Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Хроничните заболявания на дихателната система – 2 12.12.2017

  Хроничните заболявания на дихателната система – 2

  В първата част на публикацията уточнихме какво представляват хроничните заболявания на дихателната система и кои са най-честите за горните дихателни пътища. Сега четете за хроничните болести на долните дихателни пътища.

  Долните дихателни пътища са отговорни за газообмена – почистването на кръвта от въглеродния двуокис и насищането ѝ с кислород. Затова когато те боледуват, поради затруднено доставяне на кислород до всички клетки, тъкани и органи, боледува целият организъм.

  Най-честите хронични заболявания на долните дихателни пътища

  Това са бронхитът, астмата, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфиземът.   

  Причините за тях могат да са различни. Постоянните заподозрени са честите инфекции на дихателните пътища и тютюнопушенето. Веднага след това са мръсният въздух, високата му запрашеност, замърсената работна среда, лошото хранене, генетичната предразположеност, напредването на възрастта и т. н.

  Въпреки че са различни заболявания, те имат един общ лесно разпознаваем симптом и това е недостигът на въздух, наричан още задух. Често се съчетават едно с друго, което допълнително усложнява състоянието на болните.

  Хроничен бронхит

  При него се наблюдава продължително възпаление на бронхите, което води до увреждането им. Секретира се повишено количество слуз, което пък предизвиква честа кашлица с отделяне на храчки. 

  Смята се, че бронхитът е хроничен, ако кашлицата е интензивна поне три месеца годишно и се повтаря поне две години подред.

  Емфизем

  Характеризира се с патологично раздуване на алвеолите и разрушаване на стените им. Предизвиква нарушаване на нормалния газообмен, което означава пренасищане с въглероден диоксид и недостиг на кислород. При напреднал емфизем и най-малката физическа активност предизвиква задух. Води до усложнения, завършващи често със смърт.

  Астма

  Когато астмата се контролира, тя влошава качеството на живот, но не застрашава самия живот. При пристъп се наблюдава възпаление и оток на бронхите. Мускулите се свиват и стесняват дихателните пътища. Това затруднява дишането и го учестява. Усеща се задух и стягане в гърдите. Появяват се кашлица и хрипове.

  Пристъпите могат да се провокират от замърсен и/или сух въздух и тютюнев дим, от алергени. Често повод за тях са силните емоции, физическите усилия, химикали, лекарства и т. н.

  Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

  Тя се свързва с нарушена дихателна функция в резултат на обструкция на въздухоносните пътища. При астмата тази обструкция е обратим процес, а при ХОББ – не. Проявява се като ограничаване на обема на поемания въздух. Обостря се през студения сезон, особено през периодите с повишена влажност. В такива моменти съпровождащата я кашлица е интензивна, дразнеща, с отделяне на храчки – белезникави, жълти – до зелени. Болните кашлят повече сутрин след ставане. При фазите на затихване на болестта кашлицата намалява и става по-слаба. 

  Задухът е постоянен, променя се само тежестта му, като въпреки периодите на ремисии постепенно се увеличава, като силно намалява физическата активност на пациента.

  Най-често засяга мъже над 40 – 50 годишна възраст, в повечето случаи – пушачи. 

  Профилактика на дихателните заболявания

  Хроничните болести са присъда за цял живот. Дори когато са добре лекувани и контролирани, те предизвикват значителен дискомфорт и носят вероятност за усложнения. Много опасни са за общото здраве на организма, защото затрудняват достъпа на кислород до всички органи и тъкани.


  Много по-лесно е да се пазите от тях. Това означава повишено внимание дори към баналните инфекции на горните дихателни пътища и адекватното им лекуване. Сериозна превенция е отказът от тютюнопушене. Проветряването и овлажняването на въздуха в помещенията е друг важен фактор за здравето на дихателните пътища. Работата във вредна среда задължително трябва да се съпровожда с прием на мляко, много плодове и зеленчуци, както и от редовни профилактични прегледи.