Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво знаете за диабета 07.12.2016

  Какво знаете за диабета

  Диабетът е хронична болест. Изразява се в системно разстройство на обменните процеси. По масовост и социална значимост той е на трето място след сърдечно-съдовите и туморни заболявания и няма възрастови ограничения. От една страна диабетът нанася множество тежки поражения на най-важните органи и  системи и води до фатален край. От друга – при навременно диагностициране и обучение на болния, той може да бъде добре контролиран и пациентът да  има нормален живот.

  Какво представлява диабетът

  Той се характеризира с постоянни високи нива на кръвната захар, която с времето уврежда всички органи. Дължи се на затруднение или невъзможност тя да проникне в клетките, където е необходима за енергийно осигуряване на клетъчните процеси. 

  Когато се нахраните, въглехидратите се разграждат до глюкоза и навлизат в кръвта. Това е знак специализирани клетки в панкреаса да отделят инсулин. Той е главният хормон, който улеснява навлизането на глюкозата в клетките, където се използва за осигуряване на енергия; в черния дроб – за натрупване на гликоген като краткосрочен енергиен резерв и в мастните депа – за дългосрочен резерв. Когато глюкозата е поета от клетките, нивата й в кръвта спадат и това е знак да спре отделянето на хормона.

  При по-голям внос на калории – обикновено при богато на мазнини хранене и минимален разход, нивата на глюкозата в кръвта са постоянно високи. Това е свързано с отделянето на много инсулин. Колкото повече е той, толкова по-слабо чувствителни стават специфичните клетъчни рецептори за него и по-слабо е навлизането на глюкозата в клетките. Недостигът на захари в тях предизвиква още по-засилено секретиране на хормона и още по-ниска чувствителност на съответните рецептори. Това състояние се нарича инсулинова резистентност и в някой случаи е предвестник на диабета, но е обратимо. 

  Кръгът се затваря и рано или късно специализираните клетки в панкреаса се изтощават и спират да произвеждат инсулин. Увреждането на тези клетки може да се случи и по други причини, но резултатът е същият – липса на инсулин високо ниво на кръвната захар (хипергликемия), диабет, увреждане на организма.

  Ако болестта се причинява от невъзможността на специализираните клетки да произвеждат инсулин, говорим за диабет тип I. Той е характерен за млади хора под 30 г. Когато става дума за невъзможност на клетъчните рецептори да реагират на инсулина, диабетът е тип II. При него също може да е налице недостатъчно производство на хормона. Тип II е характерен за по-възрастните – над 40 години. 

  Какви поражения нанася високата кръвна захар при диабет

     •   Нервна система – уврежданията влошават чувствителността и лишават болния от усещане за болка, за допир, за    натиск, за горещо, за дразнене от външни предмети (например – камъче в обувката). Това води до чести наранявания и инфекции.

     •   Бъбреци – влошават се филтриращите им функции, започват да пропускат в урината белтъчини, вместо да ги връщат обратно в обмяната.

     •   Очи – появява се ретинопатия, която прогресивно влошава състоянието на ретината. При лош контрол на диабета води до слепота.

     •   Сърдечно-съдова система – развива се атеросклероза, която засяга коронарните и периферните съдове. Това обуславя лошото кръвоснабдяване на сърцето и крайниците и рисковете от усложнения.

     •   Диабетно стъпало – липсата на сетивност и честото разраняване, придружени с лошото кръвоснабдяване водят до висок риск от инфекции и гангрена.

  Рискови фактори за развитие на диабет

  Един от основните рискови фактори е наследствеността. Ако в семейството има болни от диабет, задължително е периодично да проверявате нивата на кръвната си захар. 

  Обездвижването и наднорменото тегло са друг сериозен риск за равиване на инсулинова резистентност и диабет. Когато към тях се добави напредващата възраст, вероятността за заболяване значително се увеличава и се налага поне два пъти годишно да правите профилактични прегледи.

  От гледна точка на рисковете за развитие на диабет, най-доброто, което сами можете да направите за себе си, е да се храните здравословно, да  упражнявате подходяща физическа активност и да контролирате теглото си.