Сайтът използва бисквитки.

  • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
    Поръчай сега
  • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
    Поръчай сега
  • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
    Поръчай сега
  • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
    Поръчай сега
  • Специални предложения

    Абонирай ме

    Защо Apteka.puls.bg?

    Какво знаете за хранителните непоносимости 18.01.2018

    Какво знаете за хранителните непоносимости

    Все по-често през последните години се говори за хранителни непоносимости. Мнозина смятат, че става дума за хранителни алергии, но двата вида неразположения са много различни. При алергиите в реакцията към приетата храна се включва имунната система и затова отговорът на организма  е мигновен или до няколко часа.

    Хранителните непоносимости

    Определят ги още като нетолерантности. При тях организмът  не може да разгради определено вещество в храната. Според вида си, то се натрупва в  червата и започва да гние; уврежда чревния епител и влошава усвояването на хранителните вещества; преминава в кръвта. Действието му влошава функциите на различни органи и системи и предизвиква от лек дискомфорт до тежки болестни състояния.

    Имунната система няма отношение към хранителните непоносимости. Реакцията на организма към неподходящата за него храна настъпва значително по-бавно от алергичната – понякога и до няколко дни след консумацията.

    Основните причини за появата им е недостигът на съответния храносмилателен ензим или лош транспорт на конкретното вещество.

    Разпространение и разпознаване на хранителните нетолерантности

    Най-често срещани са четири вида – към глутен, лактоза, хистамин и фруктоза. Смята се, че са провокирани от влошеното качество на храните, както и от прекомерното използване на химия в хранителната индустрия. Според официалните данни до около 30% от населението на Европа страда от една или няколко хранителни непоносимости. 

    Най-слабо разпространена е глутеновата нетолерантност – до около 1%. Следва я хистаминовата с до около 3%. Фруктозната засяга 5-7% от европейците. Лактозната достига до около 30% в отделни региони на континента. Това са официалните данни, но се смята, че реално засегнатите са доста повече.

    В същото време, освен че настъпва много бързо, хранителната алергия е и много по-слабо разпространена. Тя е по-характерна за ранната детска възраст. При това за нея е достатъчна дори само хапка от храната-алерген, а проявата на непоносимост е толкова по-тежка, колкото по-голямо количество е погълнато. Ако решите да си направите тестове за установяване на веществото-алерген, при хранителна алергия резултатът ще е положителен, а при непоносимост – отрицателен.

    Въпреки сериозното разпространение на хранителните нетолерантности и сравнително доброто им проучване през последните години, те се диагностицират много трудно. Малцина са лекарите, които мислят за тях, и болните с типични симптоми понякога се лекуват за всичко – от чревни проблеми до нервни разстройства, но не и от съответната непоносимост. 

    Как да проверите дали страдате от хранителна нетолерантност 

    Направете го, като за 2-3 седмици спрете консумацията на подозираните храни. После постепенно ги включвайте в менюто си една след друга. Така със сигурност ще разберете кои от тях ви карат да се чувствате зле. Но за окончателна диагноза е необходимо да се обърнете към гастроентеролог. Той ще направи нужните  изследвания и ще прецени дали напълно трябва да изключите определена група продукти, трябва ли да приемате ензими и какви, каква точно да е диетата.


    Във втората част на публикацията ще научите за основните видове хранителни непоносимости, причините за тях, симптомите им и начините за облекчаването им.