Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво е сколиоза и кой е заплашен от нея – 2 24.06.2018

   Какво е сколиоза и кой е заплашен от нея – 2

  В първата част на публикацията „Какво е сколиоза и кой е заплашен от нея“ ви разказахме какво е сколиозата и кои са най-засегнатите групи от населението. Във втората четете за симптомите, лечението и профилактиката.

  Как да разпознаете сколиозата 

  Гръбначното изкривяване преминава през различни етапи. В началото то е незабележимо, няма болка. Макар че може да започне още около 3 годишна възраст, до около 10тата – 14тата година на детето едва ли ще забележите нещо обезпокоително. Възможно е да ви притеснява неправилната му стойка. Открити на този етап, деформациите са все още само функционални и затова обратими.

  С времето на голото гръбче проличава отклонението на гръбнака от нормалното му положение. Може да забележите различната височина на раменете или ще ви направи впечатление, че новата дрешка стои накриво. Постепенно извивките на талията стават несиметрични, лопатките са на различна височина, млечните жлези на момичетата – също. Тазът се накланя, единият долен крайник става видимо по-къс. С времето се появява болка в гърба, задух, краката започват да изтръпват, има болки в коленете и таза, детето лесно се уморява. Тялото видимо се деформира. Деформацията засяга гръдния кош и  влошава работата на дробовете и сърцето.

  Какво е лечението 

  Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-успешно е лечението и не се стига до сериозни последици. 

  За сколиоза се говори при изкривяване, по-голямо от 10°. На ранните етапи се прави редовно проследяване от ортопед – през около 6 месеца. Необходимо е да се уточни, дали изкривяването прогресира. Препоръчва се лечебна гимнастика, която заздравява мускулите на гръбнака и спане на твърд ортопедичен матрак. Специално внимание трябва да се отдели на избора на стол и бюро за детето. Много добре се отразяват плуването, лечебните масажи. 

  При изкривявания над 25° лечението е неоперативно. Включва корсет, който се носи  поне около 20 часа на денонощие – често и по време на сън. Той не може да възстанови състоянието на гръбначния стълб, но при редовно носене спира по-нататъшното му изкривяване. Провеждат се различни рехабилитационни процедури и непрекъснато проследяване на заболяването. Практиката показва, че средно при около 75% от случаите прогресирането на сколиозата може да се спре. Разработени са различни медицински методи, които постигат много добри резултати. Сред тях с широка популярност се ползва Шрот-методът, който се прилага и у нас.

  При големи изкривявания, достигащи и надминаващи 45°, които застрашават общото здраве, се стига до оперативна намеса. Операция се налага и при много бърза прогресия на болестта. Това е сложна хирургична интервенция, при която се използват костни присадки и високотехнологични импланти. Чрез тях гръбнакът се изправя максимално и изкривяването спира. Възможни са усложнения.

  При завършено костно-мускулно развитие прогресиращата форма на сколиоза е много по-малко вероятна. Над 60-65 годишна възраст отново се появява опасност от бързо развитие на процесите най-вече поради естественото отслабване на мускулите и съединителната тъкан и намаляване на костната плътност. При тези пациенти болката и ограничената подвижност са най-честите симптоми. Затова при тях широко приложение намират нестероидните противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства.

  Възможна ли е профилактика на сколиозата

  Както вече се каза – в около 65-80% от случаите сколиозата е идиопатична – ще рече – причините не са ясни. Затова е трудно да се препоръчат действени профилактични мерки. Ако имате близки с гръбначни изкривявания в рода, задължително е още около 3 годишна възраст да заведете детето на ортопед и да го проследявате редовно. 

  Оглеждайте от време на време внимателно телосложението на хлапетата при къпане и плаж. Осигурете им удобно работно място и легло. При най-малките съмнения за изкривяване, търсете консултацията на специалист. 


  Сред най-големите грешки при диагностицирана сколиоза, независимо от възрастта, е намаляване на активността и обездвижване на пациента. Това допълнително отслабва мускулите и влошава състоянието. Затова е задължителна физическа активност, консултирана от кинезитерапевт. Препоръчително е плуването. Облекчават състоянието и процедури с минерална вода с определен състав – у нас такава е водата в Павел баня.