Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво знаете за рахита 20.09.2016

  Какво знаете за рахита
  Рахитът има лоша слава. В представите на майките се свързва с изкривяване на крачетата навътре или навън и деформация на целия скелет, незатваряне на фонтанелата, забавено и влошено умствено развитие и други страхотии. Това наистина е резултатът от естествения му ход. Хубавото е, че днес почти не се стига до там, и колкото по-рано се започне лечението, толкова по-бързо и успешно е то – до пълното възстановяване на детето.

  От какво се предизвиква и как се проявява

  Недостигът на витамин D в детския организъм води до лошо усвояване на калция и фосфора, които изграждат костите и участват в работата на всички органи и системи на тялото.

  Първите белези са нервността и лесното стряскане на детето, изпотяването му по време на хранене. Проявява се склонност към запек. Забавя се затварянето на фонтанелата и ръбчетата й стават по-меки. Бързо нарастващите кости не успяват да се минерализират  и втвърдят. Стават поддатливи на деформация. Забавя се растежът и поникването на зъбите, те лесно се разболяват. Мускулите и съединителната тъкан губят тонус. Забелязва се асиметрия на черепа, деформиране на гръдния кош, извиване на крачката – най-често на „О“, но може и на „Х“, уширяване на китките и глезените и т. н.

  Причините за рахита не се изчерпват с недостига на витамин D, макар той да е много важен. Оскъдните количества на приемания калций и фосфор, или пък лошото им усвояване от организма, както и наследствена предразположеност също могат да доведат до рахит. Макар че е най-чест и най-опасен при децата, той може да се прояви и при възрастните, при които води до остеопороза и омекване на костите.

  Профилактика на рахита

  Въпреки че днес това е лечимо заболяване, по-добре е да не допускате детето ви да заболее. До около осмата седмица новороденото разчита на запасите си от витамин D, натрупани при вътреутробното развитие. Ако то е пролетно-лятно бебе и прекарва повечето време навън, леко облечено, малко вероятно е да развие рахит. Витамин D се синтезира в подкожните тъкани под въздействието на слънцето.

  В кърмата калцият и фосфорът са в идеално съотношение и задоволяват напълно организма на бебчо. Грижете се да се храните пълноценно и разнообразно – това пряко се отразява на хранителната стойност на кърмата ви. Не бива да забавяте дълго включването на обща храна в менюто му, защото така рисковете за дефицит на важни хранителни вещества и елементи нарастват.

  Особено внимателни бъдете при есенните и зимни бебета. UV лъчите не преминават през стъклото и дори в най-светлата и слънчева стая те са застрашени от недостиг на важния витамин D. След консултация с педиатър, можете да го включите като добавка към храната. Задължително е да ги извеждате навън при всеки възможен случай и да излагате на слънце максимално възможна част от кожата им, макар и за кратко време.

  Не подценявайте физическата активност при малките. Новороденото не бива да се повива и стяга, осигурете му максимална свобода на движение. Научете се да правите бебешки масаж, който влияе общоукрепващо на телцето. Има наблюдения, че дори бебета с добро хранене и изнасяни често навън, развиват рахит, ако се държат повити и стегнати през първите месеци от живота си.

  Не бива да се паникьосвате, но при всяко по-продължително отклонение от нормата при детето ви под 6-7 години търсете консултация с педиатър. Това ще даде възможност да се открие в зародиш всяко възможно заболяване – включително и рахита.