Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Как се тестват хомеопатичните продукти 18.04.2015

  Как се тестват хомеопатичните продукти

  Хомеопатичните продукти  будят голям интерес и у привържениците си и у противниците си. Те са обект на ожесточени спорове. Всяко нещо, което едните изтъкват като неоспоримо предимство, другите изобличават като тотална слабост.
  Дори и малко запознатите с хомеопатията знаят, че в повечето случаи те са толкова пъти разреждани, че в тях не може да се намери нито частица от активното вещество, упоменато на опаковката. А хомеопатите твърдят, че колкото по-разредено е лекарството, толкова по-силно е то. И напук на здравия разум практиката доказва, че мнозина поддържат здравето си и се борят с различни заболявания само чрез тях .

  Как се доказват и тестват свойствата на хомеопатичните продукти
  Интересното е, че тестването им се извършва върху здрави хора. Най-често, както и при алопатичните продукти, се изпитват чрез двойно сляп метод, когато и изследователят, и изследваният не знаят в коя от контролираните групи попада лицето. Но вместо да се следи как и кои симптоми ще ликвидира новото лекарство, се наблюдава какви и с каква сила симптоми ще предизвика то.  
  Всеки от двамата води дневник – какво се усеща или наблюдава, след кой прием, при каква доза. Имал ли е изпитващият подобни симптоми и преди или са напълно нови? Има ли някакви симптоми, с които човек е встъпил в изследването и как са се повлияли от лекарството?
  Самото изпитване на новия продукт се нарича „доказване” и обикновено се извършва върху групи от около 20-тина човека – мъже и жени. За категоричност на доказването, те не бива да приемат стимулиращи и дразнещи вещества, пикантни храни, билки, алкохол, да са под стрес и т. н.
  Класиците в хомеопатията предпочитали да участват в доказването, за да изпитат сами всичките аспекти на въздействие.
  Много ценни за подобни изследвания са високочувствителните хора, които „позволяват” на препарата да разкрие всичките си страни и възможности. Така по-късно, спазвайки принципа за лекуване на подобното с подобно, той ще бъдат по-пълноценно използван за лечение на болни със сходни симптоми.

   Имат ли все пак странични действия хомеопатичните продукти
  Добрите хомеопати предупреждават, че неточно подбраното и дозирано за съответния пациент лекарство няма да му навреди, както би навредило алопатичното, но пък може вместо да повлияе болестните симптоми, за които е изписано, да започне да се „доказва”. Ще рече – да предизвиква у болния картината, проявена при изследването му от здравите доброволци. Тя ще изчезне, щом спре приемът му, но ще отслаби допълнително пациента и ще забави лечението на същинското заболяване.
  Другият страничен ефект, за който се говори е т. н. „подтискане”. След приема на лекарството симптомите изчезват, но вместо да се почувствате добре, се появят други оплаквания – физически и/или емоционални и психически. Вместо да се излекувате, болестта само временно е подтисната и на преден план излиза друго страдание.

  Съществува ли контрол върху хомеопатичните средства като този, върху алопатичните
  Разрешаването, регистрацията и разпространението на хомеопатичните лекарства у нас  се урежда със „Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина”, а в Европа – с „Директива 2001/83/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 6 ноември 2001 г.”
  Използването им е въпрос на ваша лична убеденост и  решение след задължителна консултация с добър лекар-хомеопат.