Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Косата през есента 01.09.2017

  Косата през есента

  В края на лятото и началото на есента забелязвате, че косата ви е позагубила блясъка и жизнеността си, връхчетата са нацъфтели и чупливи, станала е по-мазна или по-суха от обичайното. 

  Състоянието е съвсем нормално след екстремните температури през горещите месеци и честите бани в солената вода на морето и/или хлорираната на басейните. Още повече, че започва захлаждане и понякога в един и същ ден температурните разлики между сутрините и следобеда надхвърлят 15тина – 20 градуса. Последиците от лятото, съчетани с нарасналия ежедневен стрес след лежерните отпускарски времена, промените в диетата с настъпването на есента и климатичният преход към зимата също се отразяват зле на косата, влошават вида й. Идва времето на сезонния активен косопад.

  Какво да правите?

  Осигурете си пълноценно хранене и много почивка

  Стресовата ситуация затормозява не само косата, но и организмът ви като цяло. Ако на важен вътрешен орган не му достигат хранителни вещества, витамини и минерали или енергия, настъпва преразпределението им и кожните придатъци – косата и ноктите – остават най-ощетени.

  Затова се старайте да се храните изключително балансирано. Месо и животински продукти, млечни, риба, зеленолистни, червени, оранжеви и тъмни зеленчуци, много плодове и много вода ще доставят всичко необходимо на тялото ви – и на косата. Достатъчният сън ще позволи на организма да се обновява и възстановява пълноценно, а това е важно и за красивата ви грива.

  Ако се наложи да приемате хранителни добавки по това време, нека в тях да са застъпени витамини А, С, Е и тези от група В, омега 3, цинк, желязо. 

  Косопадът

  През летните месеци част от космите преминават в покой и до три месеца започват да падат. Затова през есента косопадът при повечето дами е засилен. Не се паникьосвайте. Падащите косми така или иначе са мъртви. Не можете да направите за тях нищо. Грижете се добре за себе си, за да се здрави и силни космените фоликули и да израснат от тях новите жизнени и гъвкави.

  Постоянните грижи

  Дори шампоаните, на които пише „за честа употреба“ не бива да използвате всеки ден. Всекидневното миене отмива нормално отделяния от скалпа себум, прави кожата му суха и раздразителна, изсушава косата. По-добре я мийте когато започне да губи добрия си вид – при мазните коси – по-често, при нормалните и сухите – през 3-4 дни и дори седмица. Старайте се водата да не е твърде гореща, а хигиенните продукти да са качествени, с изразени подхранващи, хидратиращи и защитни свойства.

  За подхранвнето и хидратирането на косата освен на средства на модерната дермокозметика, можете да се доверите на етеричните масла и хумата, на домашните маски с яйце, мед, плодове и т. н.  

  Подстригване и боядисване

  Подстригването няма пряко отношение към здравето на косата, защото то зависи от състоянието на космената луковица. Все пак, по-късата коса се поддържа по-лесно, косъмът е подложен на по-малки напрежения. Периодичното освежаване и премахването на връхчетата е задължително.

  Твърде честото боядисване натоварва излишно косъма, корените, скалпа – особено ако боята е с амоняк. Боядисвайте се средно веднъж на два месеца с качествени професионални продукти – без амоняк.

  Не пропускайте да масажирате скалпа поне веднъж дневно. Застудее ли повече, мятайте на косата си шал или носете шапка – не я оставяйте да изстива, да я заплита вятърът и да се просмуква в нея мръсотията от влажния въздух.