Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Профилактика и лечение на алкохолизма 21.10.2017

   Профилактика и лечение на алкохолизма

  Алкохолизмът е заболяване, характерно за хората, злоупотребяващи с пиенето. Но той никога не касае само тях, а обърква и променя живота на цялото семейство. В среда на алкохолизирани родители израстват деца, много по-склонни към формиране на зависимости. Страдат и съвсем непознати, които стават жертва на изблиците на агресивност и насилие на деградиралите от алкохола.

  Възможна ли е профилактика 

  Въпреки очевидната обществена неприемливост на алкохолизма, мерки за профилактиката му липсват. Употребата на алкохол е по-скоро стимулирана, отколкото ограничавана. От една страна са силните икономически интереси, от друга – традициите, високата толерантност на обществото и семейството. Поведението на всички нива е най-меко казано двойнствено. Веднъж се насърчава пиенето – на всякакви семейни, приятелски и служебни събирания и към непиещите се отправят критични забележки. При очевадна злоупотреба и изграждане на зависимост следват упреци, наказания, заплахи, санкции, които по-скоро влошават положението.

  Но с добре обмислено лично поведение вие можете в значителна степен да намалите опасността за децата си. Забраните не вършат работа, необходим е личен пример и внимателно насочване на енергията на хлапетата към спорт и хоби дейности. Помогнете им да формират самочувствие на ценени и важни, на обичани. Научете ги да почиват, да релаксират сред природата и с помощта на изкуството. Покажете им, че мъжествеността не е равнозначна на пиянство и разбираемо им обяснете как алкохолът влияе върху организма.

  Лечение на алкохолизма

  Характерното за алкохолната зависимост е, че човек много трудно я осъзнава и признава дори пред себе си, камо ли пред околните. 

  Успешното лечение на алкохолизма е комплексното. Неговата главна задача е  прекъсване на зависимостта, а водещата цел – връщане на пациента към пълнокръвен и пълноценен живот.

  Безусловно необходима е ефективна детоксикация на организма от алкохола и лечение на възникналите органни увреждания и заболявания. Успоредно с тях обаче трябва да протича и работа с психотерапевт, за да не се окаже, че чистият и излекуван физически човек се връща в къщи, само за да започне да пие отново. 

  Има различни методи на лечение според степента на зависимост и индивидуалните характеристики на болния и само лекуващият специалист може да определи най-подходящия. Заедно с това е задължително да се обърне внимание на близките на лекувания. Не е достатъчно да са добронамерени, те трябва да са подготвени да му помогнат да устои на изкушенията на ежедневието и да са наясно, че ако той започне да пие отново, цикълът ще се повтори.

  След рехабилитацията естествено следва ресоциализация. Връщането на болния на работа, повторната му адаптация към обществената среда е от огромно значение за успешността на лечението. 

  Групите за взаимопомощ 

  Отдавна доказана е ползата от така наречените групи на АА (анонимните алкохолици). Сходните проблеми сближават хората, карат ги да се чувстват разбрани, приети и подкрепяни, което е много важно за психическото възстановяване и устойчивост на зависимите. Възможността да споделят съмнения, тревоги и опит с някой, който вече го е преживял и преодолял, е безценна и действа стимулиращо.

  На практика лечението на алкохолизма, като лечението на всяка хронична болест, е доживотно. Рецидивът може да настъпи дори след десетилетна ремисия и бързо да заличи постигнатото с много усилия и труд.