Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Хемангиом при бебета и деца 13.09.2019

  Хемангиом при бебета и деца

  Какво представлява хемангиомът

  Хемангиомът е доброкачествено туморно образувание върху кожата, което се появява до седмица-две след раждането предимно по главичката, шията и вратлето на бебето. Представлява червено (до лилаво) петно от увеличени кръвоносни съдове. То може да е плоско, на нивото на кожата, но може да е с ясно изразен релеф и дори гроздовидна форма. Ще го срещнете още и като инфантилен хемангиом.

  Характерното за него е, че нараства до около средата – към края на първата годинка и после, в повечето случаи, търпи регресивно развитие. При някои пациенти изчезва още до към 3 – 5 години, при други – до към 7тата, дори към 12тата година. При около половината деца изчезва без следа, при другите може да остане променен цвят на кожата, разширени повърхностни кръвоносни съдове или друг белег на мястото му.

  Причини за поява на хемангиома в ранна детска възраст

  Причините за появата на хемангиом при новородените не е изяснена. За рискови фактори се смятат неблагополучия при бременността и ниското тегло на бебето, също и многоплодна бременност. Съществуват мнения, че една от причините може да е недостигът на кислород в кръвта (хипоксия) в съдовете, хранещи кожата.

  Изследванията за генетичната му обусловеност все още не дават категорични резултати, но има фамилии, в които той определено се наследява.

  Какви видове са хемангиомите при деца

  Могат да са вродени. Бебето се ражда с хемангиом, който в някои случаи изчезва, но може да остане и за цял живот.

  Инфантилните хемангиоми, които се появяват до няколко седмици след раждането, най-често са повърхностни – развиват се над кожата и могат да са от много малки, едва забележими, до наистина големи – прехвърлят 20 см. Те могат да са дълбоки, разположени под нея – различават се като подутина със синкав цвят. По-рядко се развиват и по вътрешните органи. Смята се, че ако по телцето на бебето има повече от 5-6 повърхностни хемангиома, най-вероятно ще им и по вътрешните органи. Засягат се до около десетина процента от децата, при недоносените – и повече. Момичетата страдат по-често от момчетата.

  Може ли хемангиомът да застраши здравето на детето

  В преобладаващата част от случаите хемангиомът не е опасен, с нищо не застрашава здравето и живота на детето, регресира сам и е по-скоро козметичен дефект. Този тумор не преминава в злокачествен. Но има и такива, които растат много бързо и засягат не само повърхностните, но и по-дълбоките тъкани. Или пък се намират на критично място и застрашават зрението, слуха, дишането, храненето на малкия пациент. В такива случаи е наложително лечението му.

  Трябва да се обърнете към лекар и в случаите, в които хемангиомът се разранява, кърви,  инфектира се или има реален риск от обезобразяване на детето.

  Първи избор за терапия през последните години е бета-блокерът пропранолол. Той дава бързи и добри резултати и е сравнително безопасен, с минимум нежелани ефекти. Колкото по-рано започне приложението му, толкова по-ефективно е действието му. Целта е да не се позволи на образуванието да се разрасне. Освен за перорално приложение има разработени медикаменти и за локално.

  При тежки и рискови случаи се прилага химиотерапия. Малки, повърхностни хемангиоми вече се третират и с лазер. В краен случаи може да се пристъпи към операция.

  Ако бебето ви има необичайно червено образувание, потърсете консултация с дерматолог. Макар че в повечето случаи хемангиомите са безобидни и децата ги израстват, по-добре е да бъдат под контрол и ако се налага – да се лекуват.