Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Кога и как да захраните бебето 28.04.2017

  Кога и как да захраните бебето

  Захранването на бебето е един от най-важните периоди в тази възраст. От него зависи не само моментното му здраве и благополучие, но и навиците на хранене, отношението към храната и поносимостта към различните групи продукти за цял живот. 

  Кога да захраните детето си

  Разбиранията за това кога, как и с какво да бъде направено захранването, се менят с времето. Последните схващания на медицинската наука са, че физиологично децата са готови за приемане на твърда храна между 4ти и средата на 6ти месец. Пак в този период хранителните вещества, доставяни от кърмата или адаптираните млека, започват да не достигат. Малкото човече започва да се нуждае и от повече калории. 

  Как да познаете, кога бебето е готово за захранване

  Ако бебето ви все още не може да седи устойчиво, да движи контролирано глава, не е преодоляло силния рефлекс на новороденото да изтласква навън с езиче всичко, случайно попаднало в устата му, значи не е готово за прием на твърда храна. 

  Белези, които подсказват, че е достатъчно голямо, за да разнообразите млечното му меню, са почти удвоеното му тегло от раждането и все по-бързото увеличаване количеството на изпитото мляко от шишето или зачестяване на желанието му да суче; способността съзнателно да вземе предмет и да го постави в устата си; живото му любопитство, когато вие се храните, и имитативното му поведение в тези моменти.

  Какви да бъдат първите храни

  Изборът е много широк. Консултирайте се с лекаря и внимателно подбирайте храните според реакцията на детето – плодове и зеленчуци, зърнени. Поднасяйте ги с минимум обработка. Можете да ги приготвяте сами, или да купувате фабрично приготвени, да се доверите на най-близката детска кухня.

  Дали да са плодове или зеленчуци? Дава се предимство на зеленчуците, защото естествената сладост на плодовете кара някои бебета да отказват категорично предлаганите по-късно зеленчуци. 

  Основните принципи на въвеждането на новите храни са постепенност и последователност. Започнете с една чаена лъжичка зеленчуково пюре – картофено, морковено или от друг зеленчук. Увеличавайте постепенно количеството с по една чаена лъжичка, като наблюдавате внимателно слънчицето си. Ако то е спокойно, няма повръщане, обриви, разстройство – значи всичко е наред. Нормално е да се промени цветът и консистенцията на изпражненията.

  Следващата нова храна предложете след няколко дни – до една седмица. За предпочитане е да въвеждате само по една, за да сте наясно, при нежелана реакция, какво причинява проблема. В тази връзка давайте твърдата храна  на обяд, за да не сте принудени да търсите помощ посред нощ, ако детето прояви непоносимост към някой от продуктите. До пет-шест седмици след захранването можете да предложите и малко крехко месо.

  Захранването и кърменето

  В началото новите храни са по-скоро обект на проучване и забавление за бебчо. Той не осъзнава, че те служат за засищане, а и количеството им е много малко. Затова не намалявайте рязко кърменето или количеството на адаптираното мляко. Нещо повече – то трябва да е предназначено за възрастта на детето, да му доставя всички необходими хранителни вещества и достатъчно енергия. 

  Подходящото време за предлагане на пюрето е около час преди хранене, когато бебо не е още много гладен и е склонен да експериментира. Дори когато количеството приета твърда храна нарасне, предлагайте накрая гърдата или шишето. Не забравяйте, че в момента, в който започне да приема обща храна, детето трябва да се привиква да пие вода. 

  Използвайте разнообразни, максимално чисти продукти. Така ще сте сигурни, че хлапето получава всички необходими за възрастта си хранителни вещества – минерали, витамини и микроелементи, протеини и мазнини, въглехидрати.