Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти против гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на BIODERMA серия ABCDerm
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на слънцезащита EUCERIN
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Как да се възстановите след лечение с антибиотици 21.04.2021

  Как да се възстановите след лечение с антибиотици

  Едва ли някой би се опитал да спори относно значението на антибиотиците за увеличената продължителност на човешкия живот и подобреното му качество. Когато преди почти близо един век те са открити за медицината, се оказват мощно средство за справяне с различен тип инфекции. Но с натрупването на знания за действието им върху човешкия организъм се оказва, че ползата от тях си има своята цена. Сред нежеланите последици на антибиотичното лечение са диария и стомашни проблеми, чернодробно увреждане, гъбични инфекции, влошен имунитет и др. 

  Как действат антибиотиците 

  Те потискат размножаването на бактериите. Някои са с широк спектър на действие, други са съсредоточени върху определени видове бактерии. Действат основно по три начина: 

  • блокират производството на бактериалните протеини; 

  • пречат на формирането на мембраните; 

  • затрудняват размножаването  на бактериите. 

  Проблемът е, че антибиотиците не различават патогенните от приятелските бактерии. Лечението с тях намалява рязко разнообразието на чревната микрофлора и предизвиква дисбиоза. Предполага се, че многократният им прием в различни моменти на живота променя трайно нормалния микробиом в организма и повишава риска от болести като диабет, атопичен дерматит и други хронични заболявания, увеличава вероятността от затлъстяване. 

  Обяснението се крие в това, че съвкупността от милиардите бактерии в червата играе роля на самостоятелен орган в тялото – със свои функции и отговорности към обмяната и здравето на организма (регулиране на храносмилането, подкрепа за имунитета, производство на серотонин и др.).

  Възстановяването на чревната микрофлора след приема на антибиотиците зависи от много фактори. Едни от най-важните са начинът на хранене и средата. 

  Храненето като начин на възстановяване на организма след антибиотично лечение 

  Сериозно противодействие на разрушителната роля на антибиотиците върху чревната микрофлора може да осигури диетата ви. Ферментиралите храни са отличен източник на разнообразни живи приятелски бактерии. Киселото мляко, киселото зеле, туршии, квас, сирене, соеви продукти поддържат жизнеността и активността на чревната флора. Дори когато не успяват да се задържат и да създадат нови колонии, самото преминаване на пробиотиците през чревния тракт действа насърчително на микробиома и проявява добри терапевтични ефекти. Необходимо е да продължат да присъстват в менюто и за известен период след спиране на антибиотиците. 

  Много важно е по време на лечението да приемате достатъчно разтворими фибри (белени плодове, тиква, картофи), които ще осигурят подкрепа за приятелската микрофлора. Несмилаемите по-добре оставете за периода след лечението, защото те забавят изпразването на стомаха и съответно абсорбирането на антибиотика. 

  Антиоксидантите под формата на полифеноли също допринасят за увеличението на жизнени  бифидобактерии и лактобацили в червата. Те са в изобилие в червеното вино, в какаото, в цветните плодове и зеленчуци. 

  Вече се формира мнението, че колкото по-хигиенизирана и стерилна е жизнената среда, толкова по-бавно се възстановява разнообразието на чревната флора. 

  Приемът на пробиотични добавки 

  Една от най-видимите последици на разрушителното действие на антибиотиците върху микробиотата е диарията (особено при децата). Редица проучвания показват, че приемът на пробиотици още по време на самото лечение силно намалява риска от стомашно разстройство. Особено ефективни са видовете Lactobacilli, Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardii (дрождите в маята) и др.

  Въпросът е, че живите пробиотици трябва да се приемат отдалечено във времето от антибиотика – средно около два часа след приема му, за да могат да стигнат до червата, преди да бъдат унищожени. 

  Добрата диета в комбинация с пробиотични добавки поддържа баланса в чревната микрофлора по време на лечението и осигурява възстановяването на разнообразието му след спиране на антибиотичния прием. Ако се затруднявате в избора на подходящи хранителни добавки, обадете ни се, или поръчайте BIO BALANCE, сашета, който съчетава пробиотици и пребиотици за по-бързо и сигурно действие.