Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Наистина ли есенно-зимните бебета се гледат по-трудно 18.10.2017

  Наистина ли есенно-зимните бебета се гледат по-трудно

  Смята се, че есенно-зимните бебета се гледат по-трудно и по-често се разболяват. Ако човек реши непременно да търси проблеми, той винаги ще ги открие. Въпросът е, реално погледнато, с какво бебето, родено през есента или зимата, затруднява майка си повече от другото, родено през пролетта или лято.

  Може лесно да се простуди

  Студено е и топлите къщата дори когато нямате бебе. Много често даже домовете, в които няма новородено, са по-претоплени. За да е спокойно и здраво бебчето, му е достатъчна температура при бодърстване около 20-22 градуса. До 24˚ С можете да затопляте при къпане, но за спане е добре да поддържате 18-20 градуса.

  Боди, ританки (гащеризон) и жилетчица през деня у дома са напълно достатъчни. Чорапките или терличките обувайте над ританките. За навън облечете отгоре добре подплатен гащеризон или комплект яке и панталонки. Топлите ръкавички и шапката са задължителни. По време на сън върху леко облеченото дете мятайте одеалце. Особено практични са спалните торби – с тях сте сигурни, че то няма да се отвие.

  Върлуват зарази

  Вярно е. Но е вярно също, че летните ентеровируси предизвикват повече усложнения от простудните заболявания. Така че има ли бебе вкъщи, задължително е да сте особено внимателни и за неговото, и за своето здраве независимо от сезона. Преохлаждането, претоплянето, престоят на сух въздух еднакво дразнят лигавиците и правят малките по-уязвими за болестоттворните микроорганизми.

  По-трудно съхнат дрешките

  Това обикновено е забележката на бабите. Но на вас съвсем не са ви необходими двадесетина комплекта гащички и ританки, които непрекъснато да въртите. Имате памперси. Перете много по-малко. Изпраните дрешки така или иначе ще гладите – задължително без пара – и през лятото.

  Не можете да го разхождате

  Да, през есента и зимата не можете да прекарвате по цял ден навън. Но всеки път, когато не вали, не духа силно и няма мъгла, а температурата е положителна, можете да извеждате бебчо. Започнете от петнадесетина минути и увеличавайте постепенно времето до около час – час и половина. При тихо и слънчево време по-голямкото дете (3 и повече месеца) може да остава навън и по-дълго.

  По-голяма е опасността от рахит

  Рахитът обикновено е свързан с недостиг на витамин D, който пък естествено се образува в организма под действието на слънчевата светлина. Вашето есенно-зимно бебе наистина е по-рисково за рахит. Но поколения наред преминават безпроблемно зимата с допълнително приемане на витамина.

  Добро решение в случая е „Джеймисън“ – витамин D₃ на капки. (Този месец при нас можете да го поръчате с 20% отстъпка.)

  По-проблемен е атопичният дерматит

  Кожните проблеми са еднакво неприятни и зиме и лете. Но за вашето зимно бебе с атопична кожа се консултирайте с лекаря или фармацевта си. Има богата гама качествени дермокозметични продукти, които чувствително ще облекчат грижата ви.

  Предимствата на есенно-зимните бебета

  Тъкмо когато порасналите пролетно-летни бебета имат нужда от простор и стават по-активни, майките им ще ги затворят в къщи. Пролетта ще дойде точно когато вашето слънчице стигне тази възраст.

  Ще започнете да захранвате бебока при невероятно изобилие от плодове и зеленчуци и ще можете да му поднасяте съвсем пресни пюрета и сокове.

  И в края на краищата – какво значение има кога е родено вашето бебе? Важното е да е здраво и спокойно. На другото лесно се намира решение.