Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при уринарни инфекции
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса REVALID
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти TEVA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Храненето на бебето – основа на здравето му за цял живот 23.03.2015

  Храненето на бебето – основа на здравето му за цял живот

  Допреди няколко десетилетия единственият общоприемлив начин за хранене на бебета било кърменето. В извънредни случаи в семейства, които не можели да наемат дойка, се допускало заместването на майчината кърма с краве мляко.

  Дискусията „за” и „против” кърменето
  Някъде след средата на ХХ в. и особено последната му четвърт кърменето все повече изпада в немилост. Чуват се различни доводи – най-вече – че е непълноценно, че ограничава майката, че разваля гърдите и т. н. В последните години схващането, че най-полезната храна за бебето е майчината кърма, отново се завръща.
  Въпросите, дали е полезно и доколко е полезно и хранително майчиното  мляко, са излишни. Колкото по-малко е детето, толкова по-незаменимо е то. А коластрата е уникална и снабдява новороденото с всичко необходимо, за да преодолее стреса и рисковете при срещата с външния свят.
  Кърменето въздейства физиологически и за по-бързото възстановяване на родилката.
  Но не е добре да кърмите прекалено дълго. Порасналият и добре развит организъм има нужда от много повече енергия и хранителни вещества. Детето е на обща диета и кърменето има по-скоро емоционален характер и за двамата, отколкото хранителна стойност. Детето става твърде зависимо от вас.

  Кога и с какво да се захрани бебето
  Има различни схващания по въпроса. Много е важно и развитието на самото бебе. Но така или иначе между края на втория месец и началото на четвъртия започнете да давате на детето си първите сокчета. Добре е да са от ябълки и/или моркови. Можете да ги смесвате, но едва след като е свикнало с всеки поотделно. Започнете с малки количества между храненията. Като за първи път – давайте му чаена лъжичка до две. С времето ще дойдат кашите, пюретата и яйцето, накрая – месото и рибата.
  Ако не му хареса, не го насилвайте, изчакайте няколко дни и опитайте пак. Трябва да следите за две неща – храната да му носи удоволствие и да се понася добре от организма.
  Нови продукти включвайте постепенно, с достатъчно време между тях, за да може стомахчето да свикне, а и да следите за алергична реакция или друго неразположение.
  Всяка съставка съгласувайте с личния педиатър.
  Правете разлика между дохранване и захранване. Дохранвате, когато не ви стига кърмата и допълвате с адаптирано мляко. Захранвате, когато започнете да му давате друга храна, различна от мляко.

  Храните – домашно приготвени, фабрични или от млечна кухня
  Искате сами да приготвяте храната за бебето? Правете го, но само ако имате сигурен източник на продукти, отглеждани максимално чисто. Освен това след 4-6 месец ще трябват по няколко блюда в минимални количества – те трябва да се консумират в рамките на деня, в който сте ги приготвили.
  Отлично решение е фабричната храна, която е под непрекъснат здравен контрол – от продуктите до опаковането и стерилизирането. На нея има точно описан състав, дозировка и възраст, за която е предназначена. По-добре я давайте от бурканчето, за да запазите максимално чистотата й.
  Можете да използвате услугите на млечна кухня, където също се готви по специални разкладки за съответната възраст. Така ще си осигурите нужното разнообразие.

  Старайте се да не прехранвате детето и да не създавате склонност към затлъстяване у него. В тази възраст формирате културата му и навиците за хранене. Постарайте се те да са здравословни.