Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на серия срещу акне SEBOGARD
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на продукти за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Колики при бебетата 23.01.2017

  Колики при бебетата

  Най-честият проблем при новородените, който притеснява родителите, са коликите. Появяват се около третата седмица и при повечето деца затихват или напълно изчезват до към края четвъртия месец. Характерен знак  за тях е силният плач и писъците, придружени с присвиване на крачетата към коремчето. Понякога той продължава по няколко часа почти всеки ден – често по едно и също време, обикновено в късния следобед, вечер и нощем. 

  Какво причинява коликите

  Не съществува категорично мнение за причините за коликите. Обясненията за тях са много, но общо взето се търсят в недоразвитата храносмилателна система. Натрупването на газ в червата както при хранене, така и при разграждане на млякото предизвиква дискомфорт, спазми и остри болки в стомашно-чревния тракт.  

  Когато причината е тази, помагат масажи и затопляне на коремчето, капки срещу колики, отвара от копър и анасон.

  Причина може да е в прехранването, независимо дали бебчо е кърмен или на изкуствено хранене. Но може да го дразнят и съставки, преминаващи в кърмата от вашата храна – кофеин, белтъчини от краве мляко и млечни продукти, силни подправки и т. н. Наблюденията показват, че децата на пушачките страдат по-често и повече от колики.

  Възможно обяснение е натрупването на умора в края на деня и невъзможност на недоразвитата и незряла нервна система да я преодолее. Най-доброто лекарство в подобни случаи са гушкането и кърменето. Ще успокоите бебето като му попеете, като го милвате и му говорите тихичко, като приглушите светлината и останете сами с него.

  Ако въпреки коликите в останалото време вашето  бебе е спокойно и весело, ако се храни добре и наддава, нямате особени поводи за притеснение.

  Какво да правите при колики

  На първо място – въоръжете се с търпение. Коликите ще отшумят сами след третия-четвъртия месец. 

  Точно поради различните причини на плача заради „колики“, бебетата реагират много различно на средствата за облекчаването им. Това обикновено са капки за успокояване на стомахчето и за освобождаване от излишния въздух. Когато обаче неразположението е предизвикано от друга причина, няма как те да помогнат.

  Наблюдавайте внимателно бебчо. Обърнете внимание какво го успокоява и какво изостря симптомите. Следете известно време менюто си и как той регира на промените. Ако трябва – водете дневник. Коригирайте храненето и поведението си според неговите реакции.

  Когато детето ви е неспокойно и извън обичайното време, храни се лошо и не наддава достатъчно, потърсете лекарска помощ.

  Капки срещу колики

  Може би във вашия случай все пак става дума за стомашни колики. Тогава е твърде вероятно да получите помощ от „Инфакол“. Продуктът е с активно вещество simeticone. Той е повърхностно активен и "обира" образувалата се в червата пяна, ускорява извеждането на газовете навън и така намалява спазмите и болките. Детето се успокоява. 

  Можете да започнете да го прилагате веднага след раждането и да продължите колкото е необходимо. Няма да навредите на детския организъм – симетиконът не се включва в обмяната. Давайте по един капкомер преди всяко хранене и по два в много критични случаи.

  Според мнения на някои майки, децата им се запичат след започване на приема на „Инфакол“. В повечето случаи изхождането бързо се регулира и до няколко дни коликите се успокояват.


  Дори и да ви се струва, че вашето бебе много страда в моментите на неистов продължителен плач, не изпадайте в паника. Щом в останалото време то е бодро и щастливо, просто ще трябва да изтърпите този период.