Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Грижи за краката и ноктите през лятото 07.08.2017

  Грижи за краката и ноктите през лятото

  През лятото обичате да сте боси, с красиви сандали, да показвате краката си. Горещините, изпотяването, уличната мръсотия, натоварването, на което те са подложени непрекъснато, водят до умора, тежест, отоци, неприятна миризма. Неудобните тесни обувки притискат и деформират стъпалата, запарват и създават благоприятни условия за появата на мазоли и развитието на гъбички. За да имате красиви и здрави крака, трябва да полагате за тях специални грижи.

  Хигиена 

  Измивайте добре краката с мек, щадящ кожата сапун всяка вечер. Почиствайте внимателно между пръстите. Там винаги е влажно, и топло, задържат се нечистотии и вероятността за развитието на гъбички е много голяма. Подсушавайте добре.

  Ако всяка хигиенна баня завършвате с контрастни вани, ще тонизирате и успокоите не само краката, но и ще подобрите общия си тонус. Достатъчно е да приготвите един съд с хладна и един с топла вода и да потапяте краката ту в единия, ту в другия поне 5-6 пъти.

  За да потиснете потенето и лошата миризма, ползвайте пудра.

  Правилните обувки

  Те са от естествена кожа, отворени, дишащи и проветриви. Най-добре е да ги избирате и купувате вечер. Тогава краката ви са уморени и леко подпухнали. Ще вземете поне половин номер по-големи обувки, които няма да притискат пръстите и да правят мазоли, да разраняват мястото над петата и да отварят трудно заздравяващи рани.

  Ако работата ви изисква да сте с токчета, то нека не са по-високи от около шест сантиметра. Когато пък дрескодът изключва отворени обувки и сандали, осигурете си поне два чифта затворени, които да сменяте всеки ден. Така те ще имат време да изсъхват от потта и влагата.

  Движение и почивка

  Краката ви са създадени за ходене. Когато по цял ден сте на стола или продължително време стоите прави, те се уморяват, натежават, подпухват. Задължително е на всеки час да ги раздвижвате поне за по няколко минути. При всяка възможност ги вдигайте на високо. Ако отоците са упорити, идете на лекар. Може да се дължат на разширени вени или на някои системни заболявания.

  Грижи за меки и гладки ходила

  Загрубяването на кожата на петата е естествено явление – особено когато често ходите боси. То може да се дължи на изсушаването й,  на дефицит на витамин А, на неподходящи обувки, които при всяка стъпка се удрят в петата и я травмират. Ако не реагирате навреме, може да се стигне до дълбоко напукване, което е не само грозно, но и болезнено. Предпоставка е също за бактериални инфекции.

  Поне веднъж седмично киснете краката си за около 20 минути в топла вода. В нея можете да сложите малко сода или отвара от билки с дезинфекциращи свойства като лайката и невена. После изтъркайте внимателно петите с пемза, пила за пети или скраб. 

  Изплакнете добре. Подсушете и втрийте овлажняващ крем. Върху крема сложете найлонови пликчета и чорапи. Пренощувайте така. Процедурата ще ви осигури гладки, меки и здрави пети и ходила.

  Педикюр 

  Красивият педикюр изисква здрави и красиви нокти. Необходимо е да ги пазите от травми, враствания и инфекции. Изрязвайте ги в права линия, без заобляне. Не го правете много дълбоко, но и не ги оставяйте твърде дълги. Забележите ли, че крайчетата започват да се впиват в пръстите, потърсете лекарска помощ. 

  При промени в цвета и структурата на нокътната плочка твърде вероятно е да е започнала гъбична инфекция. Можете да си помогнете с „Екзодерил“ разтвор. Трябва да сте много упорити, при доказана микотична инфекция лечението може да продължи  шест месеца. Най-добре е да се консултирате с дерматолог.

  След баня внимателно избутвайте омекналите кожички назад с тъп инструмент. Не ги режете и не ги късайте, за да не се възпалят. 

  Дори да нямате навик да лакирате ноктите си, полирайте ги с фина пила. Това ще им придаде блясък и отличен вид.