Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Използвате ли хумата като козметично средство 03.07.2017

  Използвате ли хумата като козметично средство

  Със сигурност по снимки и картини сте виждали дебелите блестящи плитки на жените от началото и средата на миналия век. Чудите се как са поддържали тази гъста, буйна и жизнена коса без днешното изобилие от почистващи, подхранващи и стилизиращи продукти? С хума! При това не продавана в пакетчета, рафинирана и обработена предварително. Селските жени я копаели от естествените й находища по дерета и край извори. Градските я купували на буци от бабите по пазарите.

  Какво представлява хумата

  Както всяко добре забравено старо, и хумата полека се връща в ежедневието ни като природно чудо. Тя е специфична пръст, усещаща се леко мазна, когато е разпрашена, и  твърда, когато е на буци. Тя е силно хигроскопична и водонепропусклива. Поема много вода и става лепкава. 

  В природата се среща оцветена в различни нюанси в зависимост от преобладаващите в нея минерали. Това придава характерните свойства на различните видове, които от край време са познати и като лечебно средство. Старите лечители я използвали с успех за външно приложение при възпаления, трудно заздравяващи рани, ставни и всякакви болки. В същото време разчитали и на детоксикиращата й сила при необходимост от прочистване на организма.

  Особено благотворното й влияние върху косата и кожата я поставили в основата на естествената козметика. 

  Хумата днес

  Днес хумата се представя като поредната панацея. Твърди се, че лекува всичко и всеки. Ако решите да я използвате като лечебно средство – вътрешно или външно, допитайте се задължително до лекаря си.

  В същото време неоспоримите й свойства да детоксикира, да повлиява добре възпаления и да подхранва, благодарение на богатия си минерален състав, я правят идеално козметично средство. Дали ще си я купите, или ще си я добиете сами, за известно време можете да замените с нея шампоана, да я използвате като почистваща и тонизираща маска за косата и/или лицето, шията и деколтето.

  Задължително е да знаете, че тя отмива цвета от боядисаните коси. И че не бива да я забърквате в метални съдове. Използвайте стъкло, дърво, порцелан или керамика.

  Козметични средства с хума

  Пазарът предлага голямо разнообразие на продукти с хума. Някои идват от далечни и по-близки страни, други са родно производство. Производителите им залагат на природните свойства на глината, обикновено не добавят консерванти, подобрители и вредна химия.

  „Авиа“ – българска марка за козметични продукти с хума

  Варненската фирма работи само с българска хума. Предлага както натуралния продукт в пликчета от по 250 г, така и сапуни, шампоани, душ гелове, балсами, маски и кремове. Някои от изделията са ръчно приготвени. „Авиа“ се придържа към принципите на натуралната козметика, не използва парабени, бензонит, алкохол, SLS (содиум лаурил сулфат).

  Действието на продуктите се дължи на естествените съставки на лечебната глина, осигуряващи антисептичните и противовъзпалителните им свойства. Доброто повлияване на пърхота се определя от присъствието в суровината на климбазол – средство против гъбички, което допълнително се включва в другите противопърхотни шампоани. 

  Подсилена, жизнена и буйна коса и пречистена, сияеща, здрава кожа можете да имате на ниска цена, без никакви рискове за здравето – само с помощта на добрата стара хума.