Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Кога да се откажете от памперсите 19.06.2017

  Кога да се откажете от памперсите

  В отглеждането на бебето има определени възлови промени, които предизвикват множество спорове и въпроси в търсене на най-правилното време и поведение. Може би най-важните сред тях са захранването и отучването от памперса.

  Подходящото време за отказ от памперса

  Съвременното общоприето схващане е, че бебето трябва да се приучава към отказ от памперсите, когато то самото е готово за това – обикновено не по-рано от 18 месеца. Често децата наистина се отказват сами лесно и бързо около втората годинка. Но има и такива, които до към петата все още предпочитат да си вършат работата в еднократната пелена и се стискат с дни, ако откажете да им осигурите тази възможност.

  При други приучаването към гърнето протича с променлив успех. След като седмици наред са били сухи и са казвали, когато им пишка или ака, те се връщат към памперса и упорито се съпротивляват на опитите да ги оставите без него.

  Подходящото време за всяко дете е строго индивидуално. Все пак, ако то и след четвъртата година не иска да се раздели с еднократните гащи и няма физиологични проблеми, може би трябва да потърсите специализирана помощ от детски психолог.

  Основни принципи при приучаването към гърнето

  Точно защото при различните деца този процес протича различно, добре е да се придържате към няколко основни принципа на поведение. Особено когато при вас нещата не стават лесно и от само себе си. 

     •   Бъдете търпеливи. Никога не забравяйте, че за бебето ви това, което на вас ви се струва напълно естествено, е ново, непознато, странно и то твърде често не разбира какво точно очаквате. Говорете, обяснявайте, показвайте как вие ползвате тоалетната. Разигравайте сценки с любимата му кукла или мече. Купете книжки с картинки, на които е показано нагледно какво прави бебето с гърнето.

     •   Бъдете постоянни и последователни в усилията си, но бъдете готови и на отстъпки, ако детето упорито отказва. Не са подходящи моменти за настоятелност периодите, в които то по някакви причини е неразположено, никнат зъбки, отбивате го, временно е нарушен спокойният ежедневен ритъм на живот в семейството ви. След като изберете подходящото време, започнете да предлагате гърнето на всеки половин час. Така ще  подсещате детето, че трябва да пишка. След няколко дни може да разредите предлагането през час и т. н., докато  създадете навици у малкото човече. При всеки успех показвайте колко му се радвате и колко сте доволни.

     •   Не избухвайте, не му се карайте, не го нагрубявайте. Всеки натиск е нежелан и то поне по две причини. Едната е, че някои деца смятат изпражненията за част от себе си и да се разделят с тях, да видят как изчезват в тоалетната, е плашещо. Те няма да преодолеят страха си с караници и скандали. Напротив, стресът става по-остър.

  Втората е, че колкото повече показвате важността на изхождането в гърнето за вас, толкова по-силна съпротива формира съкровището ви и нежеланието му да се раздели с памперса се задълбочава. 

  Всичко опира до характера и готовността на детето.

  Белези, че бебето е готово да му свалите памперса

     •   Може вече да седи и ходи устойчиво.

     •   Използва жестове, звуци или думички, за да каже, че му се ходи или че вече се е изцапало.

     •   Силен стимул за него е желанието да бъде „голямо момче/момиче“.

     •   Памперсът остава чист и сух за продължително време.

  Дори при напреднал процес на отказване от еднократната пелена, ще се случва понякога порасналото бебе да се изпуска в гащичките – било защото се е улисало в игра или защото гърнето се е оказало много далече. За такива моменти се запасете с качествена детска козметика, за да не допуснете подсичане и обриви. 

  Имайте предвид, че дори когато през деня съкровището ви остава сухо, често е нужно повече време, докато започне да контролира нуждите си и нощем.