Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Как да се справите с насекомите, обривите, уртикарията и сърбежите 12.08.2015

  Как да се справите с насекомите, обривите, уртикарията и сърбежите

  Една от лошите страни на лятото са многобройните насекоми, алергиите, задухът и горещините, водещи до обилно изпотяване. Често те стават причина за обриви и уртикарии, предизвикващи неистов сърбеж.
  Знаете ли как да се справите в такава ситуация, особено ако нямате лесен достъп до медицински услуги?

  Против насекоми
  Използвайте инсектициди, разработени за употреба в жилищни помещения.  Обработените стаи дръжте затворени поне няколко часа. След това проветрявайте добре. Не оставяйте съдове със застояла вода или локви край къщата. Пръскайте зелените площи.
  Достойнството на репелентите е, че пропъждат нежеланите гадини преди още да са ви достигнали. Могат да са с естествен произход – определени растения – мента, чесън, маточина, хрян и др., излъчващи специфични вещества.
  Промишлените репеленти са удобни за употреба продукти под формата на спрейове, рол-они, гелове, които се нанасят върху откритите части на тялото. Те съдържат същите или подобни вещества и държат комари, мухи, оси, кърлежи и всякаква друга напаст  на разстояние.

  Кожни обриви
  Те са първият сигнал, че нещо не е наред във взаимоотношенията на организма ви с околната среда. Може да са алергична реакция, симптом на заболяването на отделни органи и системи, отговор на контакт с агресивни външни влияния.
  Твърде често на обриви приличат следите от хапещи, кръвосмучещи или жилещи насекоми. И сърбят по същия начин.
  Понякога е достатъчно да ги намажете няколко пъти с успокояващи продукти. Друг път упоритите кожни обриви изискват продължително лечение и евентуално използване на кортикостероиди.

  Уртикария
  Това е специфичен обрив, напомнящ парване с коприва – зачервено, повдигнато над кожата петно, често с по-блед център. При по-слабо изявено раздразнение петната са единични, но могат да са много, да се слеят и да образуват силно сърбяща плака, покриваща големи участъци от кожата. Появяват се и изчезват, най-често отшумяват и без лечение за няколко седмици. Причините могат да са много, често остават неустановени.
  Ухапването от насекоми също може да предизвика уртикария. Слънцето и много високите температури – също.  Ако не отзвучи от само себе си, или не можете да издържите на сърбежа – използвайте антихистаминови кремове и мази. Продължи ли по-дълго и се появят други симптоми като температура, кашлица и затруднено дишане, понижено кръвно налягани и т. н., търсете лекар.

  Сърбежът

  Общото в тези случаи е желанието да разчешете до кръв проблемното място. Дали сте сигурни, че става дума за ухапано от насекомо, за уртикария или друг кожен обрив, сърбежът е ясен знак от кожата за неблагополучия. Това, което можете да направите, е да поддържате мястото чисто, да го охлаждате периодично и да използвате препарати с успокояващо и възстановяващо действие.
  Упоритите сърбежи се лекуват с антихистаминови препарати и кортикостероиди – ако се наложи. Решение за това трябва да вземе лекар – дерматолог след необходимите прегледи и изследвания. Не си позволявайте да си ги самоназначавате, защото рискувате сериозни странични действия без осезаема промяна в интензивността на сърбежа.

  А лятото си е лято – с добрите и с лошите си страни. Опитрайте се да сте максимално старателни в предпазването от насекоми и възможни алергени. Дръжте под ръка добри средства за първа помощ и не преувеличавайте опасностите.