Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво е общото между задна хрема, трета сливица и алергичен ринит 16.09.2016

  Какво е общото между задна хрема, трета сливица и алергичен ринит
  Понякога се случва през деня да се чувствате добре, а щом легнете и се унесете, да започне мъчителна кашлица. Сутрин усещате гърлото си запушено и дишате трудно. Положението се нормализира едва след упорито кашляне и отхрачване. Това обикновено са симптоми на така наречената „задна хрема“ и тя мъчи еднакво деца и възрастни.

  Какво представлява задната хрема

  Нормално жлезите, разположени в лигавиците на горните дихателни пътища отделят характерен секрет, който ги пази от нахлуващите заедно с вдишвания въздух микроби и вируси, прах и замърсители. Така, пречистен и овлажнен, въздухът продължава към дробовете. В същото време замърсеният вече секрет се изтласква от власинките към гърлото и на негово място се произвежда нов.

  Когато лигавицата е възпалена, в усилието да се почисти от дразнителите, количеството на секрета рязко се увеличава. В някои случаи той не изтича през ноздрите, а се стича назад към гърлото. В будно състояние се усеща като по-честа необходимост от преглъщане. Когато легнете и заспите, той се натрупва в гърлото и това предизвиква кашлица и необходимост от отхрачване. Натрупаният секрет, особено когато има гноен характер, води до възпаление на гърлото, понякога и на гласните връзки, затова гласът се променя.

  Трета сливица

  До подобни усещания може да доведе възпалената трета сливица. Тя представлява образувание от лимфоидна тъкан. Задачата й е да посреща първа болестотворните микроорганизми, прах и алергени от външната среда, навлизащи с поемания въздух. Тя е полето, на което имунната система дава първите битки на нашествениците – вируси, бактерии, паразити, гъбички и т. н.

  При чести възпаления третата сливица се разраства и пречи на дишането, на оттичането на секрета, води освен до възпаления на синусите и на такива на средното ухо, влошават се функциите на Евстахиевите тръби. Това обикновено е причина за отстраняването й.

  Ако не се наложи оперативна намеса, с повишаване „опитността“ на имунната система, третата сливица става излишна и атрофира.

  Алергични ринити

  Това са възпаления на лигавицата на носа, които се проявяват с усещане за запушване и сърбеж, секреция, кихане. Те може да са предизвикани от различни алергени, някои са свързани с определен сезон, други са целогодишни. Според интензивността на проявите си се класифицират като леки и умерено тежки до тежки. Леките създават неудобства, но не нарушават качеството на живот на болния. При тежките симптомите са силно изразени и ограничават чувствително активността му.

  Целогодишните алергични ринити често са съпроводени със задна хрема, при което слузестата секреция се стича назад към гърлото и причинява всички типични симптоми.

  Облекчаване на симптомите за задна хрема

  Определяне на точната причина за появата на характерните симптоми става едва след внимателен преглед и специализирани изследвания. Според това, дали се касае за алергични прояви, трета сливица или типична задна хрема, се назначава и съответното лечение. Точното диагностициране може да се проточи, особено когато става дума за алергичен ринит и съответния му алерген.

  През това време е необходимо да направите нещо за облекчаване на затормозяващата симптоматика. „Стеримар спрей“ е преработена в изотоничен разтвор морска вода, взета от чисти райони, богата на олигоелементи и ценни минерални соли. В него няма консерванти и стабилизатори. Може да се ползва за почистване и овлажняване на носа дълго време, без да предизвика привикване. Капчиците на „Стеримар спрей“ са много фини, задържат се дълго време върху лигавиците и позволяват пълно абсорбиране на полезните елементи.

  Използвайте го при всяка възраст – от бебета до възрастни.