Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво представлява миомата 30.08.2017

  Какво представлява миомата

  Миомата е едно от най-честите женски заболявания в активна възраст. Появява се след двадесетте години. Честотата му нараства с възрастта. Около 40% от заболелите са на възраст над 40 години. Затихва при дамите, навлезли в менопауза. Смята се, че е по-характерно за нераждалите.

  Що е миома 

  Това е доброкачествено туморно образование, което се формира и се развива в гладката мускулатура на матката, наричана миометриум. Започва като миниатюрни възелчета, които нарастват бавно, но могат да стигнат размери, наподобяващи силно напреднала бременност. 

  Миомните възли са три вида

  Видовете се определят според посоката на разрастване:

     •   В самата маточна стена нарастват интрамуралните възли, като допринасят за ненормалното ѝ уголемяване. Този вид се среща най-често.

     •   Навътре в матката се разрастват субмукозните миомни образувания, които се развиват под лигавицата. Те най-остро застрашават плодовитостта на жените и причиняват аборти. Свързани са и със сериозни кръвотечения. 

     •   Извън матката по посока коремната кухина растат така наречените субсерозни възли, разположени по външната страна на матката. Те са обвити с перитонеум.

  Симптоми при миома

  Най-характерните сипмтоми са:

  Болка

  Тя е спастична по време на нарастване на миомата и се дължи на контракциите на матката. Често е недиференцирана, може да боли при полов акт.

  Кървене

  То се случва между циклите или пък се проявява като продължителна и по-обилна менструация с изхвърляне на съсиреци. Най-често се свързва със субмукозната миома. Болните се уморяват лесно, склонни са към анемия.

  Притискане и тежест в долната част на корема

  Тези симптоми са характерни при по-голяма миома, която дори може да се сбърка с бременност. Ако расте извън матката, тя оказва натиск върху съседните органи. Могат да са придружени понякога с болка. 

  Често усещането за притискане, дърпане надолу и тежест се съпровожда със зачестило уриниране и поява на констипация. Те се предизвикват точно от разрастването на матката или възлите извън нея и въздействието им върху пикочния мехур и дебелото черво.

  Спонтанни аборти и безплодие 

  Засягат сравнително малко от жените с миоми, но е задължително при наличието им да се направят нужните изследвания.

  Симптомите могат да се различават според вида  и размера на възлите и общото здравословно състояние. Понякога миомата се развива напълно безсимптомно и се открива случайно.

  Причини и рискови фактори, хормонална зависимост

  Не е ясно все още какво отключва формирането на миомните възли. Затова пък е напълно ясно какво ги стимулира да растат – женските полови хормони – естрогените. Това обяснява защо миомите нарастват особено активно при бременност и прием на естрогени и защо развитието им след настъпване на менопаузата спира.

  За рискови фактори се смятат мастопатията, затлъстяването, високото кръвно налягане, генетична предразположеност, евентуално ендометриозата. По-често миомни възли развиват афроамериканките.

  Лечение

  При бързорастящи възли по-рано се изписваше прогестерон, потискащ производството на естрогени. Това за няколко месеца  забавя  растежа им, но пък поставя жената в състояние на изкуствена менопауза. Спирането на лечението активира отново растежа на миомата.

  Днес се използват продукти, които се намесват в механизма на регулиране синтеза на естрогените. Допълнително към лечението могат да се включат чаеви смеси с отлично действие.

  Оперирането осигурява добри резултати.

  При по-млади жени има вероятност с времето миомата да рецидивира, особено ако са останали неотстранени миниатюрни възелчета.

  Нелекуваната миома води до редица усложнения и съществено влошава качеството на живот. Затова не пропускайте профилактичните прегледи при гинеколога си и рутинната цитонамазка.