Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какви са ползите от употребата на зъбен душ 17.03.2021

  Какви са ползите от употребата на зъбен душ

  В подкрепа на твърденията на стоматолозите, че при почистването на зъбите и устната кухина винаги може повече, на пазара се предлагат модерните високотехнологични зъбни душове. Вероятно сте ги срещали още като иригатори за уста или водни флосъри (конци за зъби).

  Какво представлява зъбният душ

  Това е почистващо устройство, което през специален накрайник изстрелва под налягане тънка струйка вода. Тя почиства остатъци от храна в труднодостъпните пространства в устната кухина, сваля налепите от плака, почиства венците и зъбите и джобовете между тях. Напомня донякъде професионалния уред на стоматолога ви.

  Настолните зъбни душове се захранват от мрежата. Предназначени са за повече функции и затова имат повече накрайници и съответно по-големи резервоари за вода. Предлагат се и преносими акумулаторни модели, които обаче са със значително по-малки резервоари. Обемът на резервоарите е много различен – от около 100-120 мл при преносимите до около литър за настолните. Някои са комбинирани с четка за зъби.  Устройствата, които работят с пулсации (средно 1200 – 1500 броя импулса в минута) почистват по-добре от непулсиращите и до около 3 пъти по-дълбоко.

  Какви ползи ви носи употребата на зъбния душ

  • Почиства труднодостъпни места в устната кухина.
  • Премахва почти напълно плаката от третираните места, като намалява вероятността за кариеси, заболявания на венците и лош дъх.
  • Осигурява оптимална хигиена за ортодонтските приспособления в устата – брекети, шини и др.
  • Поддържа чистотата на постоянните протези – мостове, коронки, и на имплантите.
  • Намалява бактериите до около 5 – 6 мм дълбочина между венеца и зъба.
  • Масажира венците и подкрепя здравето им.
  • Два пъти по-ефективен е при намаляване на кървенето спрямо конците за зъби.
  • Помага ви, ако не използвате или ви е трудно да използвате конци за зъби, осигурява изключително удобство при наличието на ортодонтски апарати в устната кухина.

  Как да използвате зъбен душ

  Когато за пръв път използвате зъбен душ, започнете с най-щадящата степен на налягане и го увеличавайте постепенно, докато намерите най-подходящата за вас опция. Не се притеснявайте, устройствата са безопасни дори и при най-високата степен, макар че почистват добре и при най-ниската.

  В резервоара му наливайте вода със стайна температура, или леко затоплена до телесна – ако имате чувствителни венци и зъби. При някои модели можете да използвате и вода за уста или поне да добавите във водата по няколко капки за по-добро ароматизиране. В никакъв случай не поставяйте чисти етерични масла. Препоръчва се зъбният душ да се използва преди миенето с четка и паста и времетраенето на употребата му е средно около минута. 

  Колко дълго да използвате един накрайник? Следвайте препоръките на производителя. Според вида му, поддръжката, която му осигурявате, и варовитостта на водата средният срок на употреба е между 3 и 6 месеца.

  Накратко – изследванията и годините наблюдение върху хора, използващи ежедневно зъбен душ като част от устната си хигиена показват, че употребата му съкращава посещенията при зъболекаря и намалява тежестта на необходимите интервенции.