Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Функции на сърдечно-съдовата система 30.12.2020

  Функции на сърдечно-съдовата система

  Защо от сърдечно-съдовата система зависят здравето и благополучието ни? Какво представляват функциите ѝ? Да, отговаря за кръвообращението, но каква е зависимостта на здравето от него? 

  Сърдечно-съдовата система се състои от сърцето, кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри) и кръвта. Тя, изтласквана от сърцето, се движи по мрежата от големи и малки кръвоносни съдове. И докато тече през тях, изпълнява няколко важни функции, които имат животоподдържащо значение:

  Транспортна функция

  Насочена е най-вече към осигуряване на храненето и дишането на органите, тъканите и клетките. Разградените от храносмилателния тракт хранителни вещества се просмукват през стените на тънките черва, попадат в кръвта, а тя ги доставя до всяка клетка на тялото. Така чрез транспортната си функция сърдечно-съдовата система осигурява организма с енергия и градивни вещества за непрекъснатото му обновяване.

  В белите дробове кръвта се обогатява с кислород и го пренася до най-отдалечените части на тялото. Без кислород, клетките не работят пълноценно. Колко важно е до тъканите да достига достатъчно кръв, показват инсултите и инфарктите – които по същество представляват ситуация, в която до определени участъци от мозъка или сърдечния мускул кръвта не достига – ще рече – не достигат хранителни вещества и кислород. 

  Хормоните, които контролират множество същностни биохимични реакции на организма, стигат до прицелните си органи отново чрез сърдечно-съдовата система.

  Транспортната функция осигурява и изнасянето на отпадни продукти от метаболизма – въглероден диоксид, азотни отпадъци. Те се събират от клетките и тъканите от кръвта. По вените достигат до белите дробове, черния дроб, бъбреците и се неутрализират или се изхвърлят навън.

  Защита от инфекции и обилно кървене

  Освен кислородпренасящите червени кръвни телца, съществуват и бели кръвни телца. Те изпълняват изцяло имунно-защитни функции. Откриват болестотворните нашественици, остатъци от собствени клетки и токсични вещества и ги унищожават. Освен тях по сърдечно-съдовите пътища пътуват белтъците на комплемента (част от вродената имунна система) и антителата.

  Третият вид кръвни клетки са тромбоцитите. Те отговарят за съсирването (хемостазата). При нараняване там, където има разкъсан кръвоносен съд, тромбоцитите се струпват и образуват съсирек, който затваря разкъсването на тъканта и кървенето спира. Без това и от най-дребната рана можем да кървим до смърт. Когато пък тромбоцитите са твърде много, в кръвоносните съдове се образуват съсиреци, които ги запушват и причиняват инсулти или инфаркти.

  Поддържане на хомеостазата

  Регулиране на телесната температура

  Сърдечно-съдовата система е част от много ефективен механизъм за терморегулация. Когато  вътрешната температура на тялото се повиши, гладката мускулатура на периферните кръвоносни съдове (артериолите) се отпуска, те се разширяват (вазодилатация), притокът на кръв към кожата рязко се увеличава, настъпва охлаждане. При студена околна среда кръвоносните съдове се свиват (вазоконстрикция). Притокът към външната граница на тялото (кожата) рязко намалява, тя се съсредоточава около вътрешните органи и поддържа температурата им.

  Контрол над течностите

  Той е необходим, за да се поддържат електролитите в приемливи граници. Осъществява се по сложен механизъм при взаимодействието на сърдечно-съдовата, нервната, ендокринната, отделителната системи.

  Към хомеостатичната функция се причислява и контролът на pH на тялото, упражняван от кръвта.

  Която и от основните функции на сърдечно-съдовата система да бъде нарушена, последиците за здравословното ни равновесие са критични. Затова се хранете балансирано, осигурете си подходящо физическо натоварване всеки ден и при необходимост, след консултация с лекар, потърсете и хранителни добавки, които осигуряват грижа за сърцето и кръвоносните съдове и регулират концентрацията на триглицеридите и холестерола в кръвта.