Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Двете лица на болкоуспокояващите 03.10.2017

   Двете лица на болкоуспокояващите

  Болкоуспокояващите са най-употребяваните лекарства днес. Нарастването на продължителността на живота е съпроводено с хронифициране на ред заболявания, които причиняват болка. Във всеки дом се поддържа наличен поне по един вид обезболяващо средство. Мнозина носят хапчетата в чантите си.

  Ползи

  Болкоуспокояващите потискат  слаба до средна по сила болка. Свикнали сме да посягаме към тях при мигрена, главоболие и зъбобол, при болки в гърлото, настинки и грип. Облекчават ставните и мускулни болки, артрита, болките в гърба. Използват се при болезнена менструация, при цистит, за по-лесно понасяне на болезнени травми и рани, след оперативни интервенции. 

  Понякога само мисълта, че сте в състояние да контролирате болката бързо и лесно, вече носи успокоение.

  Как действат болкоуспокояващите

  Нестероидните противовъзпалителни средства, освен че облекчават възпалителните процеси и понижават температурата, се използват и като болкоуспокояващи. Най-популярните от тях са аспиринът, ибупрофенът, диклофенакът, кетопрофенът, нимезулидът и т. н. Те потискат производството на специфичните вещества, наречени простагландини, които участват в  отключването на възпалението и болката.

  Много често към НСПВС се причисляват парацетамолът и аналгинът, които понижават температурата и успокояват болезнените усещания, но не повлияват възпаленията и имат различен начин на действие. Те по-скоро се причисляват към групата на неопоидните аналгетици. Докато нестероидните противовъзпалителни средства инхибират синтеза на простагландините на мястото на болката, парацетамолът блокира  производството им в мозъка.

  Лошото е, че простагландините са важни за оптималното функциониране на много от вътрешните органи. Като се потиска производството им, се пречи и на полезните им функции.

  Второто лице на болкоуспокояващите

  Днес никой не си представя света без тях. Масовата им употреба създава впечатление за безобидност. Но нестероидните противовъзпалителни средства съвсем не са безобидни. При злоупотреба с дозата и/или честотата и продължителността на приема те дават сериозни нежелани ефекти:

     •   Общо неразположение – отпадналост, унесеност, главоболие, тревожност, паника, замайване, нарушения в зрението и в дишането, повишаване на кръвното налягане и т. н.

     •   Алергични реакции – най-характерни са сърбежът и обривите, отоците, затрудненията при преглъщане и дишане. Макар и рядко, се стига до анафилактичен шок.

     •   Увреждания на стомаха – включително язви и кръвоизливи.

     •   Токсично действие върху черния дроб.

     •   Натоварване на сърдечно-съдовата система, предизвикване на аритмии и понякога на сърдечен арест.

     •   Натоварване на всички вътрешни органи, особено на бъбреците и т. н.

  Предозиране може да се получи и когато комбинирате различни нестероидни противовъзпалителни средства, или продукти, в които те са включени.

  При необходимост от по-дълга употреба е задължително да информирате лекаря за минали болести и настоящи хронични заболявания, за лекарства, които вече приемате, за налична бременност или за опити за забременяване. 

  Вредите често се дължат не само на характеристиките на медикаментите, но и на отношението на самите потребители. 

  Забавено търсене на лекарска помощ

  След хапчето болката се притъпява. Когато отново ви заболи – просто вземате следващата доза. Това забавя отиването на лекар и може да доведе до сериозни усложнения. Но в случая вината не е на лекарствата, а ваша.

  Има и такива които не бива да се дават на деца, бременни и кърмачки. Ако това все пак се налага, трябва да става по изрично лекарско предписание.


  Болкоуспокоителните носят много полза, но могат да предизвикат и нежелани увреждания. Затова бъдете внимателни и следвайте стриктно указанията на лекаря или написаното в листовката на продукта.