Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Как да се защитите от гъбичките 07.03.2019

  Как да се защитите от гъбичките

  Гъбичките по ноктите се появяват внезапно, но затова пък си отиват много трудно, като изискват от вас упоритост и постоянство в лечението им. Често точно когато мислите, че вече сте се отървали от тях, те рецидивират или се заразявате отново от стари обувки, чорапи, кърпи.

  Какво е онихомикоза

  Това е медицинското название на гъбички по ноктите. От тях страдат по-често мъжете, а като цяло се заразяват около 8% от населението. При възрастните над 60 години инфекцията се среща над два пъти по-често. Обяснява се с това, че при тях ноктите се обновяват по-бавно и като  цяло имунитетът им е по-слаб.

  Заразяването започва винаги от кожата около ноктите. Настъпва обикновено след травми или при вече съществуващи кожни заболявания. Рисков фактор са системните болести като диабета и проблемите с периферното кръвообращение.

  Благоприятни условия се създават при често и обилно изпотяване, при неудобни и тесни обувки и синтетични чорапи, които запарват.

  Как ще познаете заразените нокти

  Принципно, би трябвало да разберете, че имате гъбички, преди те да увредят ноктите ви. Инфектираната кожа  се възпалява и зачервява, сърби и се лющи, може да се появи обрив и лоша миризма. Колонизирайки кожата около нокътя, те постепенно заразяват и самия нокът (нокътната плочка).

  Първият белег е обезцветено или белезникаво петно в горната част на нокътя. Ако не обърнете внимание, той ще се обезцвети, ще загуби розовия си цвят и блясъка, ще промени цвета си, като може дори да почернее. Освен това настъпват промени в самата структура на нокътната плочка. Тя може да загрубее и да се удебели, или да изтънее. Губи пластичност, рони се или се чупи.

  Лошото е, че ако не се вземат мерки навреме, ще се заразят всички нокти.

  Как се лекуват  заразените от гъбички нокти

  Начините – модерни или препоръчани от народната медицина, са много. Някои от тях помагат, други – не. Случва се лекарите да изписват препарати за перорална употреба, които понякога имат нежелани странични ефекти. Стига се дори до оперативно отстраняване на заразения нокът, с идеята, че новоизраслият ще бъде здрав.

  Ние ви предлагаме средство за оздравяване и укрепване на ноктите, заразени от гъбички, съсипани от агресивни химикали или козметични продукти, както и страдащи от недохранване.

  „Оникофикс“ (Onicofix)

  Той е създаден на базата на климбазол – вещество с голяма антимикотична сила. Добавен е широкоспектърният пироктон оламин, който се справя отлично не само с гъбичките, но и с плесените и дрождите. Във формулата е включен и витамин А. Той е много важен за локалния имунитет и за епитела – в частност – за нокътната плочка.

  Нанесен върху нокътната плочка, „Оникофикс“ прониква навътре в нея и препятства развитието на гъбичките. Заздравява нокътя, оптимизира структурата му и подкрепя възстановяването му.

  „Оникофикс“ се предлага под формата на лак и с четчицата лесно се нанася върху нокътя. Той е безопасен и не изисква предварително изпиляване. Прилагайте го два пъти дневно върху почистен и подсушен нокът за две седмици.