Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Кажете „сбогом“ на белезите 26.03.2019

  Кажете „сбогом“ на белезите

  С настъпването на пролетта изваждате от гардероба по-леки дрехи, замисляте се за плаж и по-разголени тоалети. Ако имате някъде по тялото на видимо място белег, очакването често е съпроводено с моменти на тревожност. А знаете ли, че вече съществуват достатъчно мощни средства не само за предотвратяването, но и за лечението на цикатрикси (белези)?

  Защо се появяват белезите

  Когато целостта на тъканите е нарушена, процесите на регенериране се активират, за да възстановят целостта им. Проблемът е, че новата тъкан е различна като структура и като функция, и разбира се – изглежда различно. Колкото по-дълбоко е нараняването, толкова по-видима е разликата. При повърхностните драскотини, порязвания и леки изгаряния белези почти не остават.

  Понякога цикатриксът се различава от здравата тъкан само по цвета си – по-светъл, по-тъмен или обезцветен. Но може да е различен и по формата си. Най-незабележими са така наречените атрофични. Те са точно в очертанията на раната, на нивото на кожата или леко по-ниски. Когато са все още в границите на нараняването, но са релефни – леко надигнати – се наричат хипертрофични. Най-забележими и грозни са келоидните. Те преливат извън раната и като височина и като площ. При хлътналите атрофични се открива недостиг на колаген, при хипертрофичните и келоидните – разрастване на съединителна тъкан. Смята се, че какъв ще е белегът, зависи от сериозността на нараняването, начина на лечение и начина на заздравяване.

  Можете ли да предотвратите формирането на белези

  Да, това е възможно. Когато разкъсването на тъканите вече се затвори, след консултация с лекаря, можете да започнете третирането с някои от специализираните продукти. Той ще подкрепи синтеза на колаген тип I и с голяма вероятност белегът ще е слабо различим от кожата.

  Едно от най-използваните средства е диметиконът. Той спада към органичните силициеви полимери (силикони), има висока повърхностна еластичност (реологичен е) и е първи избор за третиране на келоиди и хипертрофични цикатрикси.

  Как диметиконът помага за формиране на слабо забележими белези

  Благодарение на реологичния си характер той има добра покривност и защитава зарастващото нараняване от замърсявания, слънце, изсушаващото действие на вятъра. В същото време намалява зачервяването и сърбежа, характерни за заздравяването. Предотвратява обезцветяването на цикатрикса.

  Диметиконът подкрепя производството на точните колагенови влакна и предпазва от формиране на хипертрофирали и келоидни белези. Осигурява много добри резултати при лечение на вече формирани стари цикатрикси.

  Диметикон с добавен слънцезащитен филтър

  Викутикс гел за белези“ представлява иновативна формула, разработена на базата на диметикон и допълнителни добавки. Той стимулира оптималното заздравяване на раните и повлиява стари келоидни и хипертрофични белези и еритеми – включително тези от изгаряния. Предназначен е за нормална, чувствителна и детска кожа. Може безопасно да се прилага и на големи повърхности на всяко място по тялото, включително лицето и ставите.

  Изследванията показват, че Викутикс гел за белези“ намалява с между 40 и 60% показателите, свързвани с келоидните и хипертрофичните цикатрикси – сърбежи, болка и зачервяване, твърдост и височина.

  Продуктът има вариант с вградена фотозащита – Викутикс гел за белези SPF30“. Той  е особено полезен за следите от рани на открити места по кожата. Чрез него се постига изравняване на белезите до 75%.

  Върху „Викутикс гел за белези“ можете да нанасяте и грим

  Продуктът се полага върху белега два пъти дневно много тънко, без да се втрива. Изчаква се да изсъхне. Над незабележимия филм можете да нанесете грим, фотозащитни продукти и дори да облечете по-стегнати дрехи.

  Ако ви притесняват пресни и стари белези, третирайте ги с „Викутикс гел за белези“