Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Хроничните заболявания на дихателната система – 1 09.12.2017

  Хроничните заболявания на дихателната система – 1

  През студения период много чести са заболяванията на дихателната система. Те се делят на болести, засягащи горните дихателни пътища, и на такива, характерни за долните дихателни пътища. Според друга класификация са остри и хронични. 

  Горните дихателни пътища са тези, през които въздухът навлиза, затопля се, овлажнява се и достига до белите дробове. Включват носа (носната кухина и околоносните синуси), глътка (фаринкс) и ларинкс, трахея. Долните дихателни пътища са отговорни за навлизането на кислорода в кръвта и газообмена. Това са бял дроб, бронхи и малките разклонения  на бронхите – бронхиоли и алвеоли. 

  Острите заболявания са обикновено вирусни (риновируси, грипни, аденовируси) и бактериални инфекции, предизвикващи възпаления. Нелекуването им често ги превръща в хронични. 

  С какво се характеризират хроничните заболявания

  Най-важният им белег е тяхната продължителност. Те траят с месеци, години, понякога са за цял живот. Имат моменти на обостряне и на затихване. Колкото по-добре са следени и контролирани, толкова по-продължителни са периодите без пристъпи на болестта. 

  Освен лечението, много важна е превенцията и профилактиката, както и  отстраняването на голяма част от рисковите фактори. Един от най-вредните сред тях е тютюнопушенето. Много важно е да се знае, че при пасивното тютюнопушене непушачите поемат около 45% от вредните вещества, поглъщани от пушачите.

  Понякога хроничните дихателни заболявания водят до сериозни усложнения, затова е задължително да се държат под контрол и да се спазват стриктно съветите на лекаря.

  Най-честите хронични заболявания на горните дихателни пътища

     •   Хроничната хрема (ринит) причинява чести възпаление на лигавицата на носа. 

     •   Хроничен синузит – до него се стига, когато са засегнати околоносните синуси при продължителна и усложнена хрема, поради полипи в носната кухина, алергии, травми и др. Вероятността от сериозни усложнения е голяма и затова той трябва да се лекува.

     •   Хроничен тонзилит (ангина) – процес на възпаление на сливиците. Обикновено е присъщ за децата, но се случва от него да страдат и зрели хора. Поради твърде вероятните усложнения, до които водят хронично възпалените сливици, понякога се налага оперативно отстраняване.

     •   Хроничен фарингит – болното гърло е следствие от често слизане на инфекцията от носа към сливиците и глътката (ринофарингити и тонзилофарингити). 

     •   Хроничен ларингит – и той е следствие на чести инфекции в носа, сливиците и гърлото. В него се намират гласните връзки и пренатоварването им също може да доведе до хронични възпаления. Един от най-сигурните симптоми е продължителната промяна на гласа или липсата на глас. Често процесът се разпространява и в горните части на трахеята (ларинготрахеит).

  Възпаленията на горните дихателни пътища често засягат ушите – особено при децата.

  За хронични могат да се сметнат и прояви, които всъщност са алергични.

  Причини и симптоми на хроничните заболявания на горните дихателни пътища

  Първа причина за тях са, разбира се, честите и недобре лекувани инфекции. Но тя не е единствена. Алергиите, изсушеният и замърсен въздух, присъствието на агресивни химикали и високо съдържание на прах в него също водят до увреждане на дихателните пътища. Както вече стана дума, тютюневият дим е рисков фактор с много голяма тежест – дори и за непушачите.

  Симптомите са типичните за острите дихателни заболявания. Разликата е, че продължават доста по-дълго. 

  Става дума за секрети от носа, които от бистри стават гноеподобни, кашлица и евентуално храчки, затруднено дишане, хриплив глас, температура и главоболие и т. н. 


  В следващата част на публикацията ще стане дума за хроничните заболявания на долните дихателни пътища, симптомите и възможностите за профилактиката им.