зависимост от лекарските указания. При повечето пациенти дневните дози варират между 600 и 900 mg.
  При започване ва лечение с Конвулекс е възможно да Ви се предпише по-ниска доза. Това се дължи на факта, че някои пациенти се нуждаят от по-малко количество Конвулекс в сравнение с други за контрол на припадъците. Вашият лекар ще повишава дозата до постигане на контрол на Вашето състояние. Поради това е много важно да следвате указанията на Вашия лекар какво количество да приемате. Може да се наложи провеждане на кръвни изследвания. Ако страдате от бъбречно заболяване, Вашият лекар може да предпише по-ниска доза. В случай, че приемате други лекарства за контрол на епилепсията едновременно с Конвулекс, Вашият лекар може постепенно да намали дозата на тези антиепилептици докато повишава дозата на Конвулекс с малки количества дневно в зависимост от Вашето телесно тегло.
  Уверете се, че редовно посещавате Вашия лекар. Това е много важно, тъй като при Вас може да не се налага промяна на дозата.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Конвулекс
  Предозирането на лекарствата може да бъде опасно. Ако считате, че сте приели повече от необходимата доза Конвулекс, незабавно се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт, или най-близкото болнично отделение за пострадали от произшествия.
  Ако сте пропуснали да приемете Конвулекс
  Ако сте забравили да приемете една доза навреме, вземете лекарството веднага след като се сетите, а след това продължете приема както преди. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако сте спрели приема на Конвулекс
  Ако желаете да спрете приема на Конвулекс, първо уведомете Вашия лекар.
  Не спирайте приема на Конвулекс, само защото се чувствате по-добре, тъй като това може да
  доведе до незабавен рецидив и Вашето състояние може да се влоши.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, така и Конвулекс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Моля обърнете внимание, че следният списък съдържа всички съобщени нежелани реакции -дори тези, които възникват много рядко.
  Честотата на нежеланите реакции е определена по следния начин :
  Много чести: възникват при повече от 1 от 10 лекувани пациента
  Чести: възникват при по-малко от 1 на 10, но при повече от 1 от 100 лекувани пациента
  Нечести: възникват при по-малко от 1 на 100, но при повече от 1 от 1 000 лекувани пациента
  Редки: възникват при по-малко от 1 на 1 000 ,но при повече от 1 от 10 000 лекувани пациента
  Много редки: възникват при по-малко от 1 на 10 000 лекувани пациента, включително единични случаи
  Неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка Нарушения на кръвта:
  Лечението с Конвулекс, особено при прилагане на много високи дози, може да предизвика обратими (до известна степен и сериозни) промени в кръвта (напр. намаляване броя на определени кръвни клетки, намалена функция на гръбначния мозък) или смущения в кръвосъсирването.
  Моля уведомете Вашия лекар, ако забележите тенденция към кървене или по-често получаване на контузии илн инфекции. Нарушения на нервната система:
  Чести: Сънливост. Този страничен ефект се отбелязва по-често при едновременно лечение с други антиепилептици; по-рядко възниква при самостоятелно приложение на Конвулекс. Треперене, особено при прилагане на по-високи дози, ненормални усещания (напр. чувство на гъделичкане или сърбеж).
  Понякога: Нарушена двигателна координация и замаяност, особено при прилагане на по-високи дози, обърканост (понякога с последващо нарушение на съзнанието или свързано с халюцинации или конвулсии), главоболие. Редки: летаргия преходно мозъчно засягане, потрепване на очите.
  Много редки: преходна загуба на съзнание, паркинсонизъм (паркинсоноподобни симптоми, като намалена двигателна способност, треперене, повишено мускулно напрежение), неволеви движения, деменция свързана с преходни промени в мозъчните клетки.
  Наблюдават се и гадене, замаяност, тремор (екстрапирамидни нарушения) и др.
  Нарушения на ухото и лабиринта:
  Отбелязана е поява на шум в едното или двете уши.
  Редки: частично обратимо увреждане на слуха. Няма обаче доказателства за причинно-следствена връзка с лечението с валпроева киселина. Стомашно-чревни нарушения:
  Редки: коремни болки, гадене и/или повръщане. При проява на подобни симптоми, незабавно се обърнете към Вашия лекар, тъй като те биха могли да бъдат показател за възпаление на панкреаса, което в тежки случаи може да се развие в животозастрашаваща насока(виж 2 „Преди да приемете Конвулекс").
  Много чести: повишаване на апетита по време на лечението, което води до увеличаване на телесното тегло, което може да бъде изразено в някои случаи.
  Чести: Загуба на тегло; слабо изразено стомашно-чревно дразнене (напр. гадене) в началото на лечението; обикновено това може да се преодолее с прием на капсулите след хранене (виж 3 „Как се приема Конвулекс"). Нечести: Много силно слюноотделяне.
  Възможна е поява на повръщане, диария, безапетитие или запек. Нарушения на бъбреците и пикочните пътища
  Редки: Синдром на Фанкони (рядко бъбречно заболяване) с обратим характер. Отбелязани са случаи на енурезис (неволево изпускане по малка нужда) при деца. Нарушения на кожата и подкожната тъкан
  При някои пациенти е наблюдаван преходен косопад. Порастването на косата нормално започва в рамките на шест месеца, но е възможно тя да стане по-къдрава.
  Редки: кожни промени» напр. обрив или в изключително редки случаи по-тежки (понякога застрашаващи живота) кожни реакции.
  Много редки: акне и силно изразено окосмяване на лицето или тялото. Нарушения на ендокринната система:
  Редки: смущения в менструалния цикъл и кисти на яйчниците; повишени нива на тестостерон (при двата пола).
  Много редки: уголемяване на млечните жлези при мъжете. Нарушения на метаболизма и храненето
  Появата на повръщане, нарушена двигателна координация и прогресивно замъгляване на съзнанието може да бъдат признаци на повишени амониеви нива в кръвта. При поява на подобни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Нечести: Отоци (събиране на течност в тъканите). Нарушения на имунната система
  Понякога се наблюдава васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), който може да се изяви с болка» зачервяване или сърбеж.
  Редки: системен лупус еритематозис (рядко имунно заболяване). Има съобщения за алергични реакции (напр. обрив). Хепато - билиарни нарушения:
  Нечести: тежко чернодробно увреждане, понякога с фатално протичане.
  Редки: порфирия (рядко метаболитно заболяване, при което е възможно да се наблюдават червено оцветяване на урината, коремни колики и болка, както и повръщане). В началото на лечението е възможно преходно повишаване на чернодробните показатели. Психични нарушения Отбелязани са случаи на депресия.
  Описаните по-горе ефекти по принцип са преходни и отзвучават след спиране на лечението.
  Възможно е възникване на повишена енергичност. По принцип това се приема за положително, но в някои случаи се съобщава за прояви на хиперактивност, агресивност и неадекватно поведение.
  Има съобщения за заболявания на костите, включващи остеопения и остеопороза (изтъняване на костта) и фрактури. Уведомете Вашия лекар ако приемате продължително време Конвулекс, ако имате анамнеза за остеопороза или приемате стероиди.
  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителната агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев" № 8, 1303 София, Тел.: + 35 928903417, уебсайт: www.bda.bg.
  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Конвулекс
  Да се съхранява място, недостъпно за деца. Да се съхранява под 25° С.
  Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина. Не използвайте Конвулекс след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Конвулекс 300 mg капсули
  Активното вещество е: валпроева киселина. 1 капсула съдържа 300 mg валпроева киселина.
  - Другите съставки са: Карион 83, глицерол 85%, желатин, титанов диоксид (Е 171), железен оксид червен (Е 172), хлороводородна киселина, метакрилова киселина-етилакрилат кополимер (1:1) дисперсия 30%, триеггил нитрат, Макрогол 6000, глицерол моностеарат 45-55 тип II.
  Как изглежда Конвулекс 300 mg капсули и какво съдържа опаковката
  Конвулекс капсули са овални, розови, меки желатинови капсули със стомашно-устойчиво покриггие в блистерни опаковки и се доставят в картонени опаковки по 100 капсули. Какво съдържа Конвулекс 500 mg капсули
  Активното вещество е: валпроева киселина. 1 капсула съдържа 500 mg валпроева киселина.
  - Другите съставки са: Карион 83, глицерол 85%, желатин, титанов диоксид (Е 171), железен оксид червен (Е 172), хлороводородна киселина, метакрилова киселина-етилакрилат кополимер (1:1) дисперсия 30%, триетил цитрат, Макрогол 6000, глицерол моностеарат 45-55 тип И.
  Как изглежда Конвулекс 500 mg капсули и какво съдържа опаковката
  Конвулекс капсули са овални, розови, меки желатинови капсули със стомашно-устойчиво покритие в блистерни опаковки и се доставят в картонена опаковка по 40 и по 100 капсули.

  Притежател на разрешението за употреба и производител G. L. Pharma GmbH, Schlossplatz 1,8502 Lannach, Австрия

  Дата на последно преразглеждане на листовката декември/2013

  Описание на КОНВУЛЕКС КАПС 300 МГ X100 Кратка характеристика

  КОНВУЛЕКС КАПС / CONVULEX CAPS.300 МГ X100 показания:

  За лечение на различни видове епилепсия при възрастни и деца.

  КОНВУЛЕКС КАПС / CONVULEX CAPS.300 МГ X100 дозировка и приложение:

  Обичайната начална доза е 25-30мг/кг в зависимост от състоянието. Приема се само през устата на 1 или 2 приема.

  КОНВУЛЕКС КАПС / CONVULEX CAPS.300 МГ X100 състав:

  Активното вещество е натриев валпроат. 

  КОНВУЛЕКС КАПС 300 МГ X100 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 10,10 лв.
  КОНВУЛЕКС КАПС 300 МГ X100 се произвежда от G.L.Pharma GmbH и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 1,01 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа