Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Витамини от група „В” 20.04.2015

  Витамини от група „В”

  Витамин В е открит в началото на двадесети век. От тогава са установени много неща за ролята му, за ползите от него и проблемите при липсата му.

  Какво отличава витамин В от другите

  Той не е едно, а група от много вещества. При първоначалното им опознаване са изброени около 30. После доста от тях се оказали различни. За терапевтични цели днес се използват около 11, като най-често в така наречения „В-комплекс” влизат осем.
  Те са водоразтворими, не се натрупват в организма и бързо се изхвърлят с урината. Това би могло да доведе лесно до недоимъчни състояния, ако не се срещаха в изобилие в много храни, които консумираме всеки ден. Количеството им намалява осезаемо при пиене на антибиотици и е необходим допълнителен прием.
  Имат сходни и допълващи се въздействия и се срещат в едни и същи хранителни източници.
  Като цяло се включват в осъществяването на метаболизма на клетката. Това обяснява, защо са толкова важни за благополучието буквално на всяка една система и орган в тялото ни.

  Индивидуални характеристики на най-използваните
  •   Витамин В₁, наричан още "тиамин", се използва срещу болестта „бери-бери”, защитава нервната система и мозъчната дейност, пази сърдечносъдовата система, осигурява растежа на организма и развитието на мускулите. Нужен е при тежки инфекции и увреди на черния дроб и болести на червата. Особено важен е за метаболизма на мазнините, въглехидратите и белтъчините.

  •   Витамин В₂ или рибофлавинът, се включва в осигуряване на вътреклетъчното дишане. Повтаря доста от функциите на В₁. Явява се коензим на много ензими. Подпомага химизма на зрението, здравината и целостта на лигавиците.

  •   Витамин В₃ е популярен като „ниацин” или „никотинова киселина”. Произвеждаме го сами в общо взето достатъчни количества. Липсата му предизвиква подагра. Като коензим спомага за максимално извличане на енергия от храната.

  •   Витамин В₅ знаете като „пантотенова киселина” или „пантенол”. Участва във всички, характерни за групата метаболитни процеси. Включва се в коензимите NAD и NADP.
  Пантенол вероятно вече сте използвали при изгаряния, кожни възпаления и рани.

  •   Витамин В₆  –  пиридоксин – повтаря доста от функциите на Витамин В₂, но има и своя специфика – участва в синтеза на витамин В₃, на биогенни амини, важни за нервната дейност, в преформирането на различни аминокиселини.

  •   Витамин В₇ сте срещали като "биотин". Освен типичните за групата функции, е отговорен за здравата и красива кожа, коса, нокти.

  •   Витамин В₉ –  фолиева киселина – за разлика от другите има свойството да се натрупва в черния дроб и се разпада не само при топлинна обработка на храните, но дори и при стайна температура. Изключително важен за растежа и обновяването на тялото, за синтеза на хемоглобина и натрупването на мускулите. Благоприятства усвояването на витамин С и В₁₂. Задължителен е за диетата на жените, на които им предстои зачатие и на бременните.

  •   Витамин В₁₂ цианкобаламин. Неговата специфична задача е подпомагане регулацията на кръвотворния процес.

  Храни, в които се среща почти цялата група „В” витамини
  Това са черен дроб, сърце и бъбреци, говеждото и свинско месо, пилешкото. Важни са млякото и яйчния жълтък, бобовите, оризовите и пшенични трици, брашното, пшеничните зародиши, царевицата, дрождите. Не подминавайте листните зеленчуци, броколите, зелето, доматите, ядките, соята и маслодайните семена; малца, рибата, маята, шоколада, гъбите и др.

  Накратко – яжте разнообразна, нерафинирана храна – помага!