Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Колко опасен може да е рахитът 06.01.2018

  Колко опасен може да е рахитът

  Образът на бебе, болно от рахит, е един от най-честите кошмари на младите родители. От една страна опасността от рахит наистина не бива да се подценява. От друга – излишните притеснения не ви помагат с нищо, по-скоро само натягат обстановката и ви правят прекалено нервни и уязвими.

  Какво е рахитът

  Това е омекване на костите поради лошо усвояване на калция и фосфора, предизвикано най-често от дефицит на витамин D. То води до забавен растеж и деформация на черепа, гръдната кост, костите на крайниците – особено на краката. Деформациите затрудняват нарастването и нормалната функция на вътрешните органи и силно влошават общото здравословно състояние на детето.

  Болестта се проявява обикновено между третия месец и втората годинка. При определени обстоятелства е възможно да се прояви и в по-късна възраст. Възрастните страдат от специфична форма на рахит, която се нарича остеомалация.

  Защо най-рискова е групата на най-малките

  Има няколко основни фактора, които превръщат бебетата в най-застрашената група.

     •   Недоносеност – по-рано родените не успяват да натрупат достатъчен запас от витамин D, фосфорни и калциеви соли. 

     •   Бърз растеж, който поставя костите при екстремни условия. 

     •   Невъзможност да получават витамин D от храната.

     •   Недостатъчно излагане на слънце.

     •   Недостатъчна физическа активност.

  Практиката показва, че по-рискови са бебетата, родени през есенно-зимния сезон. Липсата на достатъчно слънце, влошените климатични условия силно скъсяват или дори правят невъзможни излизанията навън. А по-голямата част от необходимите количества витамин D се натрупват в организма точно под влияние на слънчевите лъчи. Затова с изчерпването на запасите, натрупани по време на вътреутробното развитие, около края на втория месец се появява и реалната опасност от развитие на болестта.

  Какви са симптомите при рахит

  Като едни от първите симптоми се сочат изпотяването при хранене и спане, повишена нервност и безпокойство, стряскане и при слаби шумове на сън и при бодърстване. 

  Подвеждащото в случая е, че подобни признаци могат да се появят при много други състояния, а и при съвсем здрави деца.

  Несъмнен ранен симптом е омекване на черепните кости, които поддават под пръстите при лек натиск с пръсти. Може да се установи между 3тия и 8мия месец, понякога и до 12тия. Фонтанелата също остава с меки ръбове дълго след 45тия ден на бебето. Затваря се по-бавно и понякога това се случва чак към края на втората година. 

  Появяват се деформации на черепа и на гръдния кош („броеница“ от задебелените преходи на костта към хрущяла на ребрата, хлътване или изпъкване на зоната около гръдната кост и т. н.) Променят се костите на крайниците и таза, спада сводът на стъпалото, закъсняват зъбите и бързо се разрушават и т. н.

  Отпускат се мускулите, което проличава най-напред по отпуснатото и уголемено коремче. Появяват се проблеми при работата на вътрешните органи, анемии, чести пневмонии.

  Прогноза при болни от рахит деца

  Когато рахитът е диагностициран в ранна фаза, той е напълно обратим. Достатъчно е да се превъзмогне дефицитът на витамин D, при нужда да се добави калций и фосфор в необходимите пропорции. Много добре се отразяват на общото състояние масажите и гимнастиката.

  В повечето случаи с времето костите се възстановят и може дори да не останат следи от деформациите им.

  Профилактика на рахита

  Още от 2-3та седмица новородените трябва да се извеждат на открито. При силно слънце е достатъчен престой от 10-15 минути на сянка. За кърмените бебета е много важно майката да се храни пълноценно и да си набавя достатъчно количества витамин D. При изкуствено хранене подбирайте адаптирано мляко, обогатено с витамина, както и с калций и фосфор. 


  Профилактиката обхваща почти всички новородени. Педиатър ще ви изпише подходяща доза витамин D на капки. При зимните бебета капките се назначават профилактично още към края на първия месец. Не увеличавайте количеството самоволно – пренасищането с витамин D също не води до нищо добро.