Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • ЦЕНТРОКУИН ТАБЛ. 100МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА

  • ЦЕНТРОКУИН ТАБЛ. 100МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА 4,70 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.

  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  ЦЕНТРОКУИН 100 mg филмирани таблетки
  CENTROQUEEN 100 mg film-coated tablets

  (Кветиапин/Quetiapine)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
  Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява ЦентроКуин и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете ЦентроКуин
  3. Как да приемате ЦентроКуин
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате ЦентроКуин
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦЕНТРОКУИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
  ЦентроКуин съдържа лекарство, което се нарича кветиапин. Кветиапинът принадлежи към група лекарства, наречени антипсихотици. Тези лекарства помагат при прояви на някои видове психични заболявания, като:
  • Халюцинации (напр. чуване на необясними гласове), странни и плашещи мисли, промени във Вашето поведение, чувство за самота и обърканост.Това състояние е известно също като шизофрения.
  • Състояния, при които се чувствате в „приповдигнато" настроение или възбуда. Възможно е в тези случаи да се нуждаете от по-малко сън, да сте по-приказливи, да имате прескачаща мисъл или идеи. Възможно е също така да сте необичайно раздразнителни.Това състояние е известно също като биполярна мания.
  • Състояния, при които се чувствате тъжни. Може да се чувствате подтиснати, виновни, да усещате, че Ви липсва енергия, да нямате апетит и/или да не можете да спите. Това състояние е известно също като биполярна депресия.
  Вашият лекар може да продължи да Ви предписва ЦентроКуин, когато вече се чувствате по-добре, за да предотврати повторна поява на симптомите.

  2. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЦЕНТРОКУИН
  Не приемайте ЦентроКуин
  ако сте алергични (свръхчувствителни) към кветиапин или към някоя от останалите съставки наЦентроКуин (изброени в точка 6). ако приемате лекарства като:
  • HIV-протеазните инхибиторни, (за лечение на СПИН);
  • противогъбични лекарствени продукти от азолова група (напр. Кетоконазол
  • лекарствата еритромицин или кларитромицин (макролидни антибиотици);
  • нефазодон (антидепресант).
  Не приемайте ЦентроКуин, ако някое от посоченото по-горе се отнася за Вас. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете ЦентроКуин.

  Обърнете специално внимание при употребата на ЦентроКуин
  Преди да приемете това лекарство, кажете на Вашия лекар ако:
  • Вие иди някой в семейството Ви има или е имал проблеми със сърцето, например ритъм ни нарушения, или ако приемате някакви лекарства, които повлияват сърдечния ритъм.
  • Имате ниско артериално налягане.
  • Ако сте прекарали инсулт, особено ако сте в напреднала възраст.
  • Ако имате проблеми с черния дроб.
  • Ако имате панкреатит (възпаление на панкреаса).
  • Ако някога сте имали припадък (гърч),
  • Ако имате диабет или сте изложени на риск да се разболеете от диабет. В такъв случай, по време на приема на ЦентроКуин Вашият лекар може да проследява нивото на кръвната Ви захар.
  • Ако знаете, че сте имали намален брой на белите кръвни клетки в миналото (което може да се дължи на прием на други лекарства).
  • Ако имате затруднения с преглъщането.
  • Ако сте в напреднала възраст и имате деменция (нарушена мозъчна функция). Ако е така, не трябва да приемате ЦентроКуин, защото лекарствата от групата, към която принадлежи ЦентроКуин, могат да повишат риска от развитие на инсулт, а в някои случаи - риска от смърт при хора в напреднала възраст с деменция.
  • Вие или някой друг в семейството Ви е имал тромбоза, тъй като лекарства като това са свързани с образуването на тромби.

  Незабавно уведомете Вашия лекар, ако имате:
  • Температура, силна мускулна скованост, увеличено изпотяване или подтиснато съзнание (увреждане, наречено „злокачествен невролептичен синдром"). Може да се налага незабавно лечение.
  • Неволеви движения, главно на лицето или езика.
  • Виене на свят и силна сънливост. При хора в напреднала възраст това може да повиши риска от травматичен инцидент (падане).
  • Припадъци (гърчове)
  • Ако не можете да направите движение или да останете неподвижни. Това може да е признак за така наречените екстрапирамидни симптоми.
  Тези състояния могат да се дължат на приема на лекарства от този тип.

  Мисли за самоубийство и влошаване на депресията или тревожното Ви разстройство
  Ако се чувствате подтиснати, понякога може да си мислите да се нараните или да се самоубиете. Тези мисли могат да се засилят при започването на лечение с антидепресанти, понеже за тези лекарства е необходимо време, за да разгърнат действието си - обикновено около две седмици, но понякога и повече. Тези мисли могат да зачестят, ако спрете да вземате лекарствата си внезапно. Вероятността за такива мисли може да е по-голяма, ако сте млад човек. Информацията от клиничните проучвания показва наличието на повишен риск за суицидни помисли и/или суицидно поведение при млади хора под 25 години с депресия.

  Ако някога Ви споходят мисли за самонараняване или самоубийство, незабавно се свържете с лекаря си или отидете в болница. Може да намерите за полезно да съобщите на свой роднина или близък приятел, че се чувствате подтиснати, и да го помолите да прочете тази листовка. Може да го помолите да Ви уведоми, ако смята, че депресията или тревожното Ви разстройство се влошава или ако се притеснява относно промяна в поведението Ви.
  При пациенти, приемащи ЦентроКуин, е наблюдавано увеличаване на телесното тегло. Вие самите и Вашият лекар трябва да проверявате редовно Вашето телесното тегло.

  Деца и юноши
  Кветиапин не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18-годишна възраст, поради липса на данни, които да подкрепят приложението му в тази възрастова група.

  Други лекарства и ЦентроКуин
  Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други
  лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  Не приемайте ЦентроКуин, ако приемате някое от следните лекарства:
  • лекарства за лечение на СПИН (HIV протеазни инхибитори)
  • лекарства за лечение на гъбични инфекции, които съдържат активни вещества от азоловата група, напр. кетоконазол
  • определени антибиотици, които съдържат активни вещества от групата на макролидите, напр. еритромицин, кларитромицин
  • антидепресанта нефазодон

  Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:
  • Лекарства за лечение на епилепсия (като натриев валпроат, фенитоин или карбамазепин).
  • Лекарства против високо артериално налягане.
  • Тиоридазин (друго антипсихотично лекарство).
  • Лекарства, които оказват влияние върху сърдечната дейност, например лекарства, които могат да предизвикат развитие на електролитни нарушения (понижени стойности на калия или магнезия), като диуретици („отводняващи") или някои антибиотици (лекарства за лечение на инфекции).

  С оглед на първичните ефекти върху централната нервна система на кветиапин, ЦентроКуин трябва да се прилага с внимание в комбинация с други лекарства с централно действие.
  Преди да преустановите приема на някое от Вашите лекарства, моля, първо уведомете Вашия лекар.
  Някои лекарства може да предизвикат по-бързо отстраняване на кветиапин от организма Ви от нормалното и затова е възможно Вашето лечение да не е ефикасно.
  Кветиапин може да даде фалшиво-положителни резултати на някои лабораторни изследвания (тестове за наличие на метадон и някои видове антидепресанти в кръвта).

  ЦентроКуин с храна и напитки
  Не се препоръчва приема на ЦентроКуин със сок от грейпфрут, тъй като сокът от грейпфрут потиска разграждането на кветиапин в черния дроб и така засилва неговия ефект.
  ЦентроКуин не трябва да се прилага в комбинация с алкохол, тъй като в комбинация с алкохол може да предизвика сънливост.
  ЦентроКуин може да се приема с или без храна.
  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Ако сте бременна или кърмите, ако мислите че сте бременна или планирате да забременявате, обърнете се към Вашия лекар за съвет преди да започнете лечение с това лекарство. ЦентроКуин не трябва да се приема по време на бременност докато не обсъдите това с Вашия лекар.
  Следните симптоми могат да се появят при новородени, чиито майки са употребявали ЦентроКуин през последните три месеца от бременността: треперене, скованост и/или слабост на мускулите, сънливост, възбуда, проблеми с дишането и затруднения в храненето. Ако при Вашето бебе се прояви някой от тези симптоми, потърсете Вашия лекар.
  Ако кърмите не трябва да приемате ЦентроКуин.
  Не е известно в каква степен кветиапин се излъчва в кърмата. При необходимост от провеждане на лечение кърменето трябва да се избягва.

  Шофиране и работа с машини

  Употребата на кветиапин може да доведе до сънливост. Не шофирайте или не работете с машини, докато не разберете как Ви действа това лекарство.

  Важна информация относно някои от съставките на ЦентроКуин
  Този лекарствен продукт съдържа лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЦЕНТРОКУИН
  Винаги приемайте ЦенгроКуин точно както Ви е казал Вашият лекар, тъй като всяко лечение е съобразено с индивидуалните нужди на пациента. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Вашият лекар ще определи Вашата начална доза и колко таблетки ЦенгроКуин трябва да приемате всеки ден. Това ще зависи от Вашето заболяване и нужди, но обикновено е между 150 и 800 mg дневно.
  • Приемайте таблетките веднъж дневно преди лягане или два пъти дневно, в зависимост от Вашето заболяване.
  • Поглъщайте таблетките цели с вода.
  • Може да приемате Вашите таблетки с или без храна.
  • Докато приемате ЦенгроКуин не пийте сок от грейпфрут. Той може да окаже влияние върху начина на действие на лекарството.
  • Не спирайте да приемате Вашите таблетки, дори и да се почувствате по-добре, докато не Ви каже Вашият лекар.
  Вашият лекар може да реши да започне лечението с най-ниската доза и постепенно да я увеличава ако:
  • Вие сте в напреднала възраст или
  • Имате проблеми с черния дроб.

  Моля консултирайте се с Вашия лекар, ако почувствате, че ефектът на ЦенгроКуин е твърде силен или твърде слаб.

  Употреба при деца и юноши
  Не се препоръчва приложение на ЦенгроКуин при лица под 18 години.
  Ако сте приели повече от необходимата доза ЦентроКуин
  Ако сте приели по-голямо от предписаното от Вашия лекар количество ЦентроКуин, може да се появят сънливост, замаяност и ненормален сърдечен ритъм. Свържете се с Вашия лекар или най-близкото лечебно заведение. Вземете таблетките ЦентроКуин с Вас.

  Ако сте пропуснали да приемете ЦентроКуин
  Ако сте забравили да вземете една доза ЦентроКуин, приемете я веднага, след като си спомните за това. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако сте спрели приема на ЦентроКуин
  Ако внезапно спрете приема на ЦентроКуин може да почувствате невъзможност да заспите (безсъние), да имате гадене, главоболие, диария, повръщане, замаяност или раздразнимост. Вашият лекар може да Ви предложи намаляване на дозата преди преустановяване на лечението.

  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Много чести (развиват се при повече от 1 на всеки 10 души):
  • Замаяност (може да причини падане), главоболие, сухота в устата.
  • Сънливост (с времето, ако продължите приема на ЦентроКуин, това може да отзвучи) (може да
  причини падане).
  • Симптоми на отнемане (симптоми, които се развиват при спиране на приема на ЦентроКуин),
  включително безсъние, гадене, главоболие, диария, повръщане, замаяност и раздразнимост. Препоръчва се постепенното спиране за период от поне 1 до 2 седмици.
  • Увеличаване на телесното тегло.

  Чести (развиват се при по-малко от 1 на всеки 10 души):
  • Ускорена сърдечна дейност.
  • Запушване на носа.
  • Запек, „разстроен стомах" (лошо храносмилане).
  • Отпадналост, прилошаване (може да причини падане).
  • Отичане на ръцете или краката.
  • Спадане на артериалното налягане при изправяне. В резултат на това може да се почувствате замаяни или да ви прилошее (може да причини падане).
  • Повишаване на кръвната захар.
  • Замъглено виждане.
  • Необичайни мускулни движения. Те включват трудно започване на движенията, треперене, неспокойствие или неболезнена мускулна скованост.
  • Необичайни сънища и кошмари.
  • Чувство на глад, повишен апетит.
  • Раздразнимост.
  • Нарушения на речта и говора.
  • Мисли за самоубийство и влошаване на депресията Ви.

  Нечести (развиват се при по-малко от 1 на всеки 100 души):
  • Припадъци или гърчове.
  • Алергични реакции, които могат да включват надигнати „бучки" (уртики), отичане на кожата и оток около устата.
  • Неприятно усещане в краката (наричано още „синдром на неспокойните крака").
  • Затруднено преглъщане.
  • Неконтролируеми движения, главно на лицето и езика.

  Редки (развиват се при по-малко от 1 на всеки 1 000 души):
  • Повишаване на температурата (треска), продължителни болки в гърлото или поява на язви в устата, ускорено дишане, потене, мускулна скованост, сънливост или отпадналост.
  • Пожълтя в а не на кожата и очите (жълтеница).
  • Продължителна и болезнена ерекция (приапизъм).
  • Подуване на гърдите и неочаквано отделяне на кърма (галакторея).
  • Образуване на съсиреци във вените, особено във вените на краката (симптомите включват подуване, болка и зачервяване на крака), които могат да се откъснат и по кръвоносните съдове да стигнат до белите дробове, предизвиквайки болка в гърдите и задух. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

  Много редки (развиват се при по-малко от 1 на всеки 10 000 души):
  • Влошаване на съществуващ диабет.
  • Възпаление на черния дроб (хепатит).
  • Тежък обрив, мехури по кожата, червени петна по кожата.
  • Тежка алергична реакция (наречена „анафилактична"), която може да причини затруднено дишане или шок.
  • Бързо отичане на кожата, обикновено около очите, устните и гърлото (ангиоедем).
  Лекарствата от класа, към който принадлежи ЦентроКуин, могат да причинят нарушения на сърдечния ритъм, които да са сериозни, а в тежки случаи - фатални.

  Някои нежелани реакции се откриват само при изследване на кръвта. Те включват промени в нивата на определени липиди (триглицериди и общ холестерол) или на кръвната захар, понижаване на броя на определени видове кръвни клетки и повишаване на нивото на хормона пролактин в кръвта. В редки случаи повишаването на нивото на хормона пролактин може да предизвика:
  • Подуване на гърдите на мъже и жени и неочаквано отделяне на кърма.
  • При жени - липса на менструация или нередовна менструация.
  От време на време Вашият лекар може да иска да Ви направи изследване на кръвта.

  Деца и юноши
  При деца и юноши могат да се развият същите нежелани реакции, които се развиват при възрастни. Дадените по-долу нежелани реакции са наблюдавани само при деца и юноши:
  Много чеети (развиват се при повече от 1 на всеки 10 души):
  • Повишаване на артериалното налягане.
  Дадените по-долу нежелани реакции са наблюдавани по-често при деца и юноши:
  Много чести (развиват се при повече от 1 на всеки 10 души):
  • Повишаване на нивото на хормона пролактин в кръвта. В редки случаи то може да причини:
  - При момчета и момичета - подуване на гърдите, както и неочаквано отделяне на кърма.
  - При момичета - липса на менструация или нередовна менструация.
  • Повишен апетит.
  • Необичайни мускулни движения. Те включват затруднено започване на движения, треперене, неспокойствие или неболезнена скованост на мускули.
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това
  включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите
  нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:
  Изпълнителна Агенция по Лекарствата
  Ул. „Дамян Груев" № 8
  1303 София
  Тел: +359 2 890 34 17
  Уебсайт: www.bda.bg
  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЦЕНТРОКУИН
  Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Съхранявайте при температура под 25 °С.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаков годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия лекар или фармацевт как да изхвърляте лекарства, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  Какво съдържа ЦентроКуин
  • Активното вещество е: кветиапин (като хемифумарат) 100 mg
  • Другите съставки са: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, повидон, натриево нишестен гликолат тип А, глицеролов дибехенат, магнезиев стеарат, силициев диоксид колоиден, безводен.
  • В таблетното покритие: лактоза монохидрат, хипромелоза, макро гол 4000, титанов диоксид (Е171),
  жълт железен оксид (Е 172).

  Как изглежда ЦентроКуин и какво съдържа опаковката
  ЦентроКуин се продава в картонена кутия, която съдържа 3 PVC/алуминиеви блистера по 10 таблетки, като всяка таблетка съдържа съответно 100 mg кветиапин.
  ЦентроКуин 100 mg са жълти, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки.

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД бул. „Г.М.Димитров" №1, гр. София 1172, България тел.:+359 2 962 54 54 факс: +359 2 9603 703 e-mail: info@tchaikapharma.com
  За допълнителна информации относно това лекарство, моля свържете се с притежателя на разрешението за употреба:
  „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД
  бул. „Г.М.Димитров" №1, гр. София 1172, България
  тел. +359 2 962 54 54
  факс:+ 359 2 9603 703
  e-mail: info@tchaikapharma.com

  Дата на последно преразглеждане на листовката
  Юли, 2014

  Описание на ЦЕНТРОКУИН ТАБЛ. 100МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА

  СЪСТАВ: Quetiapine ПОКАЗАНИЯ: Спомага за контролиране на симптомите на шизофрения и за лечението на умерено тежки до тежки манийни епизоди. ДОЗИРОВКА И ПРИЛОЖЕНИЕ: Теваквел трябва да се прилага 2 пъти дневно със или без храна. За лечение на шизофрения: Общата дневна доза за първите 4 дни от терапията е 50 mg (Ден 1), 100 mg (Ден 2), 200 mg (Ден 3) и 300 mg (Ден 4). От Ден 4 дозата трябва да бъде титрирана до обичайната ефективна доза от 300 до 450 mg дневно. В зависимост от клиничния отговор и поносимостта на всеки пациент, дозата може да бъде адаптирана в границите от 150 до 750 mg дневно.

  ЦЕНТРОКУИН ТАБЛ. 100МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 4,70 лв.
  ЦЕНТРОКУИН ТАБЛ. 100МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА се произвежда от Производител и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,47 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Безплатна доставка над 50.00 лева на територията на цялата страна!
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от магистър фармацевт на Ваш въпрос.
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа