Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при крампи и сърдечносъдова система
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти LecoVITA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Хормони, свързани с напълняването 05.05.2021

  Хормони, свързани с напълняването

  Напълняването има своите дълбоки причини, които твърде често са свързани с поведението на хормоните и балансираността им. А когато са намесени те, не само напълняването се случва много лесно, но и отслабването е много по-трудно.

  1. Лептин

  Това е така нареченият хормон на ситостта. Когато сте хапнали достатъчно, той сигнализира на мозъка, че се чувствате сити и спирате да се храните. Въпросът е, че лептин отделя и мастната тъкан. Колкото повече мазнина съхранявате, толкова по-високи са нивата на лептина. Стига се до лептинова резистентност – мозъкът става нечувствителен към него. Сигнал за ситост не идва и вие продължавате да се храните.

  Лептинът остава с ниски нива при диети с нисък прием на калории. Това означава, че сте постоянно гладни и със забавен метаболизъм, което от своя страна води до напълняване.

  2. Грелин

  Това пък е хормонът на глада. Колкото повече грелин в кръвта, толкова по-обилно се храните и толкова по-склонно е тялото ви да отлага мазнини (като резерв). Особено чувствителни към грелина са рецепторите на пълните хора. Обикновено той се повишава и при строги диети и гладуване – така организмът ви се брани от налаганите от вас рестрикции и не ви позволява да свалите килограми.

  3. Инсулин

  Инсулинът има за задача да накара клетките да оползотворяват кръвната захар и да регулира обмяната на мазнините. Но при неправилно хранене и консумация на много добавена захар, бързи въглехидрати и подсладители е необходим все повече инсулин. Клетъчните рецептори престават да реагират на него, нивата на глюкозата в кръвта остава висока. В края на краищата рискувате да се разболеете от диабет тип 2, забелязва се напълняване. Заплашени сте от така наречения метаболитен синдром, който се характеризира с повишаване свръх нормите на всички важни жизнени показатели.

  4. Женски полови хормони

  Нивата на естроген, различни от нормата, често причиняват напълняване. Ако са твърде високи, дразнят клетките на панкреаса и те произвеждат повече инсулин. Това намалява чувствителността на инсулиновите рецептори, повишават се нивата на кръвната захар, наддавате на тегло.

  Мастните клетки също произвеждат естроген – макар и малко. Колкото повече мастни клетки, толкова повече естроген. Когато в менопаузата яйчниците спрат да произвеждат естроген, тялото се опитва да си го набави от другаде. То превръща всяка допълнителна калория над базовата в мазнина – най-вече около корема. И съответно упорито отказва да изгори тези мазнини.

  Прогестеронът при здравите жени е в баланс с естрогена. При менопауза, стрес, замърсени с антибиотици и хормони храни, противозачатъчни и т. н. се случва рязко колебание в нивата му. Стига се до напълняване и депресивни състояния.

  5. Тестостерон

  Мъжкият полов хормон се произвежда в малки количества и от женските яйчници. Основните му функции в женското тяло са

  • повишаване на либидото;
  • укрепване на костите и мускулите;
  • изгаряне на мазнини.

  Производството му намалява с възрастта. Ниските му нива водят до по-високо тегло.

  6. Кортизол

  Кортизолът е хормонът на стреса. Освобождава се усилено от надбъбречните жлези при стрес, тревожност, преумора, гняв, наранявания. Когато нивата му са в норма, той регулира енергията. Когато продължително време остават високи, те могат да предизвикат хиперинсулинемия (много високи нива на инсулин) и от там – ускорено отлагане на вътрешни (висцеларни) мазнини и напълняване.

  7. Хормоните на щитовидната жлеза

  Те са важни за поддържане на оптимален метаболизъм, сърдечна честота, растеж, сън и т. н. Когато щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, обмяната се забавя, забавя се пулсът, появяват се умора и депресия. Един от симптомите на хипотиреоидизма е лесното напълняване и трудното отслабване.

  Ако хормоните ви са наред и няма необходимост от специализирано лечение, ви е нужна програма за физическа активност и режим на хранене с намален калориен прием. Към тях можете да включите и хомеопатичния продукт „Цефамадар“, 250 mg таблетки.