Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Как да успокоите повръщането 15.06.2018

  Как да успокоите повръщането

  Едно от най-неприятните неща, които могат да ви се случат, е повръщането. Рядко има човек, който да не го е преживявал. В такъв момент всичко, което ви се иска, е да спре по-бързо. 

  Какво представлява повръщането

  Това е сложен рефлекторен акт със защитна функция, при който съдържанието на стомаха  се изхвърля навън през устата. Смята се, че по този начин стомахът се изчиства от проникнали в него токсини – при поглъщане или като следствие на дейността на бактерии, вируси и др. 

  Когато дразненето идва от стомаха, повръщането се регулира от периферната нервна система. Когато дразненето се упражнява директно върху центъра на повръщането в продълговатия мозък (менингити, травми, кръвоизливи, тумори, които предизвикват повишено налягане вътре в черепа), тогава то се регулира от централната нервна система.

  Какво причинява повръщане

  Причините могат да са много различни. Повръщането може да е симптом на опасни заболявания като рак и менингит, заболявания на храносмилателната система и вирусни инфекции или да придружава специфични състояния като бременността. Често е следствие на обилно преяждане и/или препиване, неправилно храносмилане и т. н.

  Все пак най-масово срещаните причини са:

  Консумиране на развалена храна

  Дори не е задължително храната да има лош вкус или вид. До няколко часа по-късно се появяват болки в корема и гадене, дишането се учестява, слюнкоотделянето се увеличава, преглъщането е често. Състоянието може да е съпроводено с разстройство. След повръщане пациентът изпитва временно облекчение. 

  Летни стомашно-чревни неразположения и инфекции (летен грип)

  Те обикновено се причиняват от вируси, но може да са и бактериални. Характерни са най-вече за горещите летни дни и е по-вероятно да се случат при струпвания на много хора. По-често засегнати са децата.

  Позиви за повръщане при пътуване 

  При пътуване по вода дискомфорт изпитват повечето хора. Мнозина – и при пътуване с автомобил или при полет със самолет. Повръщане провокират смяната на водата и менюто (при почивки и екскурзии).

  Последици от повръщането и противодействие

  При повръщането се губят много течности и минерални соли. Обезводняването, в съчетание с нарушение на водно-солевия баланс на организма, могат да доведат до тежки последствия – понякога животозастрашаващи. Затова е много важно да се следи постоянно състоянието на повръщащия и системно да се полагат усилия да приема повече течности. При това трябва да се приемат не повече от глътка-две наведнъж, за да не се провокира ново повръщане.

  Ако не можете да го овладеете и болният видимо се дехидратира, търсете лекар.

  „Антиметил“ – средство за първа помощ при повръщане

  Може би сте чували, че джинджифилът успешно помага при повръщане. 50 мг  стандартизиран джинджифилов екстракт, равностоен на 500 мг джинджифил на прах, е на ваше разположение с всяка таблетка „Антиметил“.

  Той е предназначен да ускорява и облекчава смилането на храната и преминаването ѝ през червата, да подкрепя синтеза и секретирането на жлъчния сок и поддържането на баланса в храносмилателния тракт. При това потиска повръщането и така успокоява и намалява болката в епигастриума. В него има вградени антиоксиданти. „Антиметил“ съдейства за намаляване на наднормения холестерол и притежава противовъзпалителни свойства.

  Можете да го давате на деца над 3 години и бременни – до 2 таблетки на ден, а при деца над 6 години – до 4 таблетки, разделени на няколко приема. Възрастни и деца над 12 години могат да приемат по 2 таблетки до 4 пъти дневно.

  Този месец поръчайте при нас „Антиметил“ с 30% по-евтино!