Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Иде грипна епидемия 14.01.2019

  Иде грипна епидемия

  От началото на годината заболеваемостта от грип постепенно се увеличава и грипната епидемия се очаква към края на януари. За тази година Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ще преобладават четири грипни щама: „Мичиган“ и „Сингапур“ от тип А и „Колорадо“ и „Пукет“ от тип В. За тях е разработена четиривалентна ваксина. Тя трябва да се постави най-малко от две до четири седмици преди очакваната епидемия и пази само от вирусите, включени в нея. А ако все пак се стигне до боледуване, то протича по-леко и отшумява по-бързо с минимален риск от усложнения.

  Изграждаме ли имунитет след преболедуване от грип

  Големите епидемии обикновено се предизвикват от вирусните щамове от тип А. Те са силно заразни. Разпространяват се по въздушно-капков път и инкубационният период трае около 12-48 часа. За широкото и бързо разпространение на заразата заслугата е на хората, които прекарват грипа без симптоми, или пък са със слабо изразени оплаквания. Това им позволява да останат на крак, да ходят на работа и на училище, заразявайки околните.

  Преболедувалият изгражда имунитет към вируса, от който е боледувал. Щамът „Пукет“ е по-стар и повечето от нас имат формиран имунитет към него. „Колорадо“ е бил сред вирусите, разболявали ни 2017 (когато е изолиран за пръв път) и някои имат създадена защита. Подобно е положението с „Мичиган“, но „Сингапур“ е напълно нов за страната и затова е с по-голям потенциал за масово заразяване.

  Как да разпознаете инфектирането с грип

  Като цяло симптомите при заразяване с грипен вирус и с всеки друг вирус са много сходни. Основната разлика е, че докато при така наречените настинки симптомите се задълбочават постепенно, при грипа се проявяват остро, изведнъж. Започва с втрисане с висока температура (между 38 и 40°С), болки в тялото и главоболие, отмалялост, световъртеж и т. н. До ден-два се появява хрема, суха кашлица. Температурата продължава до към втория-четвъртия ден. Ако няма усложнения оздравяването настъпва до около седмица, максимум до десетина дни.

  Кои са най-честите усложнения при грип

  Разбира се, най-често усложненията се отнасят до увреждане на дихателната система – бронхити и пневмонии, възможни са синузити и отити. Понякога пораженията от инфекцията, засягат сърдечно-съдовата система – сърдечно-съдова недостатъчност, перикардити и миокардити. Уязвима е нервната система и възможно следствие на грипа са менингитите, енцефалитите, миелити и т. н. Възможно е да пострадат бъбреците, което да доведе до пиелонефрит или гломерулонефрит. Макар и рядко се стига и до имунодефицит.

  Поведение при заплаха от грип

  Всъщност отговорното поведение включва ваксиниране против грип още през септември-октомври. За жалост – у нас това правят само малко повече от 2% от населението. А ваксините, поставени на здрави хора, без противопоказания, са гаранция най-малкото за избягване на усложненията, които влече инфекцията.

  При проявени симптоми на дихателна инфекция е най-добре да търсите консултация с лекар – особено при деца и възрастни над 65 години, при хронично болни. Една от най-честите грешки на заразените е не просто самолечението, но използването на антибиотик. Той не поразява вирусите, но за сметка на това може да нанесе сериозни щети на полезната микрофлора в организма и да направи патогенните микроорганизми резистентни.

  Добрата новина е, че от тази година (2019) всички желаещи, навършили 65 години, ще бъдат ваксинирани срещу грип безплатно.