Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво е сколиоза и кой е заплашен от нея 19.06.2018

  Какво е сколиоза и кой е заплашен от нея

  Гръбначните изкривявания не са за подценяване, особено възникналите в ученическата възраст.Те могат да са начало на сколиоза – заболяване, което при нелекуване води до сериозни нарушения в работата на всички вътрешни органи. 

  Какво представлява сколиозата

  Гръбначният стълб носи тежестта на цялото тяло, осигурява подвижността му и в същото време го държи стабилно изправено. Въпреки, че той реално е с „S“ образна пространствена форма, погледнато в гръб, е прав – без отклонения на ляво или дясно. 

  Когато се появят странични изкривявания на гръбнака, се говори за сколиоза. Кривината може да е една – „С“ образна, или двойна – „S“ образна. Смята се, че допълнителните извивки се появяват вследствие на компенсаторен механизъм, противопоставящ се на началното изкривяване. Страничното изкривяване е придружено и с усукване, при което се променя положението на ребрата и се деформира гръдният кош. На практика при по-напредналите си форми сколиозата повлиява всички жизнени системи и влошава състоянието и функциите им.

  Тя може да засяга един от отделите на гръбначния стълб, или няколко – шийно-гръден, гръдно-поясен. Често сколиозата се съчетава с кифоза (гърбица).

  На какво се дължи сколиозата

  Едно от обясненията за това гръбначно изкривяване е наследствеността. Когато в семейството има изявено заболяване, има вероятност то да се прояви и при децата и е необходимо те да бъдат проследявани от специалист. Има разработени скринингови генетични тестове, които с голяма точност могат да определят, заплашено ли е детето ви от сколиоза.

  Тя може да е вродена – дължи се на малформации и увреждания на гръбначния стълб при вътреутробното развитие. Обикновено се установява още при раждането.

  Вторичната сколиоза е по-скоро следствие или симптом на друго основно заболяване. Може да е причинена от рахит, травма, от различна дължина на долните крайници, от невромускулни болести, полиомиелит и др. 

  Но огромната част от случаите – между 65-80% са с неизяснена причина – това е така наречената идиопатична сколиоза. 

  Кои групи са заплашени от сколиоза

  Най-често тя се проявява при деца и тийнейджъри – около 10-15 годишна възраст. Затова възможно обяснение се търси в бързо растящият незрял костно-мускулен апарат и неподходящите биомеханични фактори на средата. Още повече, че прогресиращата форма на болестта е характерна точно за времето на ускореното израстване. В този период са възможни корекции с консервативно лечение. След завършване на костно-мускулния растеж новооткритите случаи значително намаляват и в по-голямата си част са непрогресиращи. 

  Момичетата страдат няколко пъти повече от момчетата. Възможно е да се появяват проблеми с репродуктивната система – от болезнен цикъл до трудно забременяване.

  Въпреки, че огромната част от засегнатите наистина са деца, тя не е типично детско заболяване.  При възрастните се среща и идиопатична сколиоза, за която се смята, че е започнала в тийнейджърските години. По-често обаче тя е резултат от естествените дегенеративни процеси при остаряването, отслабването на съединителната тъкан и мускулите и намаляване на плътността на костите (остеопороза).


  Във втората част на статията „Какво е сколиоза и кой е заплашен от нея“ ще прочетете как можете да разпознаете сколиозата, как се лекува тя и възможно ли е да се избегне чрез профилактика.