Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Анорексията и булимията – хранителни или психически разстройства – 1 09.04.2018

  Анорексията и булимията – хранителни или психически разстройства – 1

  Анорексията става значимо обществено заболяване около 70те – 80те години на миналия век, когато модата и киноиндустрията издигат болезнено слабото женско тяло в идеал за красота. Лавинообразното нарастване на заболелите момичета и високата смъртност сред тях подбудиха общественото мнение да се бори медии и институции да наложат политика на непоказване на твърде слаби модели по подиумите, списанията, екраните и телевизионните канали.

  Какво представлява заболяването

  Анорексия нервоза е заболяване с дълбоки психологически корени. Тя съвсем не се свързва с липсата на апетит, а по-скоро със съзнателния отказ от хранене, с налагане на контрол върху него с оглед отслабване и постигане на съвършената фигура. Стриктният контрол върху храненето се отъждествява с контрол върху живота като цяло. Слабата фигура се свързва с одобрението на околните, приема се като залог за щастие и благополучие. Проблемът е, че болните губят ясна представа за реалното си тегло. Дори когато то е вече много под здравословната норма за ръста и възрастта им, те продължават да се смятат за пълни, грозни, незаслужаващи одобрение и обич. 

  Причините за заболяването

  Те са от различен характер. Модерните изследвания по темата все по-често свързват заболяването с определени гени и се опитват да го обяснят с наследствена предразположеност. Смята се, че роля за отключването му имат  и нарушения на функциите на хипоталамуса. Корените на анорексията се търсят в храненето през първите месеци на бебето, както и в някои депресивни прояви на майката по време на бременността.

  Много важно се оказва отношението към себе си – по-точно негативизмът, ниската самооценка, формирана под натиска на семейството и околните за все по-високи резултати и перфекционизъм. Усещането за неразбиране и неприемане от най-близките и следването на популярни личности като модел за подражание са само част от факторите, които водят до безизходица. Затлъстяване в детството също може да се окаже сред причините за подобно разстройство.

  Типични симптоми

  •   Най-видимият е нежеланието на болните да се хранят и в същото време обсебването им от храната. Занимава ги калоричността и полезността на отделните продукти. Харесва им да приготвят храна за близките си, но самите те почти не се хранят. Слагат си малки порции, раздробяват ги на дребни частици, или отказват да ядат. Независимо от образа си в огледалото, те правят всичко възможно да продължат да отслабват. Имат маниакални прояви по повод храненето и телесното тегло. Злоупотребяват с различни медикаменти за отслабване, подтискане на апетита и диуретици.

  •   Критично намаляване на теглото – с поне 15%. Интензивни физически натоварвания от всякакъв характер.

  •   Категорично отричане на каквито и да е проблеми, нежелание за разговори по темата, лъжи и увъртания. Носят прекалено широки дрехи, за да скрият мършавостта си.

  •   Забелязват се повишена тревожност и безпокойство, депресия, личностни разстройства. Стават раздразнителни, спират да общуват, самоизолират се. Непрекъснато са уморени, проявяват апатия и липса на интерес към каквото и да било, освен към храненето и теглото си.

  •   Влошават се познавателните процеси, концентрацията, вниманието.

  •   Критичното намаляване на теглото разстройва функциите на целия организъм. Кръвното е ниско, аритмиите са чести, влошава се работата на сърцето. Появяват се увреждания на стомашно-чревния тракт. Работата на бъбреците се разстройват. Формира се дефицит на калий, други минерали, витамини и биоактивни вещества. Дишането отслабва и е накъсано. Метаболизмът е забавен, телесната температура се понижава.

  •   Стига се до остеопороза, кожата става суха и се лющи, появяват се тънки косми и бебешки мъх по тялото. 

  •   Дисбалансира се функцията на жлезите с вътрешна секреция. Спира менструацията и може да има сериозни последици за възпроизводствените способности. Ако болната е в пубертета, осезаемо се забавя развитието ѝ. Смъртността сред болните достига до 20%.

  Във втората част на статията ще ви разкажем за булимията и връзката ѝ с анорексията, както и за възможностите за лечението им.