Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Имунитет и хранене при възрастните 06.04.2020

  Имунитет и хранене при възрастните

  Епидемията от коронавирус заостри вниманието върху един проблем, добре познат, но някак неглижиран. Става дума за последиците от естественото стареене върху общото състояние и върху имунната система на по-възрастните. Разбира се, заедно с това възниква и въпросът как да бъдат минимизирани тези последици и да се осигури по-добро качество на живот на възрастните хора, защото остаряваме всички.

  Храненето и възрастта

  Хранителните потребности на организма зависят от конкретния етап в жизнения цикъл на човека. Във възрастта над 55-60 години функциите на стомашно-чревния тракт се забавят, разрушаването на съзъбието влошава сдъвкването на храната. Отделя се по-малко стомашна киселина и по-лошо се усвояват основните макро- и микронутриенти.

  Физическата активност рязко намалява, забавя се метаболизмът, намалява мускулната маса. Снижава се потребността от енергия, а обикновено хранителните навици се запазват. Излишната енергия се превръща в мастен резерв, килограмите нарастват. Хората затлъстяват, но въпреки това много често са реално недохранени и проявяват типичните за възрастта хранителни дефицити.

  С напредването на годините намаляват нивата на хормона на глада (грелин) и нарастват тези на хормона на ситостта (лептин). Настъпват неблагоприятни промени в социално-икономическия статус и в психиката. Старите хора губят апетит, хранят се по-оскъдно и еднообразно, което засилва недохранването и произтичащия от него дисбаланс в целия организъм.

  Имунитет и хранене в зряла възраст

  Стареенето засяга и клетките на имунната система. Повечето имунни функции отслабват, но някои стават свръхактивни. Например – повишава се производството на автоантитела и зачестява нерегулираното възпаление. За възрастните хора е характерно, че:

  • са с повишена чувствителност към инфекциозни заболявания, страдат от повече усложнения и се възстановяват по-бавно;
  • по-често развиват рак;
  • по-склонни са към автоимунни заболявания;
  • развиват различни хронични болести, съпроводени с постоянно възпаление;

  Състоянието на имунната система (след наследствеността) зависи от средата, начина на живот и храненето. Затова влошеното хранене с остаряването поставя имунитета на допълнително изпитание.

  Изискването за висока хранителна плътност на храните и нисък енергиен прием в повечето случаи е трудно изпълнимо. Затова, след консултация с лекар, е добре да приемате хранителни добавки, които подкрепят и оптимизират имунната система.

  Подкрепа за имунитета при състояния със специфични хранителни нужди

  Тя е необходима не само за хората в напреднала възраст, но и за деца в моменти на буен растеж и млади, активни хора в критични ситуации. 

  Ampcare, таблетки, е формула, разработена точно за стимулиране на имунитета в моменти на повишени хранителни нужди. Приемът му подкрепя имунния отговор, а съставът му е е композиран така, че да осигурява:

  • имуномодулиращо действие;
  • противовъзпалителна активност (включително срещу възпаления в устната кухина);
  • ускоряване на оздравяването при различен тип вирусни и бактериални инфекции;
  • защита срещу рецидивиране на заболяванията.

  На какво се дължи ефективността на „Ампкеър“, таблетки 

  Трите основни активни съставки на формулата са екстракт от ехинацея, соев протеин и глюкоманан.

  Ехинацеята е сред най-мощните натурални имуномодулатори. Тя активира имунния отговор и  усилва самозащитата на организма.

  Соевите пептиди, изграждащи соевия протеин,имат свойството да модулират клетъчния имунитет, да подкрепят мозъчната функция и да регулират невротрансмитерите.

  Глюкомананът е вид фибри, които стабилизират развитието на добрата чревна флора, а тя в голяма степен е отговорна за функционалността и здравето на имунната система. Носи и всички ползи, характерни за фибрите – контрол върху нивата на кръвната захар, триглицеридите и холестерола, върху чревната проходимост и др.

  Поръчайте сега своята опаковка „Ампкеър“, таблетки – особено ако не се храните пълноценно и имате нужда от подкрепа на имунитета!