Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Болестите на пролетта 28.03.2018

  Болестите на пролетта

  Пролетта не е просто затопляне на времето и бурен цъфтеж. Заедно с удължаване на деня, с покачването на температурите и промените в атмосферното налягане, с увеличаване на слънчевото греене и слънчевата радиация, настъпват неизбежни промени и в човешкия организъм. Те са свързани със сериозни адаптационни процеси – от есенно-зимната летаргия преминаваме към лятната активност. 

  Това означава пренастройване на биологичния часовник, активиране на едни хормони за сметка на други, пренагласяне на стомашно-чревния тракт от зимно към лятно меню. Като се добавят изчерпаните витаминни и минерални резерви, за повечето от нас в началото на пролетта се очертава тежък период, който се отразява дори на сърдечносъдовата система.

  Обостряне на проблемите с нервната система

  Нормално е в този период да се чувствате уморени, напрегнати и нервни, да се влоши сънят ви. Това са едни от симптомите и на така наречената пролетна умора. За тях ви е напълно достатъчно да приемате магнезий в комбинация с витамин В6 под формата на „Магне В6“.

  Когато се обострят по-сериозни хронични нервно-психични разстройства като депресии, психози, неврози, търсете специализирана помощ. 

  Събуждат се стомашно-чревните болежки

  Пренастройката на организма се отразява на финия баланс на стомашно-чревния тракт. Колебанията в киселинността на стомашния сок и сериозната промяна в менюто събуждат съществуващи хронични заболявания и подтикват развитието на нови. Активират се гастроезофагеалният рефлукс, гастритите, стомашни язви и язви на дванадесетопръстника и т. н. Прекаляването с пресни зеленолистни зеленчуци действа като допълнителен дразнител и зачестяват оплакванията от колити. 

  Твърде често проблемите са съпроводени с нарушена чревна микрофлора. Затова добро решение за вас може да е приемът на „Био баланс“ – сашета. Всяко саше съдържа пробиотичните щамове В. lactis, L. Acidophilus, DDS-1 S. Thermophilus, В. bifidum, В. longum. За по-висока ефективност е включен и пребиотикът Actilight  (фруктоолигозахарид). Освен че ще подобрят състоянието на стомашно-чревния тракт, пробиотиците ще подкрепят и имунитета ви, което допълнително ще ви стабилизира.

  Активира се циститът

  Възпаленията на отделителната система са характерни за есента и пролетта. Свързват се с неволното преохлаждане на организма и с критичното състояние на имунитета в преходните периоди. 

  Циститът е възпаление на пикочния мехур, което бързо се обостря, а при липса на лечение възпалителният процес може да обхване и бъбреците. Затова е наложително да предприемете бързи мерки. Особено ако страданието ви е хронично, дръжте под ръка у дома „Уринал акут“ на Walmark. Таблетките са с висока концентрация на проантоцианидини от американска червена боровинка. Те пречат на бактериите да се закрепят за лигавицата на уринарния тракт и урината ги изхвърля навън. 

  Микроорганизмите не формират резистентност и затова можете да използвате „Уринал акут“ на Walmark продължително време. При остър цистит търсете лекар. Той ще ви назначи подходящото лечение.

  Развихрят се алергиите

  С бурния цъфтеж на треви и дървета се обострят алергиите във всичките си проявления – хрема и кихане, обриви и сърбежи, парене в очите и носа и т. н. Само от сенна хрема – най-често срещаната алергична проява – страдат почти една пета от българите. 

  Можете да облекчите състоянието си с „Кларитин“ – таблетки. Той е от голямото семейство на антихистамините. Една таблетка дневно намалява чувствително симптомите на сенна хрема (алергичен ринит) и ви позволява да живеете по-спокойно.


  Пролетта е на прага. Посрещнете я с радост и в добро здраве.