Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Химия на физиологичния сън 24.03.2020

  Химия на физиологичния сън

  Физиологичният сън е нормалният, пълноценен сън, който благоприятства протичането на възстановителните процеси на организма, залог е за здравето и благополучието му. Той е част от циркадния ритъм на спане и бодърстване.

  Съвременният начин на живот много често води до стрес, трудно заспиване и безсъние, преумора, нарушаване на биологичния часовник и нежелани последици за общото здраве на организма. Ако и на вас ви се случва често да си недоспивате, време е да се погрижите за себе си.

  Ролята на мелатонина за здравето на организма

  Мелатонинът е хормон, синтезиран от епифизата. Със смрачаването синтезирането му  започва. Концентрацията му в кръвта е висока през цялата нощ, намалява със зазоряването и производството му спира на сутринта. Той се свързва с контрола на циркадните ритми и със здравословния  физиологичен сън.

  Знак за започване на синтеза на мелатонин е приглушаването на светлината и преобладаването в нея на топлия спектър. Съвременното светлинно замърсяване, осветеността на домовете ни със светлина с преобладаващо син спектър и постоянното облъчване от сините екрани на цифровите устройства скъсяват силно периода на производството му, съответно – намалява и произвежданото количество.

  Като всеки хормон, мелатонинът има много и различни функции в организма. Когато отлагате лягането, страдате от безсъние или  трудно заспиване, вие не само  препятствате извършването на редица възстановители процеси и нарушавате оптималната си кондиция. Изследванията доказват връзката на някои физиологични отклонения  и автоимунни заболявания (системен лупус еритематозус) с намаленото количество на мелатонина.

  Вещества, важни за равновесието на нервната система и психичното здраве

  Когато се оплаквате от преумора или сте под стрес, когато изпитвате тревожност и безпокойство, няма как да не страдате от трудно заспиване и безсъние. Тези състояния се контролират от различни химически вещества, които са взаимообвързани и действат в строг синхрон.

  Производството на мелатонина се случва чрез сложни химически преобразувания. За да се извършат те, е безусловно необходимо наличието на невротрансмитера серотонин или на неговия предшественик – триптофана. И двете вещества имат своето значение за работата на мозъка и нервната система. Серотонинът от своя страна се превръща в мелатонин. Процесът протича в присъствието на витамин В6 и витамин В3. 

  Освен, че се включва в трансформацията на триптофана в серотонин, витамин В6 е важен коензим при производството и на други невротрансмитери – норадреналин, допамин, GABA. 

  GABA пък е отговорна за два вида мозъчни вълни – алфа и тета, които са придружени от спокойно състояние, минимална тревожност, по-добър сън, оптимална работа на нервната система, подобрени когнитивни способности и памет и др. За синтезирането ѝ, освен витамин В6, е нужен и глицин.

  Как да си осигурите здрав физиологичен сън

  На фона на цялата тази сложнотия, опитите да си помогнете и да се сдобиете със здрав физиологичен сън изглеждат безнадеждни. Но не е така. „Мелакрон“ е хранителна добавка, разработена от „Ербозета“, компания от Сан Марино. Тя е композирана специално, за да оптимизира циркадните ритми и да подкрепи вътрешния биологичен часовник, да ви помогне да преодолеете безсънието, стреса и преумората, трудното заспиване. Формулата включва

  • мелатонин;
  • L-триптофан;
  • витамин В6;
  • глицин;
  • витамин В3 (никотинамид).

  С една капсула преди лягане си осигурявате всичко необходимо за пълноценен физологичен сън, спокойна нервна система и оптимално функциониращ мозък.

  Поръчайте своята опаковка „Мелакрон“! Продуктът не съдържа лактоза и глутен.