Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при диария
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% OТСТЪПКА на хранителни добавки NOW FOODS
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници 21.04.2021

  Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници

  Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) се среща при 7 – 10% от жените. Той има отношение не само към способността им за забременяване, но крие и доста рискове за общото здраве. Характеризира се с хормонални диспропорции при завишени нива на мъжките хормони – така наречените андрогени. Името му идва от множеството малки торбички (фоликули) в яйчниците, изпълнени с течност, но те не са кисти в същинския смисъл на думата. При това са не причина, а симптом, който понякога дори отсъства. Поликистозата причинява нередовна овулация, нередовни и дори пропуснати месечни цикли. 

  Симптоми на синдрома на поликистозните яйчници 

  • Нередовна менструация – това е един от най-типичните симптоми при поликистоза и се наблюдава средно при 8 от 10 засегнати жени. Възможни са пропуснати цикли – често остават по-малко от 8 годишно. Но е възможно също да се скъсят до 21 и по-малко дни или напълно да спрат. 

  • Повишени нива на мъжки хормони. 

  • Поликистозни яйчници. 

  • Обилно окосмяване от мъжки тип по лицето, гърдите, ръцете и краката – хирзутизъм, което се дължи на завишените нива на тестостерон. А тестостеронът е висок при около 7 от 10 жени с поликистоза. 

  • Акне, което избива по горната част на гърба, гърдите и лицето. 

  • Натрупване на тегло – особено около корема – и трудно отслабване. 

  • Изтъняване на косата и оплешивяване от мъжки тип и др. 

  Оплакванията са по-тежки, когато имате и затлъстяване. Достатъчно е да са проявени два от първите три симптома, за да е почти сигурно, че страдате от СПКЯ. 

  Причини за синдрома на поликистозните яйчници 

  Какво точно причинява поликистозата още не е ясно. Но учените са единодушни за няколко рискови фактора: 

  • Генетична предопределеност – много често от поликистоза страдат жени от едно семейство. Това означава да имате едно на ум, ако майка, сестра, леля са диагностицирани със СПКЯ. 

  • Андрогени в повече – това са така наречените мъжки хормони. В малки количества те се произвеждат нормално и от женския организъм. Когато концентрацията им надхвърли определени нива, се затруднява освобождаването на яйцеклетката (овулацията), стимулира се окосмяване от мъжки тип, акне, мъжка плешивост и т. н. 

  • Високи нива на инсулин – хормонът, който осигурява поемането на глюкозата в кръвта от клетките. При инсулинова резистентност клетъчните рецептори не реагират на хормона и това увеличава синтезирането му. Много от жените (до около 70%) със синдром на поликистозни яйчници са със завишен инсулин. 

  • Нискостепенно възпаление – става дума за продължително хронично нискостепенно възпаление, което е в основата на хроничните заболявания. Смята се, че точно то стимулира поликистозните яйчници да произвеждат андрогени свръх необходимото. 

  • Замърсената околна среда. 

  Последици от синдрома на поликистозните яйчници

  Заболяването се развива при жени във възпроизводствена възраст – от 15 до към 44 години, макар че е възможно и при по-малки момичета, които дори не са имали менструация. В  повечето случаи се проявява между 20 и 30 годишна възраст. То е една от главните причини за безплодие при жените. 

  Метаболитният синдром е друга реална опасност за страдащите от синдрома на поликистозните яйчници. Той се характеризира с наднормено тегло и затлъстяване, хипертония, висока кръвна захар и инсулинова резистентност, висок лош и нисък добър холестерол. Те пък влекат диабет, болести на сърдечно-съдовата система, инфаркти и инсулти и др. 

  Депресивните състояния се подклаждат както от хормоналните промени и проблемите със забременяването, така и от угнетителните преживявания при обилното окосмяване, мъжкия тип оплешивяване, акнето.

  Много висок за жените с поликистоза е рискът за развитие на сънна апнея, рак на ендометриума и др. 

  Разговаряйте с лекаря си. Може би ще се окаже подходящо да приемате „Иногинол“ – продукт, специално разработен за жени, страдащи от СПКЯ.