Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Интимната хигиена като съпровождащо лечение 12.12.2016

  Интимната хигиена като съпровождащо лечение

  Интимната хигиена осигурява  комфорт и е много важна  за здравето на жената. Особено внимание се изисква при някои специфични моменти, като раждане, възпаления и инфекции, следоперативни намеси и процедури.

  Основни грешки при интимната хигиена

  Дамите правят две основни грешки при поддържането на интимната си хигиена. Или смятат, че единственото разумно нещо е тоталната чистота, за постигането на която използват агресивни миещи средства, сапун и ежедневни вагинални промивки. Или отиват в другата крайност, приемайки, че собствените защитни сили и почистващи механизми на вагината им са напълно достатъчни. Придържането към златната среда е най-доброто, което можете да направите за себе си.

  Вагината ви не е стерилна и не може да бъде. В нея съществува баланс между обитаващите я микроорганизми, като добрите държат в приемливи граници развитието на потенциално патогенните и осигуряват специфично рН, което пази половите пътища от възпаления и инфекции. Когато правите ежедневни промивки и използвате алкализиращи почистващи средства (сапун), вие нарушавате здравословното бактериално равновесие, променяте киселинността, изсушавате лигавиците. Това не води до нищо добро и дискомфортът и усещането за сухота са най-малките беди, които могат да ви се случат. 

  Другата крайност – на практика да не поддържате специална интимна хигиена – също не е препоръчителна. Изтичащите нормално навън секрети се задържат, постоянната температура създава отлични условия за бързо развитие на патогенни микроорганизми, следват чести инфекции и възпаления. За усещането за нечистоплътност, което се създава у околните, няма да говорим.

  Основни правила за добра интимна хигиена

  •   Не се мийте със сапун и съдържащи сапун хигиенни продукти.

  •   Използвайте специално създадени щадящи средства с подходящо рН.

  •   Не правете вагинални промивки, ако не са изрично предписани от лекар.

  •   Мийте се сутрин и вечер – външно, с приятно топла вода, дори и без измиващи агенти.

  Интимната хигиена при специални случаи

  Това са всички онези ситуации, в които вече са налични инфекции, възпаления, цервиковагинити, бактериална вагиноза, причинена от Gardnerella vaginalis, вулвовагинити; предстои или е минала оперативна интервенция, претърпели сте химио- или лъчева терапия, след раждане и т. н.

  В такива моменти ви е необходимо не просто хигиенно средство, а такова, което има  едновременно анестетично, болкоуспокояващо и потискащо сърбежа и паренето действие, с антисептична и противовъзпалителна сила.

  Серията „Розалгин“

  Тя се състои от продукти, предназначени за самостоятелна употреба при начални оплаквания и дискомфорт или за съпровождащо лечение към основната терапия – различна в различните случаи.

  Активното вещество в „Розалгин“ е бензидаминов хидрохлорид, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Той прониква добре в кожата, активен е срещу над сто бактериални щама и около двадесетина щама Candida. 

  Можете да използвате вагинален разтвор „Розалгин изи“, който е готов за ползване и е в шише, предназначено за еднократна употреба, снабдено с удобна канюла. Една опаковка съдържа 140 мл разтвор, в кутията получавате 5 шишета. Прилага се веднъж-два пъти дневно за не повече от 7 дни или според предписанието на лекаря ви. В момента ви предлагаме вагиналния разтвор „Розалгин изи“ с 30% отстъпка.

  „Розалгин саше“ съдържа гранули, които трябва да разтворите в половин литър по-скоро хладка вода преди промивката. Използвайте вагинален душ. Правете 1-2 вагинални промивки дневно за не повече от 10 дни. В една опаковка са 10 пликчета. Този месец можете да поръчате „Розалгин саше“ с 30% по-евтино.