Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при уринарни инфекции
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса REVALID
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти TEVA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Каляване на бебето 09.08.2017

  Каляване на бебето

  Запитвали ли сте се, защо е толкова важно в първите месеци и години бебето да боледува колкото е възможно по-малко? Точно така, защото в този период то расте и се развива много бързо. Всяко боледуване забавя малко или много развитието му. Често оставя следи, които могат да доведат до хронифициране на едно или друго заболяване. Редом с храненето, много важно е да осигурите възможност за оптимално съзряване на имунната система и защитните сили на организма му.

  Как да го направите

  Изведете детето от парниковия микроклимат на детската стая, поставете го в естествените условия на откритото пространство, на съприкосновение с въздуха, слънцето, водата. Осигурете му максимални възможности за движение, за естествен контакт с други деца и за игри.

  Около бебето трябва да е чисто – безспорно. Но не се вманиачавайте и не се опитвайте да създавате стерилна среда. Ще лишите имунната му система от възможността по естестествен начин постепенно да се научи да се справя с потенциално опасните микроорганизми. Когато така или иначе в един момент отложената срещата на съкровището ви с бацилите се състои, то ще бъде съвсем безпомощно срещу тях.

  Закаляването

  Използват се въздухът, водата, слънцето. Част от процедурите са масажите и гимнастиката, игрите. Можете да започнете внимателно и постепенно след втората седмица при пролетно-летните бебета и след около четвъртата при есенно-зимните. Имайте предвид, че всички срокове, продължителности, повторяемости, температури, които се посочват в подобни случаи, са само ориентировъчни. Всяко дете е различно, с различно развитие, устойчивост, възприемчивост и адаптивност, здравословно състояние. Затова най-добре постоянно да консултирате закалителната програма с вашия педиатър.

  Твърде е възможно да имате лични спомени от закаляването и те да не са особено добри. Затова нека за вас първият абсолютно безусловен принцип да е да не правите нищо, което не харесва на детето, притеснява го, видимо не му се отразява добре – не само физически, но и психически. Закаляването ще върши своята работа, ако съумеете да го превърнете в игра, в забавление за бебчо, което той очаква с нетърпение.

  Закаляването като начин на живот

  Не се заблуждавайте, че като отделяте по половин-един час на ден за специалните закалителни процедури, всичко ще е наред. Важно е още как и при какви условия отглеждате детето си. Претоплените стаи, няколкото ката дрехи, прехранването със сигурност ще неутрализират добросъвестно следваната закалителна програма. 

  Дори за новороденото температурата в помещението не е оправдано да надхвърля 22-23°С. След първите няколко месеца спокойно можете да го обличате като себе си, стига да не сте много зиморничави. Излизайте на разходка и игра на открито всеки ден – за основателна пречка се приема само ако вилнее буря, има  проливен дъжд, мъгла или термометърът сочи под -5°С. В големите горещини нека разходките да са преди 12 и след 17 часа. Избирайте подходящи за възрастта му храни – особено ако не кърмите.

  Слънцето е безусловно необходимо за здравето на хлапетата. И то не само заради синтезирането на витамин D. Но в същото време може да причини изгаряния и увреждания, които да останат за цял живот. Уточнете с лекаря си от кога, с каква продължителност и с какви защитни средства можете да правите слънчеви бани.

  Накратко – първите месеци са точното време да започнете да формирате у детето си вкус към активен начин на живот и да поставите основите на доброто му здраве.