Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • ЛЕКСОТАН ТАБЛ 3МГ Х 30 Д

  • ЛЕКСОТАН ТАБЛ 3МГ Х 30   Д 7,25 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за пациента

  Лексотан 3 mgтаблетки
  Lexotan 3 mg tablets
  Бромазепам (Bromazepam)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции,, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Лексотан и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Лексотан
  3. Как да приемате Лексотан
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Лексотан
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Лексотан и за какво се използва
  Лексотан съдържа активното вещество бромазепам, което принадлежи към група лекарства, известни като бензодиазепини.
  Лексотан се предписва от лекаря на хора, страдащи от тежка тревожност, напрегнатост и други соматични или психични оплаквания, свързани със синдрома на тревожност.
  Използва се като допълнително средство при лечение на тревожност или възбуда, свързани с психични разстройства като афективни разстройства и шизофрения.
  Бензодиазепините са показани за лечение само на тежки, инвалидизиращи разстройства или в случаите, когато индивидът е подложен на изключителен дистрес.
  Препоръчва се само кратък курс на лечение с Лексотан.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Лексотан
  Не приемайте Лексотан
  ако сте алергични към групата лекарства, известни като бензодиазепинни; ако сте алергични към бромазепам или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);

  ако имате белодробно заболяване; ако имате затруднено дишане;
  ако имате нарушения на съня като трудно дишане по време на сън (апнея); ако имате миастения гравис (хронично протичащо заболяване, което се проявява със слабост и бърза уморяемост на мускулите); ако имате тежко чернодробно заболяване.

  Предупреждения н предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Лексотан: ако имате белодробно или чернодробно заболяване; ако страдате от психическо заболяване;
  ако забелязвате промяна в поведението си и наличие на депресивни мисли и настроения;
  ако постъпвате в болница за операция, тъй като анестетиците също могат да усилят ефекта на Лексотан;
  ако редовно употребявате алкохол или приемате антидепресанти с централно действие.

  Понякога може да настъпи известна загуба на паметта, като обикновено това е възможно да се случи няколко часа след като сте приели това лекарство (нарича се антероградна амнезия). За да се избегне това, лекуващият лекар ще Ви посъветва да си осигурите няколкочасов непрекъснат сън. Нарушението на паметта може да е придружено и с неадекватно поведение (вижте точка 4).

  Понякога при употреба на лекарства от групата на бензодиазепините може да се появят реакции като безпокойство, силна емоционална възбуда, съпроводена с чувство на тревога и страх (ажитация), раздразнителност, агресивност, налудности, гняв, кошмари, халюцинации, психози, неадекватно поведение и др. Подобни реакции е по-вероятно да възникнат при деца и пациенти в старческа възраст (вижте точка 4).

  Деца
  Обикновено Лексотан не е показан за приложение при деца и поради липса на достатъчно клинични данни Лексотан не трябва да се прилага при деца под 2-годишна възраст.

  Други лекарства и Лексотан
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Това е изключително важно, тъй като едновременното прилагане на повече от едно лекарство може да усили или отслаби ефекта на прилаганите лекарства.
  Ефектите на Лексотан могат да се усилят от антипсихотични лекарства, хипнотици и анксиолитици/седативни лекарства (сънотворни лекарства), антидепресанти, силни обезболяващи лекарства (опиоиди), антиепилептични лекарства и седативни Н1-антихистамини (лекарства, които се използват за лечение на алергии).
  Освен това циметидин (лекарство, прилагано за лечение на стомашни проблеми) също има ефект върху действието на Лексотан.
  Алкохолът ще засили седативните ефекти на Лексотан и поради това трябва да се избягва.
  Бензодиазепините имат отпускащ ефект върху мускулната функция и поради това съществува повишен риск от падане и последващо нараняване, особено при пациенти в старческа възраст.
  Едновременната употреба на бромазепам с лекарства за лечение на гъбични инфекции (азолови противогъбични средства), анти ретро вируси и лекарства за лечение на ХИВ/СПИН (протеазни инхибитори) или някои антибиотици за лечение на
  определен вид инфекции (макрол иди) трябва да става внимателно, поради което лекуващият лекар ще определи внимателно дозата, която трябва да приемате.

  Лексотан и алкохол
  Не се препоръчва приемане на алкохол по време на лечение с Лексотан поради засилване на отпускащия (седативния) ефект на лекарството.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

  Не приемайте това лекарство, ако сте бременна или може да забременеете. Ако Вашият лекар е решил, че трябва да провеждате лечение с това лекарство по време на късната бременност или на раждането, дори и да се приемат ниски дози, може да се наблюдава т.нар. синдром на отпуснатото бебе, проявяващ се с ниска телесна температура, отпуснатост, вяло сучене със слабо наддаване на тегло и затруднения в дишането. Освен това, дори и да не се наблюдава синдром на отпуснатото бебе, новороденото може да развие симптоми на отнемане няколко дни след раждането, поради което да бъде превъзбудено, неспокойно и да трепери. Поради това, ако лекуващият лекар прецени, че има неоспорими причини майката да приема това лекарство по време на късната бременност или на раждането, новороденото ще бъде подложено на внимателно наблюдение.

  Бромазепам преминава в кърмата и поради това, ако кърмите, не трябва да приемате това лекарство. Може да обсъдите това с Вашия лекар.

  ВАЖНО
  Шофиране и работа с машини
  Лексотан може да предизвика сънливост, да повлияе концентрацията Ви, да влоши мускулната функция. Това може да се отрази на изпълнението на задачи, при които се изисква сръчност и концентрация, например, шофиране и работа с машини. При липса на достатъчно сън концентрацията е нарушена. Неблагоприятният ефект върху концентрацията се засилва, ако пациентът е консумирал алкохол.

  Лексотан съдържа лактоза монохидрат
  Лексотан съдържа лактоза монохидрат като помощно вещество. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да приемете това лекарство.

  3. Как да приемате Лексотан
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Вашият лекар ще Ви предпише подходящата за Вас доза. Дозата, която Ви е предписана, зависи от характера на заболяването Ви, реакцията Ви към лекарството, възрастта и телесното тегло. Лечението започва с ниска начална доза, която постепенно се увеличава, докато се постигне желаният ефект.

  При възрастни лица препоръчителната стандартна средна доза е 1,5 mg - 3 mg до три пъти дневно. Това е общата дневна доза и Вашият лекар ще Ви посъветва как да я разделите и да я приемате на определени интервали през деня. При пациенти, които се лекуват в болница, общата доза може да бъде увеличена до 6 mg - 12 mg два до три пъти дневно. Ако сте в старческа възраст, Вашият лекар ще предпише половвината от обикновено препоръчваната доза. Ще получите по-ниска от обичайната доза и ако имате чернодробно заболяване.

  Приемайте таблетките с вода или друга безалкохолна напитка.

  Не променяйте предписаната Ви доза по собствено решение. Ако преценявате, че ефектът на лекарството е прекалено слаб или твърде силен, обсъдете това с Вашия лекар.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Лексотан
  Ако вземете твърде много таблетки или ако някой друг погрешка вземе от Вашето лекарство, незабавно се консултирайте с Вашия лекар или се свържете с най-близката болница за помощ.

  Ако сте пропуснали да приемете Лексотан
  Ако забравите да вземете една доза, не трябва да я компенсирате, като удвоите следващата доза. Вместо това трябва просто да продължите със следващата доза, когато дойде времето за нея.

  Ако сте спрели приема на Лексотан
  Вашият лекар ще Ви посъветва кога да прекратите лечението. Моля, запомнете, че лекарството не е подходящо за продължително лечение и че след няколко седмици би следвало да започнете процеса на прекратяване на лечението, но само след консултация с Вашия лекар как да промените дозата. Това ще помогне да предотвратите привикването към лекарството и да намалите риска от създаване на зависимост към него.

  Лечението трябва да бъде колкото е възможно по-кратко. Общата продължителност на лечението обикновено не трябва да бъде повече от 8-12 седмици, включително периода на постепенно намаляване на дозата. Понякога се развиват ефекти на отнемане при преустановяване на лечението особено ако прекратяването е внезапно. Те може да включват главоболие, диария, мускулни болки, силна тревожност, напрежение, безпокойство, объркване и раздразнителност. При тежки случаи могат да се появят промени в поведението, мравучкане и изтръпване на крайниците, повишена чувствителност към светлина, шум и допир, халюцинации или гърчове.

  При прекратяване на лечението може да се прояви отново основният проблем, поради който сте започнали да вземате лекарството, като се появят тревожност, нарушение на съня, безпокойство и промени в настроението. По-малко вероятно е това да се случи, ако дозата в края на лечението се намалява постепенно.

  В отделни случаи, когато пациенти са провеждали лечение с бензодиазепини продължително време, е необходим по-дълъг период за намаляване на дозата. Може да се наложи и специална помощ. Това може да обсъдите с Вашия лекар.

  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Може да възникнат следните нежелани реакции при употреба на Лексотан:

  Нарушения на имунната система
  • Свръхчувствителност, остра алергична реакция, която може да доведе до животозастрашаващо състояние, свързано с прекъсване на дишането и циркулацията на кръвта (анафилактичен шок), тежка алергична реакция, която причинява подуване на лицето, устните, езика или гърлото (ангиоедем).

  Психични нарушения
  • Състояние на объркване, емоционални нарушения. Те се наблюдават предимно в началото на лечението и обикновено изчезват при продължителна употреба. Може да възникнат промени в сексуалното желание (нарушения на либидото).
  • По време на употребата на бензодиазепини може да се разкрие съществуваща преди това депресия. При употреба на бензодиазепини могат да се появят реакции като безпокойство, силна емоционална възбуда, съпроводена с чувство на тревога и страх (ажитация), раздразнителност, агресивност, налудности, гняв, кошмари, халюцинации, психози, неадекватно поведение и други нежелани поведенчески реакции. Подобни реакции е по-вероятно да възникнат при деца и пациенти в старческа възраст. При поява на такива симптоми непременно информирайте Вашия лекар. Може да се наложи преустановяване на лечението.
  • Продължителната употреба на лекарството може да доведе до развитие на физическа и психическа лекарствена зависимост: внезапното прекъсване на лечението може да доведе до т.нар. симптоми на отнемане или до нова проява на основния проблем, поради който сте започнали да приемате това лекарство.
  • Има съобщения за злоупотреба с бензодиазепини.
  • При някои пациенти може да настъпи известна загуба на паметта, като обикновено това е възможно да се случи няколко часа, след като е било прието лекарството (това състояние се нарича антероградна амнезия). За да се избегне това, лекуващият лекар ще Ви посъветва да си осигурите няколкочасов непрекъснат сън. Нарушението на паметта може да е придружено и с неадекватно поведение.
  • Увреждане на паметта.

  Нарушения на нервната система
  • Сънливост, главоболие, замайване, намалена бдителност, затруднена координация на движенията (атаксия). Те се наблюдават предимно в началото на лечението и обикновено изчезват при продължително приложение.

  Нарушения на очите
  • Зрително нарушение, при което предметите се виждат двойни (диплопия) . То възниква предимно в началото на лечението и обикновено изчезва при продължително приложение.

  Стомашно-чревни нарушения
  • Гадене и повръщане. Те се наблюдават предимно в началото на лечението и обикновено изчезват при продължително приложение.
  • Запек.

  Нарушения на кожата и подкожната тъкан
  • Обрив, сърбеж, уртикария.

  Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан
  • Мускулна слабост. Това явление възниква предимно в началото на лечението и обикновено изчезва при продължително приложение.

  Нарушения на бъбреците и пикочните пътища
  • Задържане на урина.
  Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение
  • Умора. Това явление възниква предимно в началото на лечението и обикновено изчезва при продължително приложение.

  Наранявания, отравяния и усложнения, възникнали в резултат на интервенции
  • Има съобщения за падания и фрактури при хора, които използват бензодиазепини. Рискът е по-висок, когато бензодиазепините се употребяват едновременно с лекарства, предизвикващи успокояване (седативи), а също и с алкохолни напитки, както и при хора в старческа възраст.

  Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения
  • Потискане на дишането (респираторна депресия).

  Сърдечни нарушения
  • Сърдечно заболяване, което може да доведе до лесна уморяемост, задух, подуване на глезените и др. (сърдечна недостатъчност, включително сърдечен арест).

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или
  фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани
  реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

  Изпълнителна агенция по лекарствата
  ул. „Дамян Груев" № 8
  1303 София
  тел.:+35 928903417
  уебсайт: www.bda.bg

  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Лексотан
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да не се съхранява над 25°С.
  Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Останалото количество от лекарството върнете в аптеката. Съхранявайте го само ако Вашият лекар Ви е препоръчал това. Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Лексотан
  Активното вещество е: бромазепам. Всяка таблетка съдържа 3 mg бромазепам. Другите съставки са: микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, еритрозин алуминиев лак (Е 127), талк.

  Как изглежда Лексотан и какво съдържа опаковката
  Таблетките Лексотан са розови, кръгли, плоски, с делителна черта от едната страна. Предлагат се в блистери от PVC/AL фолио. Опаковката съдържа 30 таблетки.

  Притежател на разрешението за употреба:
  Рош България ЕООД, ул. „Бяло поле" № 16, София 1618, България.

  Производител, отговорен за освобождаване на партидите:
  Балканфарма - Дупница АД, ул. „Самоковско шосе" № 3, Дупница 2600, България.

  За всякаква информация относно този лекарствен продукт, моля, обръщайте се към представителя на F.Hoffmann-La Roche в България.

  Адресът е:
  Рош България ЕООД ул. „Бяло поле" № 16 София 1618 тел.: 00359 2 818 4444

  Дата на последно преразглеждане на листовката
  Март 2014 г.

  Описание на ЛЕКСОТАН ТАБЛ 3МГ Х 30 Д Кратка характеристика


  ЛЕКСОТАН ТАБЛ / LEXOTAN TABL. 3МГ Х 30 показания:

  При емоционална лабилност, напрежение и тревожност, нервност, възбуда, нарушение в съня, раздразнителност; психосоматични разстройства, психо-вегетативни промени в климактериума. 

  ЛЕКСОТАН ТАБЛ / LEXOTAN TABL. 3МГ Х 30 дозировка и приложение:

  Препоръчвана доза е 1.5 до 3 мг 2- 3 пъти дневно.

  ЛЕКСОТАН ТАБЛ / LEXOTAN TABL. 3МГ Х 30 състав:

  Вromazepam.


  ЛЕКСОТАН ТАБЛ 3МГ Х 30 Д се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 7,25 лв.
  ЛЕКСОТАН ТАБЛ 3МГ Х 30 Д се произвежда от F.Hoffman-La Roche и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,73 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Безплатна доставка над 50.00 лева на територията на цялата страна!
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от магистър фармацевт на Ваш въпрос.
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа