Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Анорексията и булимията – хранителни или психически разстройства – 2 11.04.2018

  Анорексията и булимията – хранителни или психически разстройства – 2

  В първата част на „Анорексията и булимията – хранителни или психически разстройства“ стана дума за това, какво представлява анорексията и кои са типичните ѝ симптоми. Сега можете да прочетете, какво е булимията, каква е връзката ѝ с анорексията, както и възможностите за лечението им.

  Кои групи са застрашени от анорексия нервоза

  Най-рискови са момичетата в пубертета и младите жени до около 25-30 години. Все по-често застрашени се оказват момчета и млади мъже – до около 10% от засегнатите. В сериозен риск са хората, чиято професия налага перфектен външен вид.

  В световен мащаб най-често това са девойки и млади бели жени, но се срещат болни и на по-зряла възраст, както и деца в предпубертета.

  Общо взето застрашените от анорексия нервоза са застрашени и от булимия нервоза. 

  Какво е булимия нервоза

  Това е заболяване, обусловено от психологични фактори, което се характеризира с преяждане, последвано от нарочно предизвикано с различни методи повръщане или приемане на очистителни, клизми. Действията са продиктувани от обсебващото желание за поддържане на слабо тяло. 

  Характерното е, че при пристъп (с обичайна продължителност от около 2 часа) се поглъщат огромни количества висококалорични храни. Следват угризения, чувство за вина и опити да се изхвърли храната, да се пречисти тялото, да не се позволи повишаване на теглото. 

  Прилики и разлики с анорексията

  До голяма степен причините, рисковите фактори и симптомите са едни и същи с тези при анорексия нервоза. Целта е отслабване. Реалната представа за собственото тегло се губи. 

  Разликата е точно във “волския“ глад, на който болните от булимия не могат да устоят и утоляват тайно, след което правят всичко възможно да се освободят от погълнатото и да  възстановят контрола. Чести са случаите, при които двете състояния преминават едно в друго.

  Докато при анорексията телесното тегло е винаги критично ниско, при страдащите от булимия то е силно колебливо и може да е както нормално, така и наднормено или много ниско. Освен това анорексиците не осъзнават, че имат проблем или поне не в началото, докато булимиците си дават сметка за това, но крият от срам и чувство за вина.

  Булимията може да бъде разпозната по намираната на необичайни места скрита храна, както и по бързото ѝ намаляване вкъщи, по големите количества лаксативи и диуретици, както и по нежеланието на болния да се храни с други хора.

  Поради честото повръщане, много по-голям е рискът за увреждания на стомашно-чревния тракт и хранопровода.

  Лечение

  То е продължително и с трудно предсказуеми резултати. Понякога трае до няколко години, но все пак мнозина успяват да се излекуват. Сред най-важните моменти при лечението на анорексията и булимията са:

     •   Комплексният индивидуален подход – заедно с лечението на уврежданията и моментното физическо състояние и мерките за увеличаване на теглото според здравните норми, е наложително да се преодолеят психологическите фактори, довели до него. Дори би могло да се каже, че работата с психотерапевта за надмогване на страховете от напълняване и за преодоляване на психологическите проблеми е определяща. В противен случай болестното състояние много бързо ще рецидивира.

     •   Работа със семейството и близките, които неволно са били съучастници в самоунищожителното поведение на болния. 

     •   Разработване на индивидуален хранителен режим и програма за физическа активност.

     •   Включване в менюто на натурални продукти за подсилване и укрепване на имунитета като бирена мая, пчелно млечице, билки.


  Забележите ли обезпокоително поведение при ваши близки и приятели, опитайте се да им помогнете. Накарайте ги да осъзнаят, че гладуването и повръщането не са пътят към красивата фигура и одобрението на околните не е най-важният фактор в живота им.