Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на серия срещу акне SEBOGARD
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на продукти за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какви съвети дават специалистите за превенция в сезона на вирусите 11.11.2019

  Какви съвети дават специалистите за превенция в сезона на вирусите

  Есента и зимата са сезоните на честите вирусни заболявания и на грипните епидемии. Понякога настинките преминават бързо и безпроблемно, но понякога оставят тежки последици. Честото им повтаряне отслабва организма и го прави податлив на сериозни бактериални инфекции. Възможно ли е да се предпазите от вирусните заболявания и как да го постигнете?

  Грижете се за укрепване на защитните сили на организма

  Това означава да почивате и да спите достатъчно, да си осигурите балансирано хранене с много пресни и ферментирали плодове и зеленчуци, качествени млечни продукти, месо, риба, яйца, ядки, мед и т. н. Важно е обаче да не преяждате и калорийният прием да остава по-скоро леко под обичайния. Намалете тютюнопушенето и прекарвайте повече време на открито.

  Не допускайте да се дехидратирате и помнете, че сухият въздух в помещенията затруднява самоочистването на дихателните пътища и улеснява развитието на инфекциите. Проветрявайте често, поставете съдове с вода върху отоплителните тела или си осигурете овлажнители.

  Посъветвайте се с лекаря си и при нужда приемайте хранителни добавки с витамини С, А, В, Е, D, селен, цинк и други минерали.

  Ограничете възможността за заразяване

  В сезона на вирусите всяко струпване на хора носи сериозен риск от заразяване. Проблемът е, че дори и да избягвате различните мероприятия, ръкуването с близки и колеги, контактът с непознати в трамвая също носи потенциален риск. При това най-заразни са хората през инкубационния период, когато сами още не знаят, че са инфектирани.

  Специалистите съветват да сте по-обрани в поведението си и да поддържате стриктна хигиена. Мийте често ръцете си, промивайте ноздрите с физиологичен разтвор, забърсвайте с мокри кърпички дръжките на вратите, телефоните, клавиатурите на компютрите.

  Маските намаляват значително вероятността от заразяване, затова ги ползвайте всеки път, когато сте в рискова среда или когато самите вие сте потенциален вирусоносител.

  Използвайте природни средства при появата на първите симптоми

  Веднага се сещате за чесън, лютиви чушки, джинджифил, канела, прополис, зелен и черен чай, отвари от лайка, градински чай, липа, бъз, силен месен бульон. Правете гаргара и инхалации с билкови отвари, разтворено във вода евкалиптово и ментово масло, леко подсолена гореща вода. Препоръчителни са загряващи вани за краката с морска сол.

  Внимавайте със самолечението

  Едва ли има някой, който да не е чул/прочел, че антибиотикът не действа на вирусите. Въпреки това мнозина посягат към него. Всичко, което се случва е, че давате време на вирусите да се развихрят и позволявате на патогенните бактерии да привикнат към лекарството и да не реагират, когато наистина имате нужда от него.

  По-ефективни в такъв момент са противовирусните и антигрипни продукти, продавани в аптеките без рецепта. Те включват нестероидни противовъзпалителни средства – най-често ибупрофен, парацетамол или други подобни. Прилагайте ги точно според инструкцията в листовката, защото предозирането им може да има нежелани последици. 

  Ваксинирайте се

  Имунизацията срещу грипните вируси е особено препоръчителна за хората от рисковите групи –  хронично болни, възрастни. Тя пази в продължение на един сезон от активните към момента грипни вируси, застъпени във ваксината, и силно намалява вероятността от тежки усложнения при разболяване.

  Ако въпреки всички взети мерки се заразите и симптомите бързо се задълбочават и обострят, търсете своевременно лекарска помощ.