Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Хрема и запушен нос 19.10.2015

  Хрема и запушен нос

  Дишайте спокойно! Едва октомври е

  Не обичате хремата! Че кой ли я обича! Първо е само неудобно носът ви да тече непрекъснато. После около ноздрите се зачервява и разранява. Дишате трудно и започва кашлица.

  Хрема и запушен нос – какво представляват

  Хремата и запушеният нос за някои са почти постоянно състояние през зимата. При простуда с въздуха в тялото нахлуват вируси и бактерии. То се опитва да се справи с тях още в носа, за да не проникнат към долните дихателни органи. Лигавицата започва да набъбва, кръвонапълва се. Кръвоносните съдове се разширяват и кръвта в тях се задържа. Отеклата лигавица запушва носа и дишате трудно. Не долавяте миризмите, а гласът ви е дрезгав. Голяма е вероятността да ви боли глава.

  Започва да се отделя секрет, повишава се леко температурата. Секретът се стича надолу и дразненето предизвиква кашлица и кихане. Могат да се появят болки в гърлото. Ако не вземете бързи мерки, инфекцията може да тръгне към дробовете. Застрашени са от възпаление и синусите.

  Хремата – дори острата – и запушеният нос при силна имунна система преминават сами за около седмица до десетина дни

  Ако тези състояния се повтарят често, хремата се хронифицира.  Задължително е да се търси лекарска помощ. Лечението е трудно и продължително.

  Алергичният ринит се появява винаги, когато е налице алергенът. Затова може да е сезонна, но може и да е целогодишна – ако вашият алерген са примерно котешките косми. Когато не се лекува навреме, може да предизвика бронхиална астма.

  Хрема и запушен нос – какво ги предизвиква

  Най-честите причинители са простуда, различни вируси – аденовируси, риновируси, инфлуенца и т. н. Лекува се сравнително лесно и минава бързо без последици.
  Освен вируси и алергени, хремата и запушеният нос могат да са симптом на различни други заболявания, понякога сериозни, или последица от травми. Често е следствие от злоупотреба с капки за нос, смъркане на емфие и упойващи вещества.

  Хремата или ринитът са само една от причините за запушения нос. Отокът на назалната лигавица може да е предизвикан от сух и/или студен въздух, задименост, синузит и всички видове простудни и инфекциозни заболявания на дихателната система, изкривяване на носната преграда и т. н. При децата честата причина е чуждо тяло в носа.

  Средства за лечение на хрема и запушен нос

  В началните фази с хремата и запушения нос можете да се справите много лесно! Достатъчно е да използвате средства за връщане на лигавицата в нормално състояние. Наричат  се назални деконгестанти и вазоконстриктори. Те стимулират свиването на кръвоносните съдове, намаляването и изчезването на отока.

  „Назик – назален спрей, 10 мл” е точно такова лекарство. Той облекчава дишането буквално за 5-10 минути след впръскване в носа. Състои се от две активни съставки – ксилометазолин и декспантенол.

  Ксилометазолинът стимулира свиването на съдовете, нормализира кръвообръщението, отбъбва назалната лигавица, облекчава и активира оттичането на секретите.

  Декспантенолът е произодно на пантотеновата киселина (витамин В5). Той има благоприятно въздействие върху заздравяването на кожата и лигавиците при увреждания от различен характер.

  Комбинираното действие на ксилометазолин и декспантенол осигурява на „Назик – назален спрей” бърз и сигурен резултат срещу хрема и запушен нос.

  Разработена е форма на лекарството за деца – „Назик – назален спрей за деца, 10 мл”.

  Студът едва започва. Дишате спокойно и пълноценно. Достатъчен ви е „Назик – назален спрей” – сега при нас – с 30% отстъпка.