Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Какво знаете за лошото оросяване на крайниците и мозъка 26.05.2017

  Какво знаете за лошото оросяване на крайниците и мозъка

  Всяка клетка от живото тяло има нужда от кислород и хранителни вещества. Благодарение  на кръвоносната система кръвта достига до всяка клетка, носи необходимите нутриенти и съставки и отнася отпадните вещества от обмяната. Когато по различни причини кръвоснабдяването е нарушено, тъканите и органите страдат, функциите им се влошават, а с това и общото състояние на организма. 

  По какво ще познаете влошеното кръвооросяване

  Влошеното кръвооросяване се усеща най-напред като студени ръце и крака, нос и уши. Те губят нормалния си цвят, изглеждат бледожълти. Често ръцете и краката изтръпват и сякаш ви боцкат множество иглички. Може да се появи дори накуцване поради болки в мускулите, изпитвате мускулна скованост и слабост. Затруднява се заздравяването и на най-невинните рани.

  Нарушеното кръвоснабдяване много бързо се отразява и на работата на мозъка. Появяват се световъртеж и замайване, изпитвате несигурност при движение. Боли ви глава, лесно се уморявате, трудно се съсредоточавате, влошава се паметта. Ставате сънливи, може да изпаднете в апатия, появява се депресия .

  Защо се влошава кръвооросяването

  Каквото й да е заболяването, което диагностицират лекарите – атеросклероза и свързаните с нея сърдечни болести, Алцхаймер и старческа деменция, Болест на Бюргер, Синдром на Рейно – влошеното кръвооросяване се свързва с увреждане състоянието на кръвоносните съдове. Появяват се стеснения на светлия им отвор поради наслояване на плаки, намалява пропускливостта им, стените им губят еластичност, стига се дори до чупливост. 

  От друга страна с остаряването или при някои болестни процеси червените кръвни телца също губят пластичност. Те не могат вече да проникват свободно през капилярите – крайните разклонения на кръвоносните съдове, през които практически носените от кръвта вещества и кислород достигат до тъканите. Освен влошеното хранене, това води до натрупване на еритроцитите, сгъстяване на кръвта и допълнително затрудняване на кръвообращението.

  Профилактика и подобряване на кръвооросяването

  Всичко, което лекарите препоръчват като профилактика на високото кръвно налягане и атеросклерозата, е приложимо и при запазване и/или подобряване на кръвообращението. 

  Здравословното и балансирано хранене, допълнено с адекватна на възможностите ви системна физическа активност, са едни от най-мощните инструменти за гарантиране здравето на кръвоносните съдове и забавяне процесите на стареене в целия организъм.

  Регулярните профилактични прегледи и навременната консултация с лекар при забелязани първи симптоми на влошено кръвоснабдяване е другата работеща предпазна мярка.

  Много добро действие имат продуктите на базата на гинко билоба.

  Какво прави гинко билоба лековито растение

  Листата на един от най-старите живи растителни видове са изключително богати на активни биохимични съставки. Те са единствените, които съдържат така наречените гинколиди и билобалиди. Двете уникални съставки преодоляват кръвно-мозъчната бариера, стимулират работата на мозъка и го пазят от деградиране.  

  Флавоноидите релаксират съдовете и подобряват еластичността им. Терпен-лактоните пречат на тромбообразуването, намаляват сгъстяването на кръвта, улесняват кръвоснабдяването и микроциркулацията. Целият комплекс от фитохимични съединения има голяма антиоксидантна мощ. При язвени и артритни заболявания извлекът от гинко билоба е проявил добри обезболяващи и противовъзпалителни свойства.

  Оптимизираното от приема на екстракта кръвобращение стимулира работата на всички тъкани и органи и подобрява състоянието им. Забравяте за студените крайници, световъртежите и влошените познавателни функции. Нещо повече – постигат се удивителни ефекти при болни от Алцхаймер и старческа деменция.

  Продукти с гинко билоба

     •   „Гинко прим“ съдържа 60 мг стандартизиран екстракт от гинко и 150 мг магнезий. Комбинацията е изключително ефективна при всякакъв вид натоварвания. Препоръчва се както за младежи, (но не и за деца и бременни), така и за възрастни.

     •   „Виногин гинко плюс“ съчетава 200 мг екстракт от гинко и 50 мг екстракт от гроздови семки. Синергията между изключителните растителни комплекси осигурява мощна антиоксидантна защита и оптимизира кръвообращението и сърдечносъдовата система.

   Посъветвайте се с лекаря или фармацевта си, кой от двата продукта е по-подходящ за вас.