Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  На летен отпуск с деца 22.06.2015

  На летен отпуск с деца

  Семейните пътувания през летните отпуски са много желани, много очаквани и забавни. За да са наистина перфектни, добре е да обмислите предварително какви неприятни изненади може да ви поднесе едно пътуване и престой на чуждо място с децата и да се подготвите – психически и логистично.

  Какво да очаквате при летните пътувания с деца
  Всичко, което може да се случи в къщи, може да се случи навсякъде другаде. Става дума за обичайните травми – ожулени колене, синини, порязвания и т. н. и за обичайните летни неразположения – хранителни натравяния, вирусни инфекции и възпаления.
  Когато сте на непознато място със струпване на много хора, промяна на храната и хранителния режим, водата, климатичните условия, обичайните проблеми се изострят. Инфекциите и разстройствата, преминавали от само себе си и без особени притеснения в къщи, тук може да са обострени, интензивни и бързо да доведат до по-сериозни проблеми. Събуждат се хроничните заболявания.
  Близостта на морето или басейна, стръмни планински пътеки и речни брегове, високи дървета, мамещи да проявиш катераческите си умения, могат да бъдат сериозна опасност за градски деца, прекарващи по-дълго време пред компютъра и телевизора, от колкото навън.

  Как да посрещнете проблемите подготвени
  Не, въпросът не е да сте в непрекъснат стрес и да изпадате в паника. Когато се установите за почивката си, разходете се из близките околности, огледайте ги и обърнете внимание на потенциално опасните места.
  Разберете къде са най-близкият лекарски кабинет и аптека и си запишете телефоните им.
  Постарайте се да обясните на детето, защо не бива да си купува храна от уличните сергии. Ако то е още много малко, носете със себе си сандвич, бисквити, лакомство или плод, с които да го разсеете, когато поиска нещо от вън.
  Не пропускайте да му осигурите бутилирана вода и да го приучите да не пие от чешмите в парковете.
  Не е възможно да предвидите и предотвратите всяка опасност, и не това е целта. Важното е да знаете, че някои неща могат да се случат, да сте подготвени за бърза реакция без да губите време и без притеснения.
   
  Необходимо ли е да носите с вас медикаменти и какви

  Ако знаете къде отивате и че в близост има аптека, не е нужно да се запасявате с каквото и да било, освен с обичайния пакет за първа помощ при нараняване и изгаряне. Ако ще сте на къмпинг или в малко отдалечено селце, заредете аптечката.
  Трябва да имате нещо за температура и леки възпаления. Носете си стерилен разтвор на натриев хлорид, който при повръщане можете да ползвате лъжичка по лъжичка за оводняване, а при нужда с него можете да промиете рани, носната лигавица и дори конюнктивата. Подсигурете се срещу ухапване от насекоми. Опаковка активен въглен също няма да ви натежи, но може да окаже неоценима помощ в натравяния с различни източници. Не забравяйте лекарствата, ако някой в семейството има хронично заболяване.
  Не пропускайте да разберете къде е най-близкият лекар и колко време ви трябва, за да стигнете до там.

  Вероятно подготовката ви за извънредни събития ще остане напразна. Но лично на вас ще ви вдъхне увереност и спокойствие, а това не е за подценяване.